10 de Csaba Székely – Teatrul Radu Stanca din Sibiu – Fest-FDR 2018

10 de Csaba Székely
REGIA: Radu-Alexandru Nica
SCENOGRAFIA, VIDEO, LIGHT DESIGN: Andu Dumitrescu
TRADUCEREA: Sándor László
MUZICA: Vlaicu Golcea
CU: Diana Fufezan, Andrei Gîlcescu, Raluca Iani, Serenela Mureșan, Cristina Ragos, Vlad Robas, Ciprian Scurtea, Cristian Timbuș, Arina Ioana Trif, Marius Turdeanu
Vazut la Sala Mare a Teatrului National din Timisoara, in deschiderea FEST-FDR 2018

 

10 – Opinie LaTeatru.eu

 

Cand auzeam, in scoala generala, despre celebrele 10 porunci, ma gandeam cum arata un om care le incalca pe toate. Pur si simplu, omul fascinant, dupa mine, era cel care le incalca pe toate. Mult mai interesant decat omul care le respecta pe toate. Decat conformistul care nu se abate de la norma. Decat robotul, care face doar ce i se spune.

Caci, sa ne intelegem, exista persoane foarte corupte, foarte violente, care-si respecta, totusi, parintii. Care nu poftesc la avutia aproapelui. Ori macar la ce are prietrenul apropiat. Exista, de asemenea, oameni corecti, cinstiti, care nu fura, dar care nu se pot abtine in ceea ce priveste persoanele de sex opus. Au viciul lor.

Exista, insa, si persoane complet lipsite de scrupule, de norme, de valori. El ar vinde pe oricine, nefiind, din acest motiv, de incredere. Se apropie de ceea ce visam eu cand eram mic. De fapt, crescand am inteles de ce persoana fara nicio norma morala este o persoana de evitat. Mi-am dat seama ca nu poti avea incredere intr-o persoana care pur si simplu actioneaza haotic. Nu doar ca nu este de incredere, dar este complet impredictibila.

Imaginati-va acum un spectacol, cu 10 povestiri distincte, fiecare povestioara bazandu-se pe una dintre porunci. Se incepe de la 1 si, treptat, se ajunge la 10.

Daca va spun doar atat, nu va voi convinge sa mergeti la spectacol. Dar daca va spun ca povestile alea se intretaie, ca povestea 2 completeaza povestea 1, ca povestea 3 completeaza povestea 2, si tot asa, sunt mai convingator?

Caci TOATE acestea au ACELEASI personaje. Retineti, aceleasi. Vedeti o situatie, vedeti o persoana ajungand intr-o postura nedorita ori, dimpotriva, una de invidiat. Cum a ajuns el acolo? Este el singurul vinovat ca a ajuns acolo? Cator persoane le-a facut rau pentru a ajunge sus? Ori, macar, cat/cati au avut de suferit?

Caci, nu stiu daca ati constientizat vreodata, insa orice decizie de-a voastra, unele dintre ele banale, minore, au efecte SI asupra celorlalti.

In plus, o fapta ilegala, anti-sociala, ar putea avea o motivatie pozitiva. Un hot, indiferent DE UNDE fura el, este posibil sa fi furat pentru a-si ajuta un prieten disperat.

Pentru ca, exact cum ziceam la inceputul articolului, pentru unii a-ti ajuta un prieten este prioritar in dauna normei sociale generale de a nu fura.

10 este un spectacol lung, aparent dezlanat, dar care se clarifica in intregime pe parcurs, care la final pare un puzzle perfect gandit. Personal, m-a dat pe spate din aproape toate punctele de vedere. Recomand sa-l vedeti, pe oriunde s-ar mai juca el (Se va juca in cadrul Fits).

Leave a Reply