13
Un spectacol de Ovidiu Ivan
Distributia:
Doru Aftanasiu
Marian Chiculita
George Gusuleact
Vazut la Arad, la Restaurant Ratio (Strand Neptun) in cadrul Underground Festival 2024
13 – Opinie LaTeatru.EU
Acest articol este un exercitiu pentru un workshop de scriere de recenzii/cronica de teatru. Tema exercitiului este sa scriu in 2 moduri radical diferite despre acest spectacol. Aveam de ales intre a scrie asumat, ca eu am scris ambele articole, si a ma ascunde in spatele unui prieten fictiv. Eu am mai rugat prieteni sa mai scrie, atat pe acest blog, cat si pe cel de filme. Insa de fiecare data a fost asumat, am insistat chiar sa imi trimita o poza cu ei. Urasc articolele neasumate, anonime. Asa ca spun din start: in continuare veti vedea 2 perspective distincte din partea aceluiasi om. Adica a mea. Doua laturi ale mele: una ultra pozitiva, alta de-a dreptul malefica.
13 NU e cu ghinion
Mi-a placut 13, un spectacol care nu aduce deloc ghinion. Un tata si un fiu se reintalnesc la o bere dupa mai mult timp. Irelevant ce perioada de pauza se afla intre ei, irelevant ce relatie este intre ei. Tatal si fiu ar trebui sa se afle intr-o relatie indescructibila, drept urmare contextul ar trebui sa fie irelevant.
Motivul intalnirii este legat de anuntul pe care trebuie sa-l faca fiul: este gay. Adica homosexual. Mama deja stia, mai trebuia anuntat tatal. De aici am dedus ca tatal era mai conservator decat mama. Sau ca reactia acestuia era mai greu de anticipat.
Incercati sa va imaginati care-s posibile reactii in cazul unui astfel de anunt. Incercati sa va imaginati ce parere ar avea parintii vostri in cazul unui astfel de anunt. incercati sa va imaginati cum ati reactiona VOI daca al vostru copil este sau nu gay. Pana sa ii judecati pe altii incercati sa va judecati pe voi si pe rudele voastre. Nu aveti de unde sa stiti cat de radicale sunt judecatile, cat de intense sunt discutiile pe acest subiect.
In spectacol vedem 13 variante, 13 posibilitati, 13 reactii la acest anunt. Excelenta ideea de a arata mai multe posibilitati, una dintre ele sigur se va potrivi pentru spectator. Evident, nu sunt doar 13 posibile reactii, insa spectacolul ni le arata doar pe cele mai probabile dintre ele. Inclusiv atunci cand tatal ii zice fiului ca si el este gay.
13 este un foarte bun spectacol, care se joaca cu precadere in carciumi.
Excelente interpretarile, in special experimentatul Doru Aftanasiu. Tot respectul pentru el ca actor, excelenta interpretare. Faptul ca are o figura care pe mine m-a facut sa ma gandesc ca ar fi turc a ajutat, caci eu asociez turcii cu conservatorismul, asa ca ma astept la reactii intense de respingere.
Un artificiu regizoral interesant este impartirea berilor catre public. In afara de ultima sceneta, in toate celelalte protagonistii NU isi beau berile comandate, asa ca le impart cu generozitate doritorilor din public. Este o interactiune inedita cu publicul, practic spectatorii devin parte din show prin simplul fapt ca beau acele beri. Ai fost parte a scenetei precedente, acum te bucuri de berea aferenta. In plus, unul ca mine empatizeaza foarte mult cu cineva care are o bere in fata, dar care din diverse motive nu reuseste sa o bea. Este o empatie dubla, caci vei empatiza atat cu fiul neinteles de tata, cat si cu tatal socat de alegerea sexuala a fiului. Acea bere impartita publicului, aparent neinsemnata, are un efect surprinzator pentru spectatori.
Per total, mi-a placut mult 13, care se dovedeste intr-un final a nu fi cu ghinion. Spectatorii au noroc sa fie in sala la acest spectacol. Ceea ce va doresc si voua.
13 – Branza buna in burduf de caine
Spectacolul 13 m-a cam dezamagit. Are multe scene amuzante, spectatorii ridica usor din sprancene. Are mult potential, enorm de mult, potential pe care nu si-l atinge complet.
Un tata si un fiu se vad la o bere dupa ceva timp. Nu stim nimic despre relatia dintre ei, nu stim daca sunt certati, daca sunt in relatii excelente, nu stim nici macar daca nu cumva vorbim despre o familie dezbinata.
Fiul urmeaza sa faca un anunt, sa-i spuna tatalui ca este gay. Ca este homosexual. Repetitia nu imi apartine, ci face parte din spectacol.
In spectacol sunt 3 personaje, caci in afara celor 2 actori principali mai este si un chelner. Care chelner, din pacate, din cauza regiei cel mai probabil, se dovedeste a fi un robot perfect. De fiecare data cand se face anuntul, chelnerul nu doar ca este in incapere, ci chiar este aplecat cu urechea spre fiul care face anuntul. Insa chelnerul, in niciuna dintre scene, nu reactioneaza in niciun fel. Nici macar sa SCHITEZE vreo reactie.
Singurele reactii pe care le vedem pe figura chelnerului sunt cele legate de atitudinea tatalui, care il fluiera. Chelnerul este nemultumit pentru cum se poarta clientul, asta este evident, dar nu reactioneaza in niciun fel atunci cand aude acel anunt. Care anunt se face DE FIECARE DATA in prezenta chelnerului.
Un alt artificiu regizoral, o gaselnita pe care eu as numi-o mai degraba o mituire a spectatorului: in primele 12 scenete (toate in afara de ultima), cei 2 nu-si beau berile, asa ca berile sunt impartite cu generozitate publicului. Cei 2 nu reusesc sa bea berile, nici macar nu le desfac, asa ca pentru a nu se risipi, “e pacat de ele”, acestea ajung pe mesele spectatorilor doritori. Este un fel de mita, spectatorul este parca fortat sa placa ceea ce se intampla in fata lui. Daca nu ne aplauzi pentru ce vezi, macar pentru bere s-o faci.
13 mi-a displacut mai mult decat mi-a placut, mie a reusit sa-mi arate potentialul si atat. Putea fi scos mult mai mult din aceasta premisa, insa regizorul pare a se fi multumit cu putin. Cu mult prea putin.
13 – Concluzii
Exercitiul acesta este facut constant de mine pe acest blog si nu numai. De obicei ma straduiesc sa gasesc atat parti bune, cat si parti rele. Insa pentru ca vreau ca acest exercitiu sa aiba sens, nu o sa va spun cu care parte sunt mai de acord. Care este parerea mea finala despre 13. Va las sa va bucurati de ambele perspective. Va las sa credeti ca ambele sunt la fel de adevarate. Ori la fel de exagerate. Ori ca am dedublare de personalitate. Ori ca pot oricand sa ma dedublez. Ca pot fi cameleonic atunci cand vreau. Atunci cand sunt provocat.