39 de trepte – Teatrul Nottara

39 de trepte dupa un roman de John Buchan si un film de Alfred Hitchcock
Regia: Petre Bokor
Distributia: Alexandru Jitea, Luminita Erga, Adrian Vancica, Alexandru Mike Gheorghiu
Durata spectacolului: 1h40 de minute (fara pauza)
Teatrul de care apartine: Teatrul Nottara (vazut la Teatrul Bulandra)

39 de trepte

39 de trepte – Opinie LaTeatru.EU

 

Desi nu este neaparat legata de Teatrul Nottara, trebuie sa va spun istoria mea si a acestui spectacol.

Asadar, spectacolul acesta se juca atat la Teatrul Nottara, cat si la Teatrul Foarte Mic. Teatrul Foarte Mic, insa, gasise o modalitate ingenioasa de a-l promova: cand inca functiona, in sediul de la Piata Rosetti, avea treptele numerotate de la 1 la 39. Da, cand urcai spre orice spectacol al Teatrului Foarte Mic vedeai ca sunt fix 39 de trepte si ti se amintea ca este un spectacol cu acest nume. De fiecare data cand mergeam acolo ieseam cu un gand legat de spectacolul vazut, dar si cu un gand de viitor: data urmatoare merg sa vad 39 de trepte.

Atat Teatrul Nottara, cat si Teatrul Foarte Mic au avut ghinion sa ramana fara sediu, deci o coincidenta nefericita a facut ca eu sa nu pot vedea 39 de trepte. Am avut, insa, noroc, sa aud ca acest spectacol se joaca la Teatrul Bulandra. Nu era versiunea pe care mi-o doream, adica cea care ma facuse sa-mi doresc atata sa vad spectacolul, dar nu m-am suparat.

Ce am vazut m-a lasat efectiv cu gura cascata: o adaptare a unui roman, dar si a unui film de Alfred Hitchcock, 4 actori care interpreteaza zeci de roluri (pe site scrie 50, nu am stat efectiv sa le numar), niste scene pe care le credeam imposibil de pus in scena si … multe hohote de ras. Un spectacol politist plin de umor britanic (un umor englezesc combinat cu unul scotian), dar si de umor autohton (in fond, cu ce ar fi diferit un taran britanic de un ardelean? Printul Charles este dovada cea mai buna ca diferentele sunt, de fapt, in favoarea noastra). Un spectacol dinamic, in care decorul si chiar actorii se schimba in fata ta (acelasi actor, daca-si da jos haina sau sapca devine altul). Superb. Superb.

Ah, si inca ceva: am tot cautat scara aia cu 39 de trepte. N-am gasit-o. Nu va zic, totusi, care e faza cu cele 39 de trepte, trebuie sa descoperiti singuri.

Spun doar ca abia astept sa vad si cealalta versiune, care se joaca acum extrem de rar. Nu d-alta, dar textul parte foarte ofertant.

Pana atunci, sa rezum: 39 de trepte este un spectacol pe care-mi doream de mult timp si sa-l vad si care a reusit sa ma impresioneze in mod placut. Apartine de Teatrul Nottara, dar l-am vazut la Bulandra. Avand in vedere problemele locative ale celor de la Teatrul Nottara, il veti putea vedea prin mai multe locuri din capitala. Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “39 de trepte – Teatrul Nottara”

Leave a Reply

%d bloggers like this: