Absolut dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga – Teatrul ACT

Absolut dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga
Regizor: Alexandru Dabija
Cu Marcel Iures

 

Absolut – Opinie LaTeatru.EU

 

Ion Creanga nu este cel mai mare prozator roman. Nu este nici pe departe cel mai mare scriitor roman. Cu riscul de a ma repeta, spun ceea ce am auzit de la un tip, extrem de cult altfel, despre Creanga: este absurd sa fie considerat scriitor unul precum Creanga. O literatura care se lauda atat de mult cu Creanga nu este neaparat una bogata.

Chiar si aceasta persoana, insa, ii recunostea meritele: Creanga a fost si va ramane cel mai bun POVESTITOR. Fie ca vorbim despre relatarea unor povesti/basme auzite, povestirea folclorului, fie ca vorbim despre povestirea propriilor intamplari, celebrele Amintiri din Copilarie, Ion Creanga nu a mai fost egalat in literatura noastra in ceea ce priveste acest dar.

Iar scrierile sale se potrivesc cel mai bine in acest context. Pot fi cu greu ecranizate, si mai greu de pus in scena, insa sunt foarte usor si foarte natural DE POVESTIT.

Fix asta a facut Alexandru Dabija la Teatrul ACT. Nu a luat actori, nu a stat sa deseneze scenografii marete, nu s-a gandit nici macar o secunda cine ar putea sa-l interpreteze pe Scaraotchi (sper ca i-am scris corect numele, daca nu, iadul ma mananca!), ci a ales varianta cea mai usoara, dar in acelasi timp corecta: a ales un actor care sa fie bun povestitor. A reusit sa faca o povestire teatrala, un fel de teatru radiofonic in care, totusi, vedem povestitorul.

Partea frumoasa, farmecul spectacolului, este cine este Marcel Iures. Perspectiva din care acesta povesteste. Invatam pe vremuri la scoala despre naratorul omniscient ori despre autorul – narator – personaj. Eh, ce nu m-a invatat scoala si am invatat eu dupa, autodidact, ducandu-ma la teatru, este ca mai exista un tip de narator: naratorul Marcel Iures.

Vorbesc serios: este ceva special, ceva unic. Si fix ca-n povestea lui Creanga, nu prea avem cum sa ne dam seama daca energia si inspiratia sa vin de jos sau de sus. Ori din ambele parti.

Mergeti sa vedeti Absolut (un titlu pe care inca nu l-am deslusit, dar poate asta-i si ideea). Mergeti sa vedeti un recital actoricesc de exceptie. Marcel Iures este tipul de actor pentru care merita sa mergeti la teatru, tipul de actor pe care TREBUIE sa-l vedeti pe scena.

Si, nu, spre dezamagirea multora, Absolut nu are nicio legatura cu votca cu acelasi nume. Sau poate are, caci avem parte si de ceva alcool. Poate d-aia s-o fi numind asa? 🙂

3 thoughts on “Absolut dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga – Teatrul ACT

Leave a Reply