Actul de casatorie de Ephraim Kishon
Traducerea in limba romana: Franz Auerbach
Regia: Dan Tudor
Scenografia: Vladimir Iuganu
Muzica: Vlaicu Golcea
Coregrafia: Florin Fieroiu
Distributie:
Elimelech (Berezowski) Ben Tur: Marius Calugarita
Sifra: Geni Brenda Vexler / Arabela Neazi
Ayala: Anka Levana
Buki: Veaceslav Grosu
Robert Knal: Darius Daradici
Yaffa Birnboim: Luana Stoica / Alina Tomi
Vazut la Teatrul Evreiesc de Stat
Actul de casatorie – Opinie LaTeatru.EU
Nu mai vazusem de ceva timp o comedie in adevaratul sens al cuvantului. Actul de casatorie este, inainte de toate, o comedie care-si propune sa faca spectatorul sa rada, lucru pe care-l reuseste cu brio.
Pentru ca eu nu pot ignora contextul, intotdeauna fiind influentat de cei din jur, de reprezentatia pe care am vazut-o, trebuie sa spun din start acest lucru: l-am vazut la premiera, cu o sala plina ochi (as putea folosi termenul de sold-out, cum era oficial spectacolul, dar mi se pare un cuvant mult mai putin expresiv decat variantele sale romanesti). Comediile au un alt farmec vazute intr-o sala plina, unde in care toata sala, tineri si batrani, specialisti in teatru ori spectatori normali, rad cu gura pana la urechi. O comedie autentica recomandata, deci, tuturor indiferent de varsta, etnie, religie, ocupatie ori cunostinte despre Israel.
Desi, in cazul ultimei chestii, recunosc ca m-am simtit ciudat tot spectacolul pentru ca habar n-aveam ce este acela Kibuț (ori Kibbutz, depinde de scriere). A trebuit sa caut pe wikipedia dupa spectacol, nu ca spectacolul ar fi capatat noi intelesuri. Cum s-ar spune, comedia e comedie pe orice meleaguri.
Elimelech (Berezowski) Ben Tur, interpretat de Marius Calugarita, este un instalator obsedat de meseria sa. El iubeste tevile mai mult decat pe oameni, renuntand la orice activitate atunci cand e nevoie de el. Daca s-a spart o teava, el este acolo.
Fiind obsedat de munca sa, el nu isi mai aminteste daca este, de fapt, casatorit cu … consoarta lui. Nu-si mai poate aminti daca ei s-au casatorit oficial. Nu ar fi o mare problema, in fond el si cu sotia lui au trait asa 25 de ani. Problema este ca unica lor fiica vrea si ea sa se casatoreasca, iar mama viitorului sot insista sa vada certificatul de casatorie al viitorilor cuscri. Care nu este de gasit.
Nu va zic daca erau sau nu casatoriti, nu va zic cum se termina totul, va spun doar ca pe parcursul intregului spectacol se rade in hohote. In multe momente, ca tot va spuneam eu ca era oarecum irelevant ca nu stiam ce este acela Kibbutz, chiar ma pierdusem complet. Nu-mi dadeam seama DE CE, insa radeam cu gura pana la urechi de glumele care se faceau.
Daca as sta sa caut intelesuri ascunse, sa vad in ce masura este reliefata societatea israeliana din acea perioada, probabil as strica farmecul comediei. As cauta chestii serioase intr-o comedie, lucru deloc de dorit pentru mine, ca spectator. Pentru critici, pentru istorici ori pentru cei lipsiti de umor (nu, nu insinuez ca umorul s-ar regasi, macar putin, la critici) este o activitate curenta. Pentru mine, ca spectator, comedia este comedie si trebuie tratata ca atare.
Trebuie mers la Actul de casatorie cu inima deschisa. Mergeti sa va bucurati de interpretarile minunate ale actorilor, de glumele inteligente spuse de acestia. Si de o atmosfera generala extrem de relaxata. Mergeti cu mintea limpede, fara alte ganduri, macar prima oara cand vedeti spectacolul. Datile urmatoare puteti merge sa cautati intelesuri ascunse.
Ceea ce eu nu voi face. Daca voi merge sa-l revad, ceea ce aproape sigur se va intampla, voi merge sa ma simt din nou bine aproape 90 de minute. Exact un meci de fotbal, fara pauza dintre reprize.
Legat de fotbal, fara sa va dezvalui mai multe, va povestesc o faza mega dubioasa (in sens pozitiv) din spectacol. La un moment dat, unul dintre personaje (vedeti voi care si cu ce ocazie aterizase acolo) se lauda ca e fotbalist, fiind extrema. Fix in momentul ala imi amintesc: “Oare o fi inceput meciul (fiind vorba despre Derbiul CFR Cluj – Steaua/FCSB)”. Ma uit la ceas si era ora 20:00. Deci fix in acel moment incepea meciul. Asta pentru cei care au impresia ca Dumnezeu NU ar fi microbist (al evreilor, al ortodocsilor, nu conteaza; oricare Dumnezeu este pasionat de fotbal).
Mergeti, deci, sa vedeti Actul de casatorie, prima premiera a Teatrului Evreiesc de Stat pe 2020. Pana si microbistii vor avea chestii interesante de vazut si auzit. Nu mai zic de instalatori … 🙂