ADN (BONOBO) de Dennis Kelly – UNATC 2017 – D-butan-T 2017

ADN (BONOBO) de Dennis Kelly
Distribuția:
Phil – Alexandru Fainisi
Leah – Marina Fluerasu
Danny – Dan Coza
John Tate – Vlad Galer
Brian – Andrei Atabay
Richard – Alexandru Petcu
Katie – Ada Dumitru
Adam – Ion Tudorache
Regia: Ruxandra Balasu
Scenografie & Costume: Andreea Tecla
Traducerea & adaptarea: Ruxandra Balasu
Afis: Dan Dumitru
Spectacol al UNATC (promotia 2017), vazut la D-butan-T 2017

ADN (BONOBO) – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Ce inseamna un om destept, genial, intr-un grup de adolescenti rebeli? La ce-si va folosi el mintea? Cum se va face el util grupului? Care este granita dintre genialitate, nebunie si cat de etice sunt actiunile grupului?

Un grup de tineri din aceeasi scoala, proveniti din medii diferite, se intalneau dupa ore in acelasi loc, intr-un spatiu abandonat. Alcoolul nu le era strain, drept urmare actiunile lor erau, uneori, dictate de acesta. Intr-o astfel de seara, Adam, cel mai vulnerabil din grup, devine tinta glumelor. Glumele devin din ce in ce mai dure, la modul propriu.

La un moment dat, Adam, tinta glumelor, dispare. Toti il cred mort, asa ca genialul grupului, Phil, inventeaza un scenariu perfect plauzibil care are ca unic scop scaparea intregii gasti. Planul dat peste cap de o aparitie misterioasa, brusca. In acel moment incep intrebarile morale: cat de importanta este gasca in dauna unuia dintre indivizi? Cat de vinovati sunt niste tineri care voiau doar sa glumeasca? Bausera si ei mai mult, nimic grav … Cat de importanta este, in astfel de momente, unitatea de grup. Grupul scapa doar daca e unit, doar daca toti actioneaza ca un grup…

Spectacolul ADN (BONOBO) este spectacolul de licenta al unei grupe de la UNATC. Ramane valabil ce am spus in mai multe randuri: mi-as dori ca spectacolele de licenta sa fie mai contemporane, mai actuale, din ce in ce mai putine montari clasice. In plus, piesa aceasta poate fi pusa in scena mult mai bine de tineri, de oameni care n-au fost acum foarte mult timp adolescenti. Sufletul lor, poate, le-a ramas acolo.

Daca-n multe randuri am spus ca mi-as dori sa vad o alta montare a piesei, cu actori profesionisti, de data asta sunt convins ca piesa pare facuta pentru astfel de actori: (cat mai) tineri, dornici de afirmare, care poate au trait ceva asemanator nu cu mult timp in urma.

Si inca ceva, un mare atu al spectacolului: are niste PERSONAJE extrem de misto construite. Merita sa mergeti sa le descoperiti, sunt PERSONAJE extrem de PUTERNICE, interpretate convingator de tinerii actori.

ADN (BONOBO), desi are un titlu destul de dificil de tinut minte (fiind si mai greu de optimizat), este un spectacol care te tine cu sufletul la gura. Un spectacol pe care-l savurezi, pe care vrei sa-l recomanzi si celorlalti. Pe care da, mi-as dori sa-l mai vad pus in scena, desi, ca-n cazul multor povesti politiste, nu are acelasi farmec precum a avut prima oara. Daca-l gasiti pe undeva ca se joaca, nu-l ratati. Salutari TEATRALE tuturor!

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: