Aici Moscova – UnTeatru

Aici Moscova - UnTeatru afis

Aici Moscova
Traducere: Raluca Radulescu
Distributie:
Nicoleta Lefter
Alex Calin
Liviu Romanescu
Razvan Rotaru
Scenografia: Gabi Albu
Imagine: Carmen Tofeni
Montaj: Bogdan Giurca
Light design: Alexandru Medveghi/Dragoș Margineanu
Creatie cinematica si mișcare scenica: Simona Deaconescu
Un spectacol de Catinca Draganescu
Vazut la Sala Mare a Teatrului UnTeatru

Aici Moscova – Opinie LaTeatru.EU

 

Cand a fost lansat spectacolul Aici Moscova, desi Rusia si Putin nu erau cu mult diferiti, perceptia asupra lor era alta. Razboiul din Ucraina nu incepuse (desi multi il anticipau inca din 2014, poate chiar dinainte), Rusia era doar o “democratie iliberala”, nu mult diferita de Ungaria sau Turcia, iar Putin era un om cu care te pozai ca sa arati ca esti smecher.

Spectacolul nu este nici despre Rusia actuala, nici despre Putin, ci este despre … Stalin. Despre cum era Stalin ca parinte, ca tata, spectacol vazut din perspectiva fiicei acestuia. Iar punctul forte al spectacolului este, din punctul meu de vedere, obiectivitatea lui: nu este nici patetism, cu lacrimi “inutile”, o spalare a imaginii unui dictator feroce, insa nici un proces, un spectacol acuzator. Este foarte greu sa te mentii la mijloc, fix intre cele 2 extreme in care poti pica extrem de usor.

Evident, stau sa ma intreb daca acest spectacol obiectiv, o lectie de actorie si de regie, ar fi putut fi realizat acum, in perioada asta. Stiu, Putin nu este Stalin, Rusia nu este URSS, iar situatia de acum este diferita. Oare?

In teorie este cum ziceam mai sus. Ok, Putin nu este comunist, nu este Stalin, ci se vrea a fi tar, urmeaza intocmai testamentul lui Petru cel Mare. Este o dictatura de dreapta, nicidecum de stanga.

Iar spectacolul de teatru Aici Moscova nu este nicidecum unul politic, ci este unul despre familie, despre viata de zi cu zi.

Oare?

Discutia in sine mi-a adus aminte de una mai veche. Daca intrebi oamenii mai batrani despre oamenii de dinainte, despre securistii ori tortionarii cei mai duri, vei auzi des sintagma “era un om extraordinar”. Un om care omora, care schingiuia, care dadea ordine oribile, era un om extraordinar. In aparenta, cine spune asta este un mincinos.

Si, totusi, NU. Un om are mai multe fatete, mai multe laturi, ca sa ma exprim matematic. Exista oameni care arata la fel pe fiecare latura, sunt si oameni buni, si parinti buni, si colegi buni, dar exista oameni radical diferiti in diversele roluri. Ati intalnit, probabil, oameni geniali, colegi excelenti, care nu erau parinti buni. Ori batausi notorii, care te puteau baga in spital, care erau mielusei in fata nevestei.

Eh, la fel este si cu acesti tortionari, securisti si ce mai vreti voi. Ei aveau laturi umane, se purtau frumos cu prietenii, erau buni familisti (multi dintre ei). Calcau pe cadavre, ca sa ma exprim astfel, insa nu erau 100% rai.

Iar Stalin nu era cu mult diferit. Evident ca nu este usor sa te afli in postura de fiica a dictatorului. Nu, eu nu invidiez aceste persoane, indiferent ca vorbim despre Putin, Stalin, Hitler ori, habar n-am, Erdogan. Nu va spun cum era ca parinte, va las pe voi sa descoperiti. La fel cum veti descoperi singuri modalitatile artistice prin care este narata aceasta poveste.

Aici Moscova nu este un spectacol placut, mai ales prin prisma evenimentelor din viata de zi cu zi. Evident ca gandul oricarui spectator (cat de cat empatic) va zbura catre Ucraina si catre atrocitatile care se petrec acolo. Aici Moscova este, insa, un spectacol bun si, mai ales, un spectacol util. Acceptand ideea ca Rusia ne este dusman, habar n-am pentru cat timp, trebuie sa il intelegem. Nu vei intelege pe de-a-ntregul Rusia vazand un singur spectacol ori citind o singura carte, asta e cert, insa spectacolul acesta are marea calitate de a ridica niste semne de intrebare, de a oferi o perspectiva, de a invita la reflectie si la cercetare.

Fara legatura neaparat cu Aici Moscova, eu sunt convins ca Rusia s-ar comporta la fel indiferent de conducator. Nu spun ca Putin e un mielusel, o victima, ci spun ca cei care conduc acum Rusia aleg doar dementi de felul lui Putin. Daca nu va fi el, va fi altul. Dementi care, insa, in viata de zi cu zi, in familie, sunt oameni aparent normali. Cat de normal poti fi in circumstantele actuale.

Iar daca vi se pare ca acest articol este prea politic si prea putin teatral, va indemn sa cititi articolele despre spectacolul Aici Moscova aparute pana in februarie 2022, ca de exemplu acesta din Ziarul Metropolis. In 2021 inca mai puteam gandi obiectiv in ceea ce priveste Moscova. Desi, din pacate, Moscova era aceeasi din toate punctele de vedere.

2 thoughts on “Aici Moscova – UnTeatru

Leave a Reply