All you need is LUV – Teatrul In Culise

All you need is LUV - Teatrul In Culise POSTER

All you need is LUV
de Murray Schisgal
Regia: Laura Ducu
Scenografie:
Marius A. Stanica
Madalina Matei
Distributie:
Iulia Alexandra Neacsu
Dorin Enache
Radu Catana
Multumiri: Alexandru Dascalu
Vazut pe data de 2 octombrie, la Teatrul In Culise (Alecu Russo 12)

All you need is LUV - Teatrul In Culise

All you need is LUV – Opinie LaTeatru.EU

 

Teatrul In Culise a avut, la acest inceput de stagiune, un numar surprinzator de mare de premiera. Dintre toate premierele, dupa titlu (caci prima data citisem titlurile), All you need is LUV mi se parea cea mai putin atragatoare. Inferno ori Casting pe Broadway mi se pareau infinit mai atractive. Repet, strict dupa titlu. Singurul lucru cumva atractiv era acel cuvant final, LUV in loc de LOVE. Era ceva care deopotriva ma atragea si ma intriga.

Intr-o alta viata ori, poate, intr-un alt context, as fi evitat acest spectacol. As fi zis ca All you need is LUV nu e pentru mine, nu sunt indeajuns de romantic pentru asa ceva. SI CAT AS FI GRESIT!

Norocul meu este ca nu mai judec de mult timp spectacolele EXCLUSIV pe baza titlului. E drept, uneori mai incerc un exercitiu de imaginatie: sa merg la un spectacol despre care sa nu stiu nimic, dar absolut nimic, inainte sa-l vad, in afara titlului. Vreau sa vad daca pot anticipa corect, daca imaginatia mea ma duce in directia corecta ori dimpotriva.

Aici, recunosc, imaginatia mea s-a dat batuta: m-a intrigat acel LUV, dar prezenta lui m-a impiedicat sa merg intr-o directie sau alta. Pur si simplu m-a facut intr-atat de curios incat am zis ca voi merge sa-l vad. Evident, cunosteam actorii din distributie, ii mai vazusem in alte spectacole (la Teatrul In Culise si nu numai), mai vazusem spectacole de-ale Laurei Ducu (pe care o vazusem si pe scena, la prima mea jurizare), deci mergeam pe un taram cunoscut macar din acest punct de vedere.

Povestea in sine, de inlocuire a doua vieti (asemanatoare in proportie de 20-30% cu povestea din Print si Cersetor), mi-a placut enorm. Un Print obisnuit sa aiba totul isi intalneste un fost coleg de scoala, ajuns … cersetor. Printul era prins (un joc de cuvinte involuntar, dar atat de potrivit) intre 2 iubiri: cea de acasa, pe care o are, si cea din hoteluri, la care tanjeste. Fructul interzis. Solutia gasita de Print a fost una aparent simpla: cersetorul ii va lua locul. O va seduce pe ACTUALA lui nevasta astfel incat aceasta va divorta din proprie initiativa.

Ce se alege de vietile celor 3 si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Ce mi-a placut mult, lucru pe care il subliniez de fiecare data cand il intalnesc, pe care-l INCURAJEZ: numele au fost ADAPTATE, spectacolul parand autohton. Repet ce tot zic de cativa ani: nu inteleg de ce multi regizori se cramponeaza de numele originale din text. Un spectacol cu Mihnea, Elena si Vali se simte altfel. Cei 3 sunt in fata ta, par dintre ai tai, totul pare perfect potrivit in peisaj.

Nu pot incheia fara sa spun cateva cuvinte despre interpretari:

  1. Dorin Enache este convingator in rolul Printului, al celui care are totul, insa pofteste la ce nu are. Nu este multumit cu ce are. Care are PREA MULT.
  2. Radu Catana este la fel de convingator in rolul cersetorului, al geniului neinteles, al neadaptatului, ziceti cum vreti. Rolul sau de aici mi-a adus aminte de spectacolul M5 Magistrala Drumul Taberei. Acolo cei 2 actori (Radu Catana si Laur Dragan) fac schimb de roluri, putandu-i vedea fie intr-un rol, fie intr-altul, la fiecare reprezentatie diferit. Ideea este ca acolo Radu Catana este tot un geniu neinteles, un profesor de filosofie care vrea sa se sinucida pentru ca nu se poate adapta societatii. Ma rog, joaca si celalalt rol, al fostului puscarias care l-a descoperit pe Dumnezeu in inchisoare, insa sincer sa fiu rolul geniului neinteles i se potriveste mai mult.
  3. Iulia Alexandra Neacsu este foarte buna in rolul sotiei (Elena). Convingatoare, solida, pare de acolo. Nimic exagerat, totul natural. E drept, nu are un rol atat de greu precum au ceilalti 2.

Per total, insa, alegerile actorilor pentru aceste roluri par a fi cele corecte, cele logice.

Nu pot sa inchei fara sa va spun partea importanta pentru cei ca mine: All you need is LUV nu este nicidecum un spectacol siropos. Deci cei care fug de asa ceva pot merge linistit la el. As zice ca dimpotriva, insa nu voi detalia, nu voi explica acest cuvant. Va trebui sa va convingeti singuri de ce am spus acest lucru.

Mergeti sa vedeti All you need is LUV, un spectacol foarte bun al Teatrului In Culise. Si nu judecati spectacolele dupa titlu. Sau faceti-o doar in sens pozitiv. Altfel, riscati sa ratati niste spectacole excelente. Cum as fi putut face eu daca spectacolul acesta s-ar fi lansat acum 4-5-6 ani.

Leave a Reply