Amadeus
de Peter Schaffer
Distributie:
Antonio Salieri: Claudiu Bleont
Wolfgang Amadeus Mozart: Codrin Danila
Costanze Weber: Erica Moldovan
Venticelli: Florin Gorgos, Gelu Ciobotaru, Florin Gardan, Razvan Grosu, Mara Lucaci, Ioana Aciobanitei, Mariana Dumitrache, Malina Balcan, Patricia Iacob, Ioana Suna
Iosif II, Impăratul Austriei/ Tatal: Dumitru Florescu
Contele Von Strack/ Fantoma: Razvan Grosu
Orsini-Rosenberg – Director Opera: Alexandra Paftala
Baronul von Swieten: Florin Gardan
Caterina Cavalieri: Malina Balcan
Tereza Salieri: Ioana Suna
Regie: Toma Enache
Asistent regie: Erica Moldovan
Costume: Alina Dincă-Puscasu
Decor: Catalin Tarziu
Proiecții: Silviu Apostol
Mișcare Scenica: Cristina Todi
Vioara: Patricia Iacob
Regia tehnica: Alexandru Amargheoalei
Spectacol vazut pe data de 12 decembrie 2023, la Sala Luceafarul, in cadrul mini-turneului Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti
Amadeus – Opinie LaTeatru.EU
Claudiu Bleont are 64 de ani, insa multi sustin ca nu si-a atins potentialul. Desi la varsta asta multi se gandesc la pensie si arata precum un pensionar, el pare a se afla intre 2 varste: nu mai este tanar, insa energia de care da dovada sugereaza ca ar avea cu cel putin 10 ani mai putini.
Personal, pana la Gertrude nu-l mai vazusem de ceva timp pe scena. Acolo a avut un rol atipic, foarte greu, un rol de femeie unde s-a descurcat admirabil, rol pe care putini barbati l-ar fi putut duce pana la capat. Pe care putini l-ar fi acceptat din start (chiar daca era vorba de Purcarete).
Cand am auzit ca vine cu un spectacol iesean, m-am bucurat. Aveam inca o sansa sa il vad, sa recuperez ce am pierdut cativa ani buni.
Rolul din Amadeus, unul partial negativ, hai sa-i spunem asa, i se potriveste perfect. Textul adaptat este semnat Peter Schaffer, piesa ce a fost prima oara pusa in scena in 1979.
Nu incercati sa cautati corespondent in realitate, este un pic mai complicat de atat. Va las pe voi sa descoperiti de unde s-a inspirat dramaturgul englez (decedat in 2016). Cert este ca spectacolul iesean il are la timona pe regizorul machidon Toma Enache. Pe el il stiam doar in calitate de regizor de film, drept urmare m-am bucurat sa vad si un spectacol de teatru regizat de acesta.
Pe scurt, avem 2 mari rivali, 2 dusmani de-a dreptul: Mozart, flautul lui Dumnezeu, cel atat de talentat si atat de iubit, si Salieri, rivalul sau, cel ce se simte eclipsat de Mozart. Salieri este si narator in spectacol, caci el incearca sa ne prezinte si sa ne explice toate uneltirile pe care le-a gandit si le-a pus in aplicare impotriva lui Mozart.
Strict pe baza a ceea ce ne ofera spectacolul, mi-ar fi greu sa afirm ca Mozart este personajul bun, pozitiv, iar Salieri cel rau. Mi-ar fi greu, aproape imposibil, sa empatizez 100% cu Mozart, sa-l consider nedreptatit, sa-l consider o victima.
De fapt, ca sa fiu complet obiectiv, echidistant, incerc sa nu ma pun in pielea nimanui, ci pur si simplu in pielea celorlalti: oare de partea cui m-as fi situat intr-un astfel de duel? Oare doar talentul ar trebui sa conteze?
Evident, trebuie luata in considerare si perioada istorica, aici eu sunt un pic in offside, caci este o perioada care nu prea mi-a placut.
La fel de evident este ca atunci cand iti alegi un favorit, ti-l alegi si in functie de interpretare. Iar aici Claudiu Bleont a fost deasupra tuturor, talentul sau a fost MULT superior talentului celui care l-a interpretat pe Mozart (Codrin Danila). Cumva, el chiar a parut ca a venit acolo pe scena pentru a da o lectie de actorie. Ceea ce a si facut.
Nu pot sa inchei fara sa vorbesc un pic de locatie. Daca la multe alte spectacole locatia mi s-a parut potrivita, alesa corect, aici cred un pic contrariul. Amadeus se potriveste perfect in peisaj pe scena unei opere ori a unui ateneu. Faptul ca acest spectacol este produs de ATENEUL National din Iasi este un lucru FIRESC. Faptul ca s-a jucat intr-un fost cinematograf, actuala sala de teatru multifunctionala, mi se pare doar o conventie. Nu este ceva gresit, dar nici ceva despre care sa poti spune ca este o alegere inspirata.
Eu as fi fortat sa programez spectacolul pe scena Operei Nationale din Bucuresti, unde s-au mai jucat spectacole de teatru. Amadeus la Opera Nationala din Bucuresti, spectacol de teatru si nu de opera, ar fi fost ceva PERFECT. Ceva dumnezeiesc. Cam ca muzica lui Mozart. 🙂
Mergeti sa vedeti Amadeus, fie la Iasi, fie pe unde se mai plimba el. Este un spectacol pe care iubitorii de MUZICA CLASICA si de teatru (in ordine doriti) NU AU VOIE sa il rateze.