Angajare de clovn de Matei Visniec – TNB

Angajare de clovn de Matei Visniec
Regia: Ion Caramitru
Asistent regie: Patricia Katona
Decor: Florilena Popescu Farcasanu
Costume: Liliana Cenean
Asistent costume: Maria Dore
Light design: Chris Jaeger
Coregrafie: Florin Fieroiu
Ilustratie muzicala: Călin Topa
Creator papusi: Ioana Creanga
Regizor scena: Viorel Florea
Distributie:
Filippo: Petre Ancuta
Nicollo: Emilian Marnea
Peppino: Florin Calbajos
Artiști de circ:
Magicianul Antonio
Vanda Rotaru
Constantin Rotaru
Clovnul Cristiano
Miss & Eliz
Bogdan Andreescu
Camelia Lazar
Valentin Iancu
Mariana Ionescu
Cristian Enoiu
Alyssa Andreescu
Aysha Ibeido
Gamze Saldiz
Julia Petreanu
Marius Gagiu
Robert Stan
Robert Stan Jr.
Tiberiu Eftimie
Amfitrioni muzicali:
Clara Toplicianu
Lorena Sanda
Figuratie:
Viorel Florea
Aurelian Ungureanu
Durata: 2 h 15 min (cu pauza)
Locatie: TNB (sala Studio)

Angajare de clovn – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Cineva, acolo sus, liberul arbitru, Dumnezeu ori cum mai vreti voi sa-i spuneti, aranjeaza lucrurile de te miri, deseori, cum de s-a putut intamplat asa ceva. Uneori de bine, alteori cuvantul BINE nu este chiar cel potrivit.

Sa va povestesc: la TNB a fost premiera spectacolului Angajare de Clovn, dupa un celebru text scris de Matei Visniec, iar la cateva zile dupa, dar tot in aceeasi perioada, apare o discutie ampla in societate privitoare la interzicerea circului cu animale.

Intrebarea, corecta pana la un punct, este daca putem avea circ si fara animale? Daca da, atunci de ce nu interzicem folosirea acestora?

Spectacolul, in sine, nu-si propune sa raspunda la intrebarile de mai sus, dar reuseste sa faca un lucru util: ne readuce aminte de circ. Nu stiu cat de des mergeti voi la circ, nu stiu ce parere aveti voi despre circ, dar o discutie ampla despre circ, despre cat de util este, cat de educativ, cat de productiv intr-un final, cat de daunator si cat de cerut este.

Fara film, fara teatru ori fara concerte ar fi rau de tot. Oamenii ar cere, s-ar simti nevoia ACUTA de asa ceva. Nu stiu daca imediat sau dupa o perioada, dar sunt chestii fara de care oamenii, in secolul acesta, ar trai mult mai rau.

Cu circul cum stam? Putem trai fara el, il desfiintam de tot? Ori il restrangem, interzicandu-i doar folosirea animalelor?

Bine, personal, sunt de o alta parere: nu vreau sa interzic ce nu-mi place ori ce nu inteleg. Nu sunt de parere ca daca nu inteleg circul si pot trai fara el, atunci trebuie musai sa-l interzic. Discutia pleaca de aici. Fix asta am zis, nu demult, despre Corida, un alt spectacol extrem de hulit de catre iubitorii de animale.

Nu vreau sa raspund pe larg la intrebarile de mai sus, nu aici, nu acum, insa tuturor celor care-si dau cu parerea, intr-un sens sau intr-altul, cu privire la acest subiect, le recomand sa vada, in prealabil, spectacolul Angajare de Clovn.

Spectacolul este de-a dreptul magic: are 3 parti, incepe in sala, clovnii aflandu-se in fata circului, ezitand sa intre; continua in foaier, unde vedem cateva numere de circ (autentc), pentru partea a III-a spectatorul trebuind sa se intoarca in sala, locatie intre timp fundamental modificata. Un spectacol dinamic, un spectacol unde, efectiv, nu ai timp sa respiri.

Nu va mai zic nimic din spectacol, va spun doar sa luati programul spectacolului, cel ce vi se da la intrare: este printre cele mai complexe pe care le-am citit. Am aflat o gramada de chestii despre circ, despre cel care a scris piesa, despre regizor, despre actori. Am citit o mica istorie a circului si a clovnilor in lume si in Romania. Am citit, de asemenea, istoria acestei piese, montarile ei nenumarate. Exact ce v-am zis mai sus: un spectacol care-ti imbogateste cultura generala.

Acum, nu-mi mai ramane decat sa va indemn sa vedeti Angajare de Clovn. Ulterior, insa numai ulterior, puteti urmari dezbaterea legata de circ. La modul sincer, mi se pare absurd sa vorbesti despre ceva la care nu ai mai fost demult (ori nu ai fost niciodata). Salutari TEATRALE tuturor! 🙂

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: