Aproape – Teatrul Excelsior din Bucuresti

Aproape - Teatrul Excelsior din Bucuresti AFIS

Aproape
dupa Almost Maine de John Cariani
traducerea: Cristi Juncu
Distributia:
Prolog
Ginette – Loredana Cosovanu
Pete – Dan Pughineanu
Cealalta inima
Glory – Iulia Samson
East – Mihai Mitrea
Trist și vesel
Jimmy – Radu Micu
Sandrine – Ana Udroiu
Chelnerita – Loredana Cosovanu
Lucruri care-ti pot face rau
Marvalyn – Pamela Iobaji
Steve – Dan Pughineanu
Tronc
Randy – Bogdan Nechifor
Chad – Alex Popa
Prea multa iubire
Gayle – Pamela Iobaji
Lendall – Mihai Mitrea
Unde s-a dus
Marci – Ana Udroiu
Phil – Bogdan Nechifor
Chestia din tablou
Rhonda – Loredana Cosovanu
Dave – Radu Micu
Un pic prea devreme
Hope – Iulia Samson
Daniel – Alex Popa
Regia: Eugen Gyemant
Scenografia: Sabina Vesteman
Lighting design: Costi Baciu
Ilustratia muzicala: Eugen Gyemant
Instructor alpinism: Daniel Burcea – Vertical Spirit
Producător delegat: Vasea Blohat
Regia tehnica: Elena Ghimpeteanu
Costumieră: Nicoleta Ticu
Foto: Andrei Gindac
Video, foto si grafica afis: Iustin-Andrei Șurpanelu

Aproape - Teatrul Excelsior din Bucurestios

Aproape – Opinie LaTeatru.EU

 

Mentionez din start: acest articol este APROAPE o recenzie. Si nu este doar un joc de cuvinte. Va veti convinge parcurgandu-l.

Pe scurt de tot, avem 9 povesti distincte, 9 cupluri venite in acelasi loc, in acelasi orasel din Nordul Americii avand acelasi scop declarat: sa vada Aurora Boreala.

Fiecare cuplu e diferit, fiecare om este diferit, fiecare are problemele lui. Ce ar putea avea in comun cele 9 cupluri?

Asa cum bine caracterizeaza regizorul Eugen Gyemant, spectacolul este aproape o comedie, aproape o drama, aproape un spectacol romantic, aproape un spectacol filosofic. Care filosofie, apropo, poate fi caracterizata si prin sintagma “aproape o stiinta”, caci ea preia de la fiecare stiinta, exacta sau umanista, cate ceva. Cam cum face acest spectacol, caci preia de la fiecare gen teatral cate ceva.

Si nu, nu este un esec, nu este un spectacol care nu stie incotro s-o apuce, nu este un spectacol incert, ci dimpotriva, este un spectacol unificator, un spectacol care va multumi pe toata lumea. Este ca un pranz care te trece prin toate starile, te face sa simti toate gusturile, separat sau impreuna, pentru ca la final tu sa nu mai fii capabil sa mai spui nimic. A fost complet, a fost perfect, a fost magnific. Dar atat.

Am simtit, am trait, nu pot explica.

Ca sa rezum totul, fiecare cuplu, atat la nivelul fiecarui individ, cat si impreuna, ca si cuplu, incerca sa se regaseasca. Se cauta. Incerca sa se descopere. Aurora Boreala si excursia de sute de kilometri era un pretext.

Fix asa este si cu spectacolul Aproape, o punere in scena excelenta a unui text foarte bun. Despre textul in sine si o alta montare a acestuia vreau sa mai vorbesc un pic. Am vazut in pandemie o montare a Teatrului din Satu Mare. In pandemie adica am vazut-o online. Deja v-am spus ca teatrul online este ceva ce nu pot privi, ceva peste puterile mele de intelegere. Insa, cu toate acestea, montarea aceea, intitulata Almost Maine, mi-a atras atentia. Mi-am propus sa merg s-o vad live, atunci cand voi avea ocazia.

N-am avut ocazia s-o vad pe cea de la Satu Mare, insa am avut noroc de o montare a aceluiasi text in Bucuresti. Nu puteam rata o asemenea ocazie.

Ideea este ca desi textul este foarte bun si, mai ales, extrem de maleabil, regizorii putand veni cu totul felul de artificii tehnice, nu este atat de montat pe cat ar merita. Texte mult mai slabe si mai putin ofertante sunt mult mai montate.

Asa ca va invit sa mergeti sa vedeti Aproape, montarea Teatrului Excelsior a textului Almos Maine. Pentru mine, APROAPE este un spectacol APROAPE perfect. Si nu, nu e nicio jignire sa spun acest lucru. DIMPOTRIVA.

ps: Spectacolul APROAPE a avut o chestie interesanta: la inceputul spectacolului am primit un mic fluturas, in care eram informati in ceea ce priveste mini-scenetele pe care urma sa le vedem. Sunt cele de mai sus. Ideea e ca puteam verifica in timp real ce mini-povestioara este si ce actori o interpreteaza. De asemenea, era si modalitate de a cunoaste cat mai este din spectacol, caci povestile aveau, cu o oarecare marja, durate asemanatoare. O idee APROAPE buna, caci uneori sa nu stii cat mai este din reprezentatie, aceasta sa se termine brusc, FACE PARTE din spectacol, din farmecul acestuia. Deci APROAPE mi-a placut ce am vazut, insa nu ar trebui aplicata oricand si oricum.

Leave a Reply