Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti

Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti AFIS

Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti – iata un anunt care pe mine ma bucura. Vreau sa detaliez un pic, sa contextualizez, ca sa intelegeti de ce ma bucur.

Asadar, in 2019 am aflat ca Ateneul National din Iasi are trupa de teatru. Am vazut 2 spectacole de-ale lor in 2 festivaluri distincte: Atentie Aterizam (in cadrul Festivalului de la Turda) si Eram si Era (in cadrul D-butan-T).

Doua comedii bune, bine realizate, dar care aveau cel putin aparent un defect: erau comerciale, pentru tot poporul, nicidecum elitiste. Ateneul este (ori ar trebui sa fie, zic unii) un loc al elitelor, un loc superior din punct de vedere cultural. Ce sa caute deci doua comedii produse de Ateneul National din Iasi?

Am aflat ulterior ca Ateneul National din Iasi are trupa de teatru, trupa care nu este nicidecum una elitista. Nu inseamna ca are comedii usoare, ca are spectacole facile. Insa comedia nu trebuie nicicum exclusa din repertoriul teatral. Nu trebuie nici ignorata, nici bagatelizata.

Din pacate, de atunci nu am mai prins vreun spectacol produs de Ateneul National din Iasi in vreun festival. E drept, a venit si pandemia, asa ca am mers si eu mai rar la festivaluri. In 2020 am prins unul singur, FEST-FDR-ul timisorean. Pentru anul pandemic 2020 as putea spune ca am fost norocos.

Drept urmare, anuntul intitulat Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti m-a bucurat. Este sansa mea sa vad mai multe spectacole de-ale acestui teatru, toate la mine acasa. Nu trebuie sa ma deplasez intr-un alt oras pentru a le vedea (desi, fie vorba-ntre noi, imi doresc sa merg la Iasi, iar cand o voi face voi merge inclusiv la Ateneu, sa vad spectacolele LA ELE ACASA, acolo unde au fost gandite, concepute).

Am si 3 bonusuri:

  1. Voi vedea Baltagul, una dintre PUTINELE opere literare studiate in liceu despre care pot spune SINCER ca mi-a placut. Generatia mea a fost atat de dubioasa si de norocoasa incat eu am scris si la capacitate, si la bacalaureat Baltagul. Am trecut atat scoala generala, cat si liceul datorita acestei opere. Bonus: mai este si Maia Morgenstern, una dintre actritele mele preferate, in spectacol.
  2. Stiu ca pare ciudat, dubios, insa nu am avut inca PE SCENA vreun Take, Ianke si Cadir. Pe acela celebru, cu Marin Moraru, Gheorghe Dinica si Radu Beligan l-am vazut la TV, dupa moartea unuia dintre ei. Nu mai stiu a cui. Dar teatrul vazut la tv nu prea are farmec. Asa ca abia astept sa vad pe scena o astfel de montare. Si poate ulterior am noroc sa prind bilete si la montarea bucuresteana de la Bulandra.
  3. Am 2 spectacole pentru copii: Lampa lui Aladin si Sarea in bucate. Anul acesta imi propusesem sa vad mai multe spectacole pentru copii.

Asadar, programul mini-turneului Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti este urmatorul:

Joi, 9 noiembrie, ora 19.00 / Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra – Îmblânzirea scorpiei, de William Shakespeare, regia Răzvan Oprea

Vineri, 10 noiembrie, ora 12.00 / Sala RapsodiaSarea in bucate, regia Erica Moldovan

Vineri, 10 noiembrie, ora 19.00 / Sala RapsodiaHangita de Carlo Goldoni, regia Florin Simion

Sambata, 11 noiembrie, ora 19.00 / Teatrul ExcelsiorIvan Turbinca dupa Ion Creanga, regia Ion Sapdaru

Duminica, 12 noiembrie, ora 12.00 / Sala Luceafarul – Aladdin si Lampa Fermecată, regia Erica Moldovan

Duminica, 12 noiembrie, ora 19.00 / Sala LuceafarulAmadeus, de Peter Shaffer, regia Toma Enache

Luni, 13 noiembrie, ora 12.00 / Sala LuceafarulTake, Ianke și Cadir de Victor Ion Popa, regia Ion Sapdaru

Luni, 13 noiembrie, ora 19.00 / Sala LuceafarulTake, Ianke și Cadir de Victor Ion Popa, regia Ion Sapdaru

Marți, 14 noiembrie ora 20.00 / Sala LuceafarulPrenumele de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Patelliere, regia Radu Ghilas

Miercuri, 15 noiembrie, ora 12.00 / Sala RapsodiaBaltagul de Mihail Sadoveanu, regia Toma Hogea

Miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 / Sala RapsodiaBaltagul de Mihail Sadoveanu, regia Toma Hogea

In final, o ultima intrebare: in Bucuresti nu ar fi putut sa faca trupa de teatru Ateneului in loc sa infiinteze 2 noi teatre? Nu era mai … eficient? 🙂

Acum este randul vostru sa-mi spuneti ce spectacol va face cu ochiul din acest mini-turneu Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti. Sa stiu si eu cu cine ma vad si la ce spectacol/e.

8 thoughts on “Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti

Leave a Reply

%d bloggers like this: