Atentie Aterizam – Ateneul National din Iasi – Festivalul Internaional de Teatru Turda 2019

Atentie Aterizam - Ateneul National din Iasi afis

Atentie Aterizam dupa Boeing Boeing de Marc Camoletti
Regia: Daniel Onoae
Distributia:
Daniel Onoae
Dragos Maftei
Alexandra Paftala
Erica Moldovan
Ana Hegyi
Cezara Fantu
Decor: Catalin Tarziu
Produs de Ateneul National din Iasi, vazut pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda, in cadrul Festivalului Internaional de Teatru Turda 2019

 

Atentie Aterizam – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Titlul montarii iesene, fara vreun research amanuntit, nu imi spunea nimic. Imi suna dubios doar faptul ca Ateneul din Iasi pune in scena o comedie, fara sa fiu familiarizat cu piata teatrala de acolo.

Dupa primele zece minute, insa, mi-am dat seama ce vad. De ce anume am parte. Cumva, titlul ar fi trebuit sa imi dea de inteles. Un titlul romanesc, o adaptare inspirata, potrivita, care particularizeaza aceasta punere in scena, ii scoate in evidenta unicitatea.

Sa ne intelegem: eu am vazut in Bucuresti o adaptare jucata sub numele original, Boeing Boeing. O comedie bulevardiera spumoasa, foarte buna, deloc vulgara, recomandata tuturor spectatorilor. As revedea oricand adaptari ale piesei, textul este indeajuns de flexibil incat sa poti pune in scena o gama variata de spectacole.

Un tip, arhitect, iubea in acelasi timp trei stewardese. Fiecare avea un orar diferit, astfel incat veneau la el acasa in perioade diferite. Nu se intalneau, nu stiau una de alta. Toata lumea era fericita. Pana cand … orarul zborurilor este dat peste cap. Urmarea o intuiti, daca nu ati aflat-o deja, si singuri. In peisaj mai apar un prieten de-al arhitectului si menajera, guvernanta, casei. Ultimii doi trebuiau doar sa previna dezastrul. Ori sa il amane. Ori macar sa minimizeze pagubele. Ce fac ei efectiv si cum se termina totul descoperiti singuri.

Adaptarea ieseana a venit, insa, cu cateva particularitati. Voi enumera trei dintre ele:

  • O durata mult mai mica. O durata potrivita pentru o comedie.

  • Un regizor-actor principal, Daniel Onoae, extrem de inspirat si de potrivit in ambele ipostaze. As zice chiar ca e mai  bun decat Temisan ori Bogdan Stanoevici. Ca regizor, la fel de bun, nimic de reprosat.

  • Trei stewardese extrem de potrivite, de convingatoare, de sexy. Nemtoaica pare nemtoaica nu doar in ceea ce priveste replicile, acelasi lucru putandu-l spune despre toate celelalte. Accentul, gesturile, totul parea adecvat. Potrivit. Nimic romanesc, totul pare autentic,

Mi-a placut si publicul, doritor de comedie, a savurat fiecare poanta, a ras in hohote, a apreciat cum se cuvine spectacolul. Mi-a placut mult si faptul ca s-a jucat in sala studio, spectatori mai putini, dar apropiati de actori. Atmosfera  mai intima, o sala mai calda, mai primitoare.

Nu am observat accent moldoveneac, lucru pe care deopotriva il apreciez si il regret. Il apreciez pentru ca nu s-ar fi potrivit in peisaj, era o poveste frantuzeasca cu ceva elemente americane si  nemtesti, deci accentul moldovenesc ar fi fost cumva absurd. Pe de alta parte, la o comedie da un plus de savoare. Deci cumva il regret.

Atentie Aterizam este o adaptare foarte buna a unui text celebru, a uneia dintre cele mai bune piese frantuzesti. Daca aveti ocazia, merita sa o vedeti, fie in Iasi, fie pe la festivaluri.

 

One thought on “Atentie Aterizam – Ateneul National din Iasi – Festivalul Internaional de Teatru Turda 2019”

Leave a Reply

%d bloggers like this: