Avarul adaptare de Cristi Juncu dupa Moliere
Regia: Cristi Juncu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu
Muzica: Cristi Juncu
Coregrafia: Attila Bordás
Distribuatia:
Tatal – Constantin Cojocaru
Baronu’ – Andi Vasluianu
Fratiorul – Ionut Vişan
Surioara – Mihaela Popa
Consilierul – Cristian Popa
Printesa – Florentina Năstase
Agenta – Ada Simionica
Primul bodyguard – Bogdan Farcaa
Al doilea bodyguard – Ion Radu Burlan
O actrita – Eliza Teofănescu
O alta actrita – Ana Cretu
Un actor – Andrei Radu
Ţeţe Recuziteru’ – Răzvan Băltăreţu
Produs de Teatrul de Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti, vazut la FITCA 2017
Avarul – Opinie LaTeatru.EU
V-am mai zis si o repet: nu-mi plac zgarcitii, nu-i voi intelege niciodata. Nu voi intelege cum te poti zgarci cu tine insuti, caci a fi zgarcit cu altii mi se pare normalitatea de pe lume.
Nu indemn pe nimeni sa fie darnic cu ceilalti, a fi darnic este deseori egal cu a fi prost, si nu este o chestie specifica perioadei actuale, ci indemn sa te bucuri de ceea ce ai castigat.
In plus, pe zgarcitii batrani refuz sa-i inteleg. Daca esti tanar si strangi bani pentru ceva, pentru o casa, o masina, un gadget, o excursie, pot intelege. Pot intelege si nevoia de a avea bani pentru un viitor poate incert.
Dar batranul pentru ce strange bani? Ca sa faca ce cu ei?
Zgarciti, insa, au fost dintotdeauna, inca de pe vremea lui Moliere, care a creionat cel mai personaj dintre personajele dramaturgiei universale: Avarul. Putina lume stie exact cum il cheama pe Avarul lui Moliere, insa toata lumea stie de … AVARUL LUI MOLIERE. Tocmai pentru ca el este universal, poate purta orice nume, este intalnit in toate culturile, in toate regimurile, in toate epocile. Este un PERSONAJ, in adevaratul sens al cuvantului.
In spectacolul Avarul, insa, prim-planul este furat, in multe momente, de alte personaje aparent secundare. Persoanele de sex feminin, dar si cinefilii, vor fi atrasi de Baronul, camatarul epocii noastre, interpretat foarte credibil de Andi Vasluianu. Excentricii il vor aprecia pe fratiorul vopsit in cap, care atrage privirile de indata ce apare-n scena. Feminstele vor fi atrase imediat de personajele feminine, din pacate pentru ele toate trei fiind foarte sterse, foarte putin importante in economia spectacolului. Actorii si cei din lumea teatrala vor fi atrasi de partea legata de viitorul teatrului, de modul in care un afacerist dubios isi cumpara un teatru si face ce doreste cu el.
Personal, regret ca Avarul nu este un personaj mai pronuntat, unul usor de tinut minte. Un personaj memorabil, asa cum si l-a imaginat Moliere. Si tot ca o chestie personala, peste ani de zile, din aceasta montare voi tine minte, probabil, cele 2 glume. Voua va zic doar pe una dintre ele: cum se zice la Avar in ungureste? Ovar (imaginati-va cum se pronunta 😀 ).
Avarul este scris si regizat de Cristi Juncu, pe baza textului sau mai fiind montat un spectacol, de data asta in Bucuresti, unde poarta numele de Avarul indragostit. Tot ceva modern, dar nu atat de modern, daca-mi este permisa exprimarea. Merita oricum sa mergeti sa le vedeti pe ambele. Nu va zgarciti la pretul unui bilet. Zic.