Balamucul Vesel de S.T. Burke
Regie: Petru Hadarca
Scenografie: Petru Hadarca
Costume: Victoria Moldovanu
Aranjament muzical: Serghei Racenco, Vadim Buinovschi
Proiectie video: Ian Onica
Distributie:
Alexandru Plesca
Ana Tkacenko
Anatol Durbala
Angela Ciobanu
Anișoara Bunescu
Cornelia Maros-Suveica
Dina Cocea
Doriana Zubcu-Marginean
Draga-Dumitrița Drumi
Ghenadie Galca
Igor Babiac
Ion Mocanu
Iurie Focsa
Iurie Negoita
Mihaela Damian
Mihaela Strambeanu
Mihai Zubcu
Nicolae Darie
Nicu Suveică
Petru Oistric
Silvia Luca
Valentin Zorila
Tinka Mardari
Dan Melnic
Balamucul Vesel – Opinie LaTeatru.EU
Am vazut Balamucul vesel acum peste 2 luni. Aproape 3. Un spectacol venit de peste Prut, de la fratii basarabeni. Un spectacol care continea atat referiri la situatia social-politica din Romania, cat si la cea din Republica Moldova. Caci situatia politica de acolo este, pentru multi politologi occidentali, de-a dreptul fascinanta. Acolo exista inca o dihotomie clara in UE si Rusia, cu diverse partide care trec, cu usurinta, dintr-o parte intr-alta.
Strict teatral, despre spectacol mi-a fost greu, daca nu imposibil, sa scriu. Un spectacol pe care-l traiesti, de care te bucuri, dar pe care nu-l poti reda in cuvinte. Il poti, de fapt, dar foarte greu.
Din acest motiv, am rugat-o pe Ana Morosanu, psiholog de profesie, sa scrie cateva cuvinte despre spectacol. M-am gandit ca perspectiva ei psihologica este utila cititorilor. In continuare va las impresiile ei despre spectacol:
Am stat mult timp pana sa scriu acest articol, mi-am stors creierii, am pus la lucru fiecare particica a imaginatiei mele, pentru ca efectiv nu stiu ce sa spun despre acest spectacol. A fost un spectacol…excentric, ba chiar a depasit cu mult aceste limite. Pentru mine a fost o ocazie sa vad actori din Republica Moldova, vecinii nostri de peste Prut. Da, dupa mine, joaca extraordinar.
Insa, recunosc, nu stiu ce sa spun despre spectacol….sau despre povestea transpusa. Da, este un balamuc, ai nevoie de ceva timp pentru a te prinde cine sunt personajele, care e firul povestii. Totusi, in ciuda haosului prezentat, exista o oarecare ordine a firului povestii, balamucul fiind presarat cu umor, muzica, orchestra, fapt ce il face sa fie vesel. Nu ii lipsesc momentele de muzica, momentele de dans, avand si cateva secvente in care interactioneaza cu publicul.
Tema centrala abordata in cadrul spectacolului este protestul, mai exact incearca sa ilustreze atat evenimentele, cat si diferitele tipuri de persoane ale protestelor, care nu duc la nimic. Recunosc, pentru mine, fiind in necunostinta de cauza de situatia Republicii Moldova asupra acestui aspect, al protestelor, nu am putut sa inteleg piesa. Totusi, am incercat s-o raportez la situatia noastra, a Romaniei, si pot spune ca am inteles cate ceva. Aici exista un erou care organizeaza toate aceste proteste, care aduce sperante in randul oamenilor care vor schimbare, care le promite schimbare si abolirea coruptiei. Eroul este sustinut de catre popor, doar pentru a descoperi la final….ei bine, daca vreti sa stiti ce se intampla, fie va duceti sa vedeti spectacolul, fie puteti face o analogie cu situatia noastra de la ultimele alegeri.
Totusi, pentru a va face o idee asupra spectacolului, recomand vizionarea videoclipului de mai sus.
Sincer…voi incheia aici. Stiu ca este cam sec, dar efectiv nu mai am ce sa zic. Pot spune ca recomand acest spectacol daca doriti o seara in care sa vedeti un balamuc ordonat, care reuseste sa imbine umorul negru cu evenimentele prin care trece orice tara atunci cand isi doreste schimbare.
Asadar, si din partea mea, spectator de teatru cu ceva experienta, si din partea Anei, psiholog de profesie, un indemn sincer: mergeti sa vedeti Balamucul Vesel, oriunde s-ar juca el. Veti fi surprinsi cu siguranta. Salutari TEATRALE tuturor!