Baltagul
dupa romanul omonim de Mihail Sadoveanu
Adaptare scenica si Regie: Toma Hogea
Scenografie: Alina Dinca Puscasu
Muzica: Cari Tibor
Video design: Andrei Cozlac
Asistent regie: Erica Moldovan
Distributie:
MAIA MORGENSTERN – Vitoria Lipan
Alexandra Paftala – Baba Maranda
Razvan Grosu – Gheorghita Lipan
Cezara Fantu – Minodora Lipan
Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei
Codrin Danila – Preotul Danila, Ilie Cutui
Erica Moldovan – Maria Vasiliu
Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Functionarul, Hot
Florin Gardan – Subprefectul
Dani Popa – Mitrea, Neamtul
Gelu Ciobotaru – Mos Pricop, Prefectul
Mara Lucaci – Hot
Mariana Dumitrache – Baba Dochia
Malina Balcan – O femeie
Cu participarea actorului Teodor Corban in rolul Nichifor Lipan
Spectacol vazut pe data de 15 noiembrie 2023, la Sala Rapsodia din Bucuresti (Teatrul de pe Lipscani), in cadrul mini-turneului Ateneul din Iasi pe scenele din Bucuresti
Baltagul – Opinie LaTeatru.EU
In mod cert, orice montare a romanului Baltagul este periculoasa. Pericolul vine din 3 parti:
- Baltagul nu este piesa de teatru, ci roman. Asa ca acele conventii teatrale inevitabile pot sa nu fie pe placul publicului. Din N motive.
- Baltagul este un roman care se studiaza in scoala de ani de zile. L-au studiat cam toate generatiile. Ma refer la cele in viata. Drept urmare, orice deviere de la text este observata. Daca este sau nu apreciata este alta discutie.
- Baltagul este un roman dinamic, teatrul se potriveste mai mult textelor statice. Este un roman care parca indeamna la ecranizare, nicidecum la montare scenica.
Drept urmare, premisa de la care plec, pe care o spun din capul locului, este ca apreciez efortul. Aplaud intentia. Acord circumstante atenuante. Plec de la premisa ca s-a facut tot ce s-a putut. Ca s-a scos maximum din ce se putea scoate.
Pana sa va vorbesc despre spectacolul Baltagul, trebuie sa va mai vorbesc un pic despre roman. Despre text.
Incep prin a folosi o sintagma foarte draga mie: Baltagul este un roman politist rural. Ceva aproape unic, ce multe culturi nu au. Multi ne invidiaza pentru asa ceva. Nu mai stiu cine a zis asta prima data, un american, insa omul era convins ca s-ar fi facut cel putin 10 ecranizari daca Baltagul ar fi aparut in SUA. Lucru de care sunt convins.
In al doilea rand, Vitoria Lipan este ceea ce am numi acum feminista. O feminista care se lupta intr-o lume a barbatilor. Nu stiu cum este analizat romanul in scoala zilelor noastre, dar stiu sigur ca multe feministe il apreciaza. O idolatrizeaza pe Vitoria. Este logic, firesc.
Acum trebuie sa va povestesc ceva personal. Ceva partial amuzant. Asadar, eu am reusit performanta sa am acelasi roman si la capacitate, si la bacalaureat. La bac subiectul era foarte vag, trebuia sa comentam un roman scris INAINTE de Al doilea razboi mondial. Baltagul corespundea, deci am scris despre el fara sa ezit.
Ideea este ca Baltagul mi-a si placut. Dintre operele studiate la scoala, doar Baltagul si Morometii mi-au placut cu adevarat. Si mi-au placut inca de atunci, nu ca nuvela La Tiganci, pe care am apreciat-o la ceva ani dupa. L-am considerat si-l consider unul dintre putinele texte care isi meritau locul acolo, in programa de bac.
In plus, sunt fan Maia Morgenstern, consider ca pe scena de teatru nu a dezamagit niciodata. In film ma dezamagise de cateva ori, insa la teatru niciodata. Imi vine sa spun PANA la Baltagul, dar as exagera. Ar fi nedrept.
Da, pe de-o parte aveam asteptari mai mari, Maia Morgenstern a jucat un pic prea exagerat, prea teatral. Iar spectacolul a fost parca pripit, a durat prea putin, actorii parca se grabeau undeva. Eu ma asteptam sa vad un spectacol de 3 ori, sa vad scene lungi, unde gesturile sa fie mai multe si mai importante decat vorbele. Ceea ce, din pacate, n-a fost cazul.
As zice ca Doamna Maia m-a dezamagit, doar ca, vedeti voi, eu cred in continuare ca ea a fost CEA MAI BUNA ALEGERE pentru acest rol. PUR SI SIMPLU nu vad alta actrita capabila sa o joace pe Vitoria Lipan. Stiu ca par un viteaz care se arata dupa razboi, dar pana sa aud de aceasta punere in scena, chiar m-am gandit ca daca va fi vreodata montat romanul Baltagul, Maia Morgenstern TREBUIE sa fie in rolul Vitoriei. Chiar si dupa ce am vazut spectacolul ce nu m-a dat pe spate, raman la aceeasi parere.
In plus, pentru ca tot ziceam la inceput ca acord circumstante atenuante, este posibil sa fi fost si ceva factori externi. De obicei, se spune ca un spectacol se vede si se simte cel mai bine acolo unde a fost conceput. Cand joaca in deplasare, in vreun festival ori turneu, este posibil sa fie vorba despre o adaptare deficitara la noua locatie.
Ca bonus: eu am vazut reprezentatia de la ora 12. Poate si ora sa fi fost cauza, poate reprezentatia de la ora 19:00, de la acelasi teatru, sa fi fost mai buna, mai intensa, mai aplaudata.
Nu pot sa inchei fara sa va spun cea mai dubioasa chestie a spectacolului. Poate ati sesizat-o deja, daca nu o veti vedea acum. Asadar, in spectacol il veti vedea, in inserturi video, pe Teodor Corban in rolul lui Nechifor Lipan. Problema, cu sau fara ghilimele, este ca Teodor Corban a murit (pe data de 17 ianuarie 2023!). Deci un actor mort apare in rolul unui personaj mort. Va las pe voi sa caracterizati aceasta situatie, poate cuvantul dubios nu este cel mai potrivit. Mie mi-a fost semnalata inainte de spectacol (desi iarasi ma laud, insa deja o observasem!), spunandu-mi-se ca unii spectatori s-au plans: CUM ADICA, JOACA UN MORT?
Nu va spun ce actori au jucat bine si ce actori au dezamagit, plec de la premisa ca cei care au dezamagit poate nu au fost in forma. Vreau sa cred ca spectacolul este MAI BUN decat cel vazut de mine, chiar daca obiectiv vorbind ce am vazut eu nu este nicidecum ceva rau. Este doar o adaptare DECENTA a unui roman EXCELENT. Roman care, simt nevoia sa ma repet, este greu adaptabil pentru scena de teatru.
Mergeti sa vedeti Baltagul, mergeti sa vedeti spectacolele Ateneului National din Iasi. Si mergeti sa o vedeti pe Doamna Maia, ea joaca bine chiar si cand dezamageste usor. Cand nu reuseste sa se ridice la standardele inalte pe care tot ea le-a setat.