Bani din cer – Teatrul de Comedie

Bani din cer de Ray Cooney
regia: Horaţiu Malaele
scenografia: Puiu Antemir
asistent scenografie: Irina Chirila
traducerea: Gheorghe Lazarescu
foto: Mihai Zgondoiu, Mihai Constantineanu
Distributie:
Henry Perkins – Mihai Bendeac
Jean Perkins – Mihaela Teleoacă
Vic Johnson – Dragoş Huluba
Betty Johnson – Delia Nartea
Bill – Şerban Georgevici
Davenport – Marius Drogeanu / Gheorghe Danila
Slater – Eugen Racoti
Se joaca la Teatrul de Comedie din Bucuresti (Sala Radu Beligan)

Bani din cer – Opinie LaTeatru.EU

 

Mihai Bendeac este unul dintre actorii controversati. Pentru multi, el este mai mult omul de televiziune Bendeac decat actorul Bendeac. Din pacate, in Romania in televiziune te poti compromite foarte repede, chiar daca aceasta compromitere vine la pachet cu o notorietate mult peste a multor colegi de scena.

Pentru ca mie nu mi-a placut sa judec dupa etichete si pentru ca, recunosc, Bendeac mi-a placut mult la inceput, in special in trupa Mondenii (in cazul show-ului In puii mei, desi a avut multe scenete destul de celebre, mi s-a parut ca a scazut mult calitatea, dar este doar o opinie), am spus ca trebuie sa-l vad si pe scena de teatru. Trebuie sa fiu acolo, in sala, si el in fata mea, sa il simt, caci fiecare actor transmite anumite emotii, anumite simtaminte.

Acum, desi pare un laudatio, trebuie sa revenim cu picioarele pe Pamant: Bendeac este un actor bun, are potentialul sa fie foarte bun, este inca tanar pentru un actor, dar nu are (inca) acea aura de actor mare. Ca tot vorbim despre Teatrul de Comedie, unde s-a jucat spectacolul, acolo sunt cativa actori mari, in frunte cu Horatiu Malaele (regizorul spectacolului Bani din Cer) si George Mihaita (directorul teatrului), care atunci cand INTRA pe scena se simte. Oameni care TRANSMIT ceva, ti se face pielea de gaina de cum ii vezi, pana sa apuce sa spuna ceva, pana sa apuce sa FACA efectiv ceva.

Bendeac NU ARE asa ceva, posibil ca nu va avea NICIODATA, dar ramane un actor bun. Un actor pe care eu REFUZ sa-l judec pe baza alegerilor facute in televiziune. Sa-l judec politic, ca facand parte dintr-un trust care, politic, este situat de o anumita parte a baricadei.

Mai trebuie sa va spun ceva, fara a intra in detalii: vazusem franturi din ACEST spectacol la TV, caci la un moment dat, prin 2014 parca, acelasi Bendeac pornise la Antena 1 proiectul Teatru la TV. Acest spectacol a fost difuzat intr-o miercuri seara, pe acest post. Am vazut prima sa parte, pana la prima pauza publicitara (care, recunosc, m-a scos complet, definitiv si irevocabil, din starea de teatru), si fusesem complet dezamagit. Ulterior, convingandu-ma cu alte spectacole, acum si cu acesta, mi-am dat seama ca Teatrul la TV nu este pentru mine. Nu simt nimic, drept urmare 70% din farmecul teatrului, a ideii de teatru, se duce.

Spectacolul este extrem de bun, avand la baza, asa cum sugereaza si titlul, castigul brusc, nemeritat, neanuntat, venit ca o binecuvantare si ca un blestem deopotriva. Pentru ca stiam partial textul si pentru ca oricum in multe momente era previzibil, am fost mai atent ca de obicei la jocul scenic. Ma concentram la interpretarea lui Bendeac, solida, deloc exagerata, curata (cum ar zice unii teatrologi), dar nu am putut sa nu-i observ si pe ceilalti. Mie mi-a atras atentia Eugen Racoti, unul dintre politisti, cu o interpretare impunatoare. Parea ca nu doar interpreteaza, ci chiar da lectii celorlalti colegi de scena.

Fara sa va dau spoiler, va spun doar ca finalul spectacolului Bani din cer, desi fericit pentru toata lumea, este unul (usor) neasteptat. Caci nu toate comediile sunt (atat de) previzibile.

Recomand (spectacolul) Bani din cer. Iar daca va pica la propriu Bani din Cer si nu stiti ce sa faceti cu ei, va pot fi de folos. Nu m-as plange nicicum si i-as cheltui cu mult drag si spor 🙂 Vizionare placuta si multa bafta (daca nu e sa fie, puteti considera ca ar fi putut fi un ghinion pe capul vostru, deci mai bine ca n-au venit).

One thought on “Bani din cer – Teatrul de Comedie”

Leave a Reply

%d