Barbatul perfect defect
Autor: Maria Radu
Regie: Radu Gabriel
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 15min (fara pauza)
Distributie:
Liliana: Luminita Bucur
Mugurel: Oleg Apostol
Mariana: Maria Radu
Spectacol vazut pe data de 4 octombrie 2022, la Restaurant Elisabeta
Barbatul perfect defect – Opinie LaTeatru.EU
Spectacolul incepe greoi si aparent enervant: 2 femei se intalnesc, tipa, zbiara, urla si vorbesc prostii. Cele 2 s-au intalnit la casa celei de-a treia, care a treia nu a ajuns. Inca. Si, dupa cum vedeti din distributie, nici nu va ajunge pana la finalul spectacolului.
Discutia dintre cele 2 este aparent plictisitoare si evident enervanta. Deloc sincera, in multe momente aberanta, discutia dintre cele 2 ma facea sa cred ca am nimerit gresit ca barbat. “Oare ce caut eu aici?”, intrebare pe care rar spre deloc mi-o pun la teatru. De aceasta data mi-o pusesem.
La un moment dat, nu as putea estima dupa cate minute, apare un barbat si se schimba totul. Nu, nu este misoginism, ci pur si simplu spectacolul basculeaza: de la unul pur feminin catre unul adresat barbatilor.
Mariana si Liliana sunt cele 2 femei, iar Mugurel este barbatul perfect defect. Este barbatul celei de-a treia, un barbat care avea marele defect de a fi … perfect. Facea curat, spala, gatea, conducea masina, facea absolut totul pentru femeia pe care o iubea. Nu va zic mai multe, va trebui sa descoperiti singuri ce parere avea acea femeie despre barbatul perfect defect.
Evident se pun cele 2 intrebari importante, fundamentale:
- Ce vor femeile? Ce cauta ele la un barbat?
- Ce fel de femei atrag barbatii printr-o atitudine sau alta?
Partile interesante ale spectacolului abia acum vin:
- Atat cele 2 femei prezente, cat si femeia absenta, sunt femeile tipice. “O femeie care oricare alta”. Atitudinea lor nu difera foarte mult, gandirea lor nu difera foarte mult. Totodata, insa, barbatul acela din fata lor era fix barbatul atipic, fix barbatul pe care NU il intalnesti. Drept urmare, intalnirea lor poate fi vazuta, la modul general, ca intalnirea dintre cineva atipic din grupul X si cineva stereotipic, mediu, tipic, din grupul Y. Grupurile X si Y pot fi absolut ce combinatie va trece voua prin cap. Ma gandesc, de pilda, la un profesor tipic, mediu, tipicar, care intalneste studentul atipic, unicat. Ma gandesc, de asemenea, la sefii tipici, stereotipici, care intalnesc un angajat special, diferit, unicat. Atitutidinile sunt aceleasi. Rezultatul este, in majoritatea cazurilor (adica peste 90%), acelasi.
- Spectacolul are marea calitate de a fi scurt, alert si intens. Desi toata actiunea se petrece in acelasi loc, in aceeasi incapere, spectacolul este extrem de alert, de dinamic. Poti spune orice, nu si ca te-ai plictisi la el.
- Precedentul spectacol despre care am scris, Insula mastilor, este unul care se joaca DOAR in aer liber, in timp ce acest spectacol SE POTRIVESTE PERFECT intr-un restaurant. Atentie: nu intr-o CARCIUMA, nu intr-o CAFENEA oarecare, ci intr-un restaurant. Acel contrast intre un loc cumva elitist, de lux, si atitudinea acelor femei, mi se pare EMBLEMATICA pentru ideea spectacolului. Evident, este ACEEASI diferenta precum cea dintre atitudinea celor 2 femei si atitudinea barbatului. Ca s-o spun altfel, vei intelege mai bine spectacolul acesta mergand LA RESTAURANT, simtindu-l acolo, uitandu-te in jur, la cladirea absolut superba a Restaurantului Elisabeta si apoi la atitudinea celor 2 femei. Nu zic mai multe, trebuie sa vedeti, sa simtiti, sa traiti, pentru a intelege. Si, evident, trebuie sa si beti ceva alcool pentru un efect sporit.
Inchei cu 2 intrebari in oglinda: daca esti femeie, gandeste-te daca ai vrea sa te cuplezi cu barbatul perfect defect; iar daca esti barbat, cu femeia perfect defecta. In cazul meu, problema se pune de sinceritate: eu NU CRED in barbatul perfect defect ori in femeia perfect defecta, drept urmare daca as intalni-o (l-as intalni), as presupune ca se preface, as pleca de la premisa ca este asa pana obtine ceva. Stiu, din acest punct de vedere eu sunt … barbatul conspirationist perfect! 🙂
ps: Spectacolul Barbatul perfect defect este regizat de Radu Gabriel, adica domnul din imaginea de mai sus (fotografie facuta la finalul spectacolului Godot Love Station). Iar daca cititi cu atentie ce am scris la inceput de tot, deasupra distributiei, veti observa ca textul apartine uneia dintre actrite. Unei femei, vreau sa spun. Asadar, un barbat pune in scena un text scris si gandit de o femeie. Fix din acest motiv el balanseaza, de la un spectacol 100% feminin la un spectacol … util barbatilor. Sper ca m-am exprimat corect politic.