Blocul in versuri dupa poezii de Iv cel naiv

Blocul in versuri AFIS

Blocul in versuri dupa poeziile din volumul nepublicat Dragoste in vremea pandemiei de Iv cel naiv
Cu:
Radu Catana
Luiza Ghinda
Claudia Morosanu
Afis: Teodora Gavrila
Adaptare muzicala: Bianca Oprea
Vazut pe terasa The Pub

Blocul in versuri

Blocul in versuri – Opinie LaTeatru.EU

 

Dupa ce la Fest-FDR 2020 am vazut un recital de poezie de Marius Bodochi, despre care am simtit ca s-a potrivit PERFECT in peisajul un festival DE TEATRU (festivalul DRAMATURGIEI romanesti, un festival care ofera si un spectacol altfel, o seara de poezie interpretata excelent), acum cateva zile am vazut o altfel de adaptare a unor poezii, adaptare ce a avut loc, de aceasta data, intr-un pub. Asocierea este iarasi corecta, nu doar ca poezia si carciuma, la modul general, fac casa buna, dar este vorba si despre un poet atipic, Iv cel Naiv; punerea in scena a unui poet atipic nu poate avea loc decat intr-un spatiu teatral … atipic.

Iar daca discutam despre alaturari corect, nu neaparat fericite, va mai zic una: habar n-am pana cand, insa Blocul in versuri este ULTIMUL spectacol de teatru vazut inainte de REINCHIDEREA salilor de spectacol. Un volum de versuri de pandemie nu poate fi pus in scena decat intre 2 inchideri, este condamnat parca sa se joace astfel.

“Viata s-a gandit sa ne uneasca pe toti si ne-a dat la toti o masca, pe langa toate celelalte masti …”

Din pacate, imi este greu, ca sa nu zic imposibil, sa spun ceva, orice, despre acest spectacol. De recenzie nici nu poate fi vorba (termen pe care oricum il urasc). Un spectacol plin de viata, plin de culoare, plin de energie, care contrasteaza flagrant cu vremurile in care traim, cam atat as putea spune despre spectacol. Ce veti vedea exact va fi o surpriza totala si chiar nu-mi permit sa v-o stric sub nicio forma.

Vreau doar sa va vorbesc despre cei 3 actori, caci 2 dintre ei nu-mi erau deloc necunoscuti.

Daca despre Luiza Ghinda nu stiam nimic, nu o vazusem in niciun spectacol, pe ceilalti 2 ii stiam. Pe Claudia o stiam de acum 2 ani, din 2018, cand ea s-a ocupat de micutul festival Galactoria, al absolventilor facultatii de teatru din Cluj, festival la care LaTeatru.EU a fost partener media. O actrita simpatica, pe care inca de atunci mi-am propus s-o mai vad in spectacole, unde oi apuca sa fac asta. Am primit, deci, cu surprindere (in sens placut) vestea ca are un frumos spectacol in Bucuresti, drept urmare atunci cand m-a anuntat de el am raspuns pozitiv din suflet.

Claudia Morosanu Emil Calinescu
Poza facuta in acel an, 2018, la una dintre proiectiile de la TIFF 🙂

Pe celalalt actor, Radu Catana, l-am vazut de cateva ori. Conform arhivei blogului meu, de 3 ori, insa e posibil sa-l mai fi vazut intr-un spectacol de care n-am avut timp si/sau inspiratie sa scriu: Anti Love Story, Fermoare nasturi si capse si Fix o ora. Acesta din urma are o insemnatate aparte pentru mine, caci a fost PRIMUL spectacol vazut dupa o pauza de cateva luni (tot in The Pub). Practic, spectacolele vazute dupa lockdown incep si se termina cu … Radu Catana.

In final, o singura precizare: Blocul in versuri este un spectacol care TREBUIE vazut OFFLINE. Toata energia aia a actorilor TREBUIE transmisa spectatorilor din sala ori de la mese, prin sticla televizorului se anuleaza cam totul. Este un spectacol de stare, de vibe, un spectacol care in online ar parea sec si inutil. Voi mergeti sa-l vedeti oriunde s-ar juca. Si cand zic ORIUNDE s-ar juca, ma refer la propriu, LITERAR, chiar ORIUNDE s-ar juca. Cu cat locatia este mai dubioasa si mai atipica, cu atat mai bine.