Bogat. Cu orice pret…
Spectacol dupa un text de C. B. Gilford, inclus de Afred Hitchcock in selectia de povestiri „The graveyard man”
Regia: Celina Nitu
Scenografia: Remus Gabor & Raluca Aionitoaie
Lighting design & Video: Constantin Simon
Productia: Cristian Constantin
Distributie:
Alina Florescu
Alexandru Munteanu
Paul Nistor
Vlad Mogos
Spectacolul Bogat. Cu orice pret… a fost vazut pe data de 6 noiembrie 2023, la Sala Media a TNB
Spectacolul Bogat. Cu orice pret… este o producție CrisACT PRODUCTION. Proiect cofinantat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Bogat. Cu orice pret… – Opinie LaTeatru.EU
Bogat. Cu orice pret… este un spectacol despre care imi vin foarte greu cuvintele. Este un spectacol greu, o poveste complexa, nu foarte usor de digerat, pe care la aproape o saptamana de la vizionare nu cred ca am asimilat-o complet.
As putea scrie intr-un mod amuzant, sa pun cel mai celebru banc cu un sofer de buldozer, dar nu cred ca ar fi bine, ca ar fi corect. Spectatorii nu trebuie sa mearga la acest spectacol cu gandul ca vor vedea o comedie. Nu e cazul.
Bogat. Cu orice pret… ne spune povestea lui Ed Jesson, un actual sofer de buldozer care provenea dintr-o familie cu grave probleme in ceea ce priveste violenta. El dorea sa-si construiasca un drum corect in viata, voia sa uite trecutul, sa-l ignore, insa trecutul are prostul obicei de a ne ajunge din urma.
In cazul lui Ed, violenta ajunge din nou sa faca parte din viata lui. Se casatorise cu cea mai populara si dorita fata din liceu, fata pe care inca de pe atunci o proteja de fiecare data. Intra constant in altercatii fizice cu altii pentru ea.
Ajunge sofer de buldozer, lucrand printre gunoaie, hainele lui mirosind intotdeauna a gunoi, a murdar. Nu castiga mare lucru, dar castiga indeajuns de mult pentru a-si intretine casa si sotia. Care sotie nu trebuia, nu avea voie, sa munceasca. Pentru Ed era o jignire ca ea sa munceasca, insemna ca el este incapabil sa o intretina.
Atunci cand apar in peisaj mafiotii, lucrurile se schimba radical pentru Ed. Insa nu neaparat in bine. Trecutul il ajunge din urma, iar banii pe care-i primeste de la mafioti nu aduc nicidecum fericirea. Dimpotriva.
Despre povestea spectacolului Bogat. Cu orice pret… s-ar putea scrie din multe perspective. Eu voi mentiona doar doua dintre ele, fara sa intru foarte mult in detalii.
Prima perspectiva este cea feminista. Din aceasta perspectiva, Ed era o persoana cu mentalitate invechita, profund patriarhala, o persoana care dorea sa-si tina sotia prizoniera. O iubea nespus, insa nu o lasa sa se afirme, o dorea doar pentru el, sa stea acasa si sa aiba grija de gospodarie. O mentalitate de maximum secolul 19.
Drept urmare, feministele nu vor putea nicicum empatiza cu drama lui Ed, ele considerand ca acesta isi merita soarta. Victima, din punctul lor de vedere, este sotia lui, nicidecum el. El este MAXIMUM victima propriei mentalitati si a propriului trecut.
Fara sa pot contesta argumentele lor, feminismul avand in sens la jumatatea secolului 20, problema mea cu acest curent fiind de utilitatea in 2023, nicidecum de utilitate in istorie, consider ca aceasta perspectiva ingusteaza foarte mult perspectiva asupra spectacolului Bogat. Cu orice pret…
Oricat de incuiat si de victima a propriei mentalitati ar fi, a considera pur si simplu ca el isi merita soarta mi se pare o abordare simplista, o simplificare nemeritata. Ratam multe gandind asa.
Caci cea de-a doua perspectiva este una mult mai rationala si mai putin emotionala. Ca sa simplific, eu m-am pus in pielea lui Ed si m-am intrebat DE FIECARE DATA ce as fi facut eu in situatia respectiva. In multe cazuri, raspunsurile chiar m-au speriat. La modul cel mai serios: uneori, abordarea complet gresita a unei persoane poate fi, de fapt, singura solutie pentru o persoana aflata in acea situatie. Deci decat sa dau cu pietre in el, prefer sa ma bucur ca nu traiesc intr-o astfel de epoca si ca nu am un astfel de trecut.
Evident, ne putem pune si in pielea celorlalte personaje (nu sunt doar 2, dupa cum vedeti). Ceea ce am si facut. Insa perspectiva de a ma pune in pielea personajului principal mi s-a parut cea mai interesanta, cea mai ofertanta.
Mai exista si alte perspective, nu sunt nicidecum singurele. Insa nu despre ele vreau sa vorbesc, ci despre un aspect interesant: la reprezentatia din 6 noiembrie au fost mai multi elevi cu profesori dupa ei. Probabil era scoala altfel sau cum se mai numesc saptamanile acelea speciale in care elevii au activitati in afara scolii. Vazandu-i, m-am bucurat de 3 ori:
- Pe de-o parte, ma bucur sa vad elevi mergand la teatru.
- Pe de alta parte, la finalul spectacolului m-am gandit ce discutii faine vor avea ei cu profesorii in legatura cu morala spectacolului. Chiar a fost ceva educativ.
- Nu in ultimul rand, publicul format majoritar din elevi a fost MAI PUTIN GALAGIOS decat multe publicuri formate din oameni de toate varstele. Ca sa zic pe un ton glumet, intre un telefon al unui tanar care suna in timpul spectacolului si un telefon al unui varstnic, il prefer pe primul, caci tanarul are dexteritatea necesara de a-l opri foarte rapid. Batranul il scoate tacticos, se chioraste la ecran si fie se chinuie stangaci sa-l inchida, fie chiar raspunde, URLAND in el ca e la teatru si nu poate vorbi. E drept, tinerii spectatori au tendinta de a vorbi intre ei, de a face glume pe seama replicilor actorilor, dar credeti-ma ca aceste glume sunt preferabile discutiilor dintre spectatorii in varsta. Mai ales pentru ca tinerii vorbesc intre ei MULT mai incet.
Mergeti si voi sa vedeti Bogat. Cu orice pret…, unul dintre putinele thrillere teatrale din oferta teatrala bucuresteana. Este thriller, chiar daca suspansul nu este chiar la cele mai inalte cote. De fapt, ca sa-l caracterizez exact, este un thriller psihologic. Unul bine construit, bine regizat si excelent interpretat.