Bold
Musical
O comedie muzicala chill
Scenariu: Iulia Mirica, Paula Rusu si Maria Dragoi
Scenografie: Miruna Croitoru
Proiectie video: Miruna Croitoru
Light design: Miruna Croitoru
Muzica: Adrian Piciorea,Robert Gageata
Versuri: Emanuel Varga
Coregrafie: Andreea Toma
Distributie:
Andreea Mustache
Emanuel Varga
Spectacolul Bold a fost vazut pe 1 septembrie 2023 la Sala Media a TNB
Spectacolul Bold este organizat de Syarela Arts in colaborare cu The Creative Moustache
Bold – Opinie LaTeatru.Eu
Bold este un spectacol greu de caracterizat, greu de analizat strict din punct de vedere teatral. Sunt 6 scenete distincte, deci in total 12 personaje, interpretate de aceiasi 2 actori: Andreea Mustache si Emanuel Varga. Subiectul este acelasi: adolescenta cu ale sale probleme, zbateri, ganduri.
Partea interesanta este alta: aflam ca s-a trecut de la o sceneta la alta prin intermediul unei muzici, dar si prin usoara miscare a decorului. Vedeti voi cum. Ideea e ca personajele sunt imbracate FIX LA FEL pe tot parcursul spectacolului, doar Andreea Moustache isi mai strange ori desface parul. Nimic radical, nimic substantial diferit.
Andreea Moustache este, printre altele, adolescenta, profesoara si psiholog scolar, iar colegul ei de scena, Emanuel Varga, este printre altele adolescent, bunica si parinte realizator de podcasturi. Da, ati citit bine, Emanuel Varga interpreteaza rol de bunica. Nu ca a sa colega de scena nu ar avea si ea, printre altele, si un rol masculin. Ce este important de retinut este ca fiecare sceneta are la final (ori spre final) o bucata muzicala. Una dintre ele, vedeti mai jos, a fost cu adevarat memorabila.
Va voi vorbi, foarte pe scurt, despre 3 dintre scenete, preferatele mele, vedeti voi de ce:
- Prima sceneta cu adevarat memorabila a fost cea in care Emanuel Varga interpreteaza rolul bunicii de la tara. Andreea Moustache era nepoata venita la ea in vizita. Nu va zic exact ce discuta, “care era problema”, va spun doar ca la final Andreea interpreteaza o bucata muzicala de hip-hop rural care realmente m-a dat pe spate. Mi-as dori sa avem asa ceva si in muzica romaneasca: nu de cantareti de hip-hop care sa vorbeasca despre problemele cartierului de oras (de cele mai multe ori acel oras este capitala) avem nevoie, caci sunt destui, ci de cantareti de rap care sa vorbeasca si despre problemele din rural. De pilda, despre copiii aruncati de parinti la bunicii de la tara, copii care timp de 3 luni se plictisesc de moarte si se uita cu jind la prietenii lor de la oras. Bucatica aceea muzicala a fost cea mai buna din tot spectacolul.
- A doua sceneta care mi-a placut enorm este cea in care el este un elev-problema care o are pe mamica directoare a scolii (liceului), iar ea este o profesoara care nu stie cum sa rezolve problema. Cum sa stinga focul. Ar vrea sa-si impuna autoritatea in fata elevului problema, dar nu ar vrea sa-si supere sefa. Excelenta scena, foarte realista, foarte bine interpretata de ambii actori.
- O a treia scena este cea a podcastului, cand Emanuel Varga este realizatorul, iar Andreea Moustache este psiholog. Iarasi interpretari foarte bune, foarte convingatoare. Cele 2 scenete sunt, de fapt, cele in care cei 2 joaca cel mai bine, cel mai natural, cele mai convingatoare. La celelalte, intr-o masura mai mica sau mai mare, a fost nevoie de imaginatie (mai ales atunci cand un barbat juca rol de femeie si invers). Evident, problema e si la mine, caci imaginatia mea, in special la teatru, nu este punctul meu forte.
Ca sa concluzionez pentru aceasta parte, strict teatral, Bold este un spectacol diferit. Este si musical, si comedie, si drama, iti da o stare de bine, un vibe pozitiv, chiar daca problemele abordate nu sunt neaparat placute. Cine are copii ajunsi la adolescenta ori abia trecuti de ea vor trai altfel spectacolul.
Si acum ajung la partea a doua, cea legata de mesaj spectacolului. Dupa cum v-am tot zis, nu doar aici, ci si pe blogul de filme, pentru mine este deseori mai important CE se transmite decat CUM se transmite. In acest caz, problemele in sine scoase in evidenta sunt mai importante decat modul in care sunt ele aduse in fata publicului.
De altfel, TOATE scenetele sunt bazate pe fapte reale, sunt REALITATI. Deci ce vede spectatorul nu este imaginatia unui dramaturg, nu este geniul creativ al vreunui scriitor, ci este o realitate un pic stilizata. Si foarte putin pusa in versuri pentru a fi cantata.
Eu nu sunt parinte, iar perioada adolescentei parte indepartata, asa ca nu sunt chiar cel mai indreptatit sa ma pronunt. Nu sunt chiar publicul tinta.
Eu am fost la Bold sa ma bucur de spectacol, sa ma simt bine si sa savurez inserturile muzicale. Problemele efective abordate m-au pus pe ganduri, dar neavand un copil, nu prea as putea face nimic, nu prea am cum sa “repar”, sa ma indrept. Singura concluzie pe care am putut-o trage a fost urmatoarea: ma bucur ca nu sunt ACUM adolescent. Ma rog, nu doar acum am ajuns la concluzia aceasta. Acum pur si simplu mi s-a intarit convingerea. Desi, cine stie, poate as fi ajuns un YouTuber ori TikToker de succes. Nu voi afla niciodata.
Voi mergeti sa vedeti Bold, il veti savura ca spectacol, dar daca aveti adolescenti o sa va si puna pe ganduri. Iar fanii musicalurilor vor savura inserturile muzicale, chiar daca acestea nu sunt deloc multe. Scurte si intense, insa.
Era sa uit: Bold este un spectacol foarte scurt. Extrem de scurt. Are cam 70-75 de minute (nu am cronometrat exact). Pare a se adresa adolescentilor, cei lipsiti de rabdare, cei pentru care timpul curge altfel. Ceea ce, nu neg, este adevarat, asa ca ideea unui spectacol scurt nu este deloc rea. Dimpotriva.
One thought on “Bold – Syarela Arts & The Creative Moustache”