
Bolnavul inchipuit
Adaptare de Daniel Bucur dupa piesa ‘’Bolnavul inchipuit’’ de Moliere
Comedie cu dansuri si cantece
Regia & Scenografia & Ilustratia muzicala & Adaptarea textului: DANIEL BUCUR
Costumele: CRISTI MARTIN
Coregrafia: ELENA DUICU
Asistent regie: SIMONA HODOS
Distributia:
Argan – bolnav inchipuit – CRISTI MARTIN
Domnul de Bonnefoi – notar / Domnul Diafoirus / Domnul Purgon – medicul lui Argan – ADRIAN PADURARU
Toinette – slujnica – MARIA GROSU
Thomas Diafoirus – pretendent la mana lui Angelique / Domnul Fleurant – spiter – IULIAN ILINCA
Beline – a doua sotie a lui Argan – GABRIELA PORUMBACU
Angelique – fiica lui Argan si iubita lui Cleante – MARIA COSTESCHI
Beralde – fratele lui Argan – PAVEL BARSAN
Cleante – iubitul lui Angelique / Doctorul / Profesorul de muzica – VLAD ANDREI
Louison – fiica lui Argan / Colombina – ELENA DUICU
Arlechino – ANNE BEZUSENCO
Spectacol vazut la Sala Studio a TNB
Bolnavul inchipuit – Opinie LaTeatru.EU
Fara sa imi pot explica de ce, Moliere mi se pare mult prea putin montat pe scenele patriei, in special pe cele bucurestene. Inteleg ca suntem mai mult anglofoni decat francofoni, inteleg fascinatia pentru Shakespeare, desi chiar si acolo observ o aplecare catre unele texte care vine la pachet cu ignorarea altora, insa Moliere tot mi se pare ca-i prea putin montat.
Ca sa intelegeti “fenomenul”, va voi face o marturisire: este prima montare dupa Bolnavul inchipuit pe care am vazut-o pe vreo scena bucuresteana. Si, ca bonus, spectacolul vine de la Buzau, deci nu a fost pus in scena de vreun teatrul din capitala.
Altfel, ultimul Moliere bucurestean de care-mi amintesc a fost simpaticul Doctor asimptomatic al Teatrului Vasilache.
Povestea din Bolnavul inchipuit este arhicunoscuta, Argan fiind “pacientul”. Acesta isi facea, cu de la sine putere, dar si indemnat de doctori care-i “cantau in struna”, mai multe clisme intr-o zi. Argan este interpretat excelent de Cristi Martin (cel care a ramas cunoscut de catre publicul larg in urma reclamei in care intreba “Cat e halatul?”). Apropo de halat: de la reclama cu Cat e halatul? la Bolnavul inchipuit se pare ca nu e un drum chiar atat de lung.
O interpretare parca si mai buna are Gabriela Porumbacu in rolul sotiei profitoare. Pe ea, din pacate, am vazut-o rar in teatru, de la spectacolul ei de licenta de la Hyperion (Gaitele), am mai vazut-o doar de 2 ori: O scrisoare pierduta (varianta feminina) si Martorul acuzarii. O actrita deja foarte buna, pe care mi-as dori s-o vad mai des pe scena. UPDATE: Uitasem de foarte recentul Bukowski by Night, vazut la Teatrul Coquette. Mea culpa!
Un rol bun, din pacate prea mic, are si Pavel Barsan (fratele pacientului). O interpretare excelenta, de efect, din partea actorului. Un actor excelent pe comedie, care starneste rasete la fiecare replica pe care o spune.
De altfel, pe scena au fost foarte multi actori care-mi erau cunoscuti. I-am mai vazut, de pilda, pe Maria Costeschi (pe care am vazut-o la teatrul privat Indart), pe Adrian Paduraru si pe Iulian Ilinca (pe care l-am vazut in cateva spectacole bucurestene, dar care este cunoscut de pe vremea cand aparea pe sticla in rolul lui Frankfurt de la Vacanta Mare).
Niciun actor nu a jucat slab, nu am ce sa le reprosez, insa cei 3, in ordinea Gabriela Porumbacu, Cristi Martin si Pavel Barsan, m-au impresionat. Sunt parca cu o lungime de unda mai buni decat ceilalti.
Apropo de Bolnavul inchipuit, mi se pare ca acest text ar fi trebuit montat in toate teatrele din tara in perioada pandemiei. O usoara adaptare, cu vaccinare compulsiva zilnica in loc de clisma, ar fi adus spectacolul la zi.
Chiar asa, voi ati auzit de Bolnavul inchipuit care s-a vaccinat de sute de ori? Pe bune ca ar merita un spectacol distinct, adaptare sau nu dupa textul lui Moliere.
Mergeti sa vedeti Bolnavul inchipuit, mergeti la Teatrul din Buzau cand aveti ocazia, mergeti sa le vedeti spectacolele cand joaca prin deplasare. Mergeti sa vedeti orice adaptare dupa Moliere, sunt prea rare pentru a le rata.