Cacealmaua scrisa si regizată de Rodica Popescu Bitanescu – Creart – Teatrelli

Cacealmaua Comedie scrisa si regizată de Rodica Popescu Bitanescu
Distributie:
Rodica Popescu Bitanescu
Tomi Cristin
Cesonia Postelnicu
Răzvan Hancu
Iuliana Calinescu
Fulvia Folosea.
Scenografia: Vladimir Turturica
Vazuta la Creat – Teatrelli

Cacealmaua – Opinie LaTeatru.EU

 

Stiu ca nu este corect politic ceea ce voi spune, dar am auzit candva o chestie extrem de interesanta (si totodata dubioasa): nu angajez persoane cu dizabilitati de teama sa nu se prefaca.

Da, o persoana cu dizabilitati se va simti jignita sa fie nevoita a-si justifica, a-si confirma dizabilitatea. Unele dizabilitati sunt (aparent) evidente. Altele, insa, sunt mai ascunse.

Cum reactionati, insa, atunci cand vine sa se angajeze la voi o persoana care declara ca nu aude foarte bine? O credeti pe cuvant si, poate din mila, poate din snobism ca va veti putea lauda ca ati facut o fapta buna, deci o veti angaja.

Cum veti reactiona, insa, atunci cand veti afla ca ea nu este nici pe departe astfel? Ca nu are deficiente de auz, ca nu este surda. Ca, de fapt, v-a mintit.

In legatura cu alte dizabilitati sa zicem ca e mai putin grav, insa in cazul auzului lucrurile sunt cat se poate de neplacute. Sunt o gramada de oameni care barfesc persoanele cu auzul slab chiar cand acestea sunt de fata. Nu ma aude, pot sa zic ce vreau eu.

Totodata, dupa ce va veti simti pacaliti, mintiti, veti sufla si in iaurt. Dupa ce prima oara un fals surd v-a mintit si v-a pacalit, inclusiv la bani, a doua oara veti refuza din start orice persoana cu posibile dizabilitati. Va veti razbuna pe toti cei care NU au nicio vina ca ati fost mintit.

Despre asta este spectacolul Cacealmaua. Ar trebui, poate, sa-mi cer scuze pentru micul spoiler dat. Nu este, insa, un spectacol plin de suspans, nu pentru neprevazut va veti duce sa-l vedeti. Dimpotriva, pentru mine a fost un spectacol cat se poate de previzibil.

Va veti duce la Cacealmaua ca sa radeti, ca sa va simtit bine, si sa aplaudati un spectacol bine interpretat. Rodica Popescu Bitanescu, scenarist, regizor si personaj (aproape) principal, acapareaza toate reflectoarele. O actrita care reuseste sa-i eclipseze pe toti colegii ei de scena, atat datorita rolului, cat si datorita prezentei scenice.

Si pentru ca va tot ziceam de spectacole parca facute pentru o anumita sala, Cacealmaua se potriveste perfect in peisaj. Este tipul de spectacol pe care-l vezi cu o bere in fata, de care te bucuri intr-o sala neconventionala de teatru. Este un spectacol de care te poti bucura mai bine intr-un teatru-cafenea decat intr-un teatru clasic.

Cacealmaua este o comedie usoara, bulevardiera, care va smulge macar zambete chiar si de la cei mai pretentiosi spectatori. O lectie de actorie din partea Rodicai Popescu Bitanescu, o lectie si de viata, de cum poti profita la maximum de slabiciunile unor oameni.

E drept, asa cum v-am spus la inceputul articolului, in spectacol se vorbeste, printre randuri, si de corectitudinea politica. De cum poate ea sa se intoarca impotriva binefacatorilor. De cum se poate profita de ea.

Oricum ar fi si din orice perspectiva urmeaza a-l privi, mergeti sa vedeti Cacealmaua.

Leave a Reply

%d bloggers like this: