Cantarea cantarilor – Teatrul Evreiesc de Stat

Cantarea cantarilor teatrul evreiesc

Cantarea cantarilor
Traducerea in limba idis: H. Hirsch
Traducerea in limba romana: Sorin Rosen
Regia: Alexander Hausvater
Decor: Vladimir Turturica
Costume: Viorica Petrovici
Muzica: Gabriel Basarabescu
Coregrafia: Liliana Iorgulescu
Video design: Constantin Simon
Lumini: Alin Popa
Gen: Drama
Limba: Idis (cu titrare in limba romana)
Distributie:
Veaceslav Grosu
Iolanda Covaci
Geni Brenda Vexler
Marius Calugarita
Cristina Circei
Darius Daradici
Mircea Dragoman
Mircea Drimbareanu
Natalie Ester
Arabela Neazi
Viorica Predica
Luana Stoica
Dorina Paunescu
Feras Sarmini
Denisa Besleaga
Radu Catana
Remus Stanescu
Vlad Ciofiac
Stanescu Silviu
Maria Dinulescu
Andreea Telehoi
Vazut in deschiderea TES-FEST 2025

Cantarea cantarilor – Opinie LaTeatru.EU

 

Cand eram student, ajunsesem la concluzia ca exista 2 tipuri de profesori: cei care exprima in cuvinte pretioase, pompoase, greoaie, idei simple si cei care exprima in cuvinte simple idei si concepte altfel greu de inteles. In mod evident apreciam profesorii din a doua categorie. In fond, ziceam eu, asta este menirea unui profesor: sa explice pe intelesul tuturor cele mai grele concepte.

Dupa ce am terminat facultatile (ca au fost 2), mi-a ramas in minte aceasta impartire a profesorilor si am extrapolat-o la multe lucruri intalnite. Un scriitor, un regizor de teatru ori un regizor de film fac de fapt acelasi lucru. E drept, in aceste meserii, in special in cea de scriitor, cuvintele alese, pompoase, sunt bine-venite. Literatura, beletristica mai precis, pe asta se bazeaza. Pe ceea ce unii numesc “betia de cuvinte”.

Atunci cand un regizor reinterpreteaza una dintre cele mai celebre carti biblice, Cantarea cantarilor, oare ce fel de “profesor” este? In ce categorie intra Alexander Hausvater? M-as grabi daca l-as include complet intr-o categorie, primul instinct ar fi sa spun ca intra in prima categorie, ca daca mi-ar fi fost profesor nu l-as fi apreciat, caci instinctiv s-ar situa in categoria celor care complica lucrurile simple.

De fapt, lucrurile sunt mult mai complicate si, dintr-un anumit punct de vedere, stau fix invers.

Spectacolul Cantarea cantarilor este un spectacol despre iubire. Totul poate fi redus la iubire, indiferent ca este vorba despre iubirea omeneasca, dintre barbati si femei, dar si iubirea biblica, a lui Dumnezeu pentru oameni (in special pentru poporul ales). Referintele politice sunt indirecte, niste oameni in negru captureaza oameni nevinovati, insa referintele par atemporale, nu sunt neaparat de acum, pot fi de oricand. Insa acei oameni in negru distrug armonia, reusesc sa distruga intr-o clipa atmosfera frumoasa, de iubire, de pana atunci.

Nu vreau sa intru in detalii, nu vreau sa descriu toate simbolurile intalnite, pe multe este posibil sa nu le fi inteles ori poate sa le fi inteles gresit, insa ideea de baza ramane aceeasi: dragostea (iubirea). Care poate fi frumoasa, dar si mistuitoare, periculoasa, de-a dreptul distrugatoare. Exact ca focul. Comparatia dintre cele 2 nu este deloc intamplatoare.

In fond, marile razboaie pe care le stim au continut, intr-o forma sau alta, iubire. Si mari criminali ai acestei lumi au iubit, fiecare in felul sau.

La final, spectacolul se termina cu un indemn catre spectatori, catre privitori, sa se ia in brate. Iubiti-va unii pe altii. Iubiti-va aproapele. In fond, religia, oricare ar fi ea, ar trebui sa fie despre iubire.

Spectacolul Cantarea cantarilor este tipul de spectacol greu, coplesitor, care poate si trebuie vazut de mai multe ori. Nu stiu dupa cate vizionari il voi intelege eu pe deplin. Nu stiu daca o voi face vreodata. Dar stiu, simt, ca am nevoie sa revad acest spectacol. Ca spectatorii ar trebui sa mearga sa-l vada, de cat mai multe ori.

Este interesanta, de asemenea, si povestea acestui spectacol. A povestit un pic Natalie Ester in interviul pe care mi l-a dat (clipul de la inceputul articolului). Este un spectacol pe care regizorul il are in minte de ani buni. Caci pare tipul de poveste care-ti ramane in minte, care te bantuie (intr-un mod placut).

Mergeti sa vedeti Cantarea Cantarilor. Ca articole despre spectacol, articole care sa va ajute sa intelegeti mai multe, le recomand pe urmatoarele 2: Qmagazine si Revista Rinocerul. Credeti-ma pe cuvant: Cantarea cantarilor este un spectacol extraordinar despre care veti simti nevoia sa cititi multe articole. Mergeti la Teatrul Evreiesc sa va convingeti! 🙂

Leave a Reply