Capcana mortala – Teatrul Nottara

Capcana mortala - Teatrul Nottara POSTER

Capcana mortala de Ira Levin
Regia: Alexandru Mazgareanu
Scenografia: Stefan Caragiu
Light design: Alexandru Mazgareanu
Muzica originala: Alexandru Suciu
Traducerea: Silvia Dumitrache
Distributia:
Sidney Bruhl – Serban Gomoi
Myra Bruhl – Isabela Neamtu
Clifford Anderson – Rares Andrici
Helga Ten Dorp – Crenguta Hariton
Porter Milgrim – Cristian Nicolaie

Capcana mortala - Teatrul Nottara

Capcana mortala – Opinie LaTeatru.EU

 

Ce esti dispus sa faci pentru a reveni in prim-plan? Cat de departe esti dispus sa mergi pentru a avea din nou succes? Un mare dramaturg aflat acum intr-un con de umbra este solicitat sa tina un seminar de dramaturgie. Acolo ii atrage atentia piesa unui tanar, piesa pe care el o considera geniala. Ii place atat de mult incat vrea sa si-o insuseasca. In fond, este vorba despre un student. Cine i-ar duce lipsa? El, un dramaturg care a scris atatea piese politiste, sa nu poate concepe un plan perfect? Crima perfecta poate exista daca este conceputa de o minte geniala…

Nu ma pot plange de suspans, de twisturi, chiar daca multe dintre acestea erau anuntate, erau cateva indicii ostentative, pe care orice cunoscator le interpreta ca atare. Senzatia ca TREBUIA sa te prinzi se transforma aici in senzatia de CUM DE NU TE-AI PRINS? O chestie cumva prea ostentativa, prea pronuntata.

Mi-a placut atmosfera generala, comedie neagra in adevaratul sens al cuvantului: se glumeste despre moarte pana cand ea devine parte din viata. Iar personajele sunt atat de bine conturate incat intr-un final toate se dovedesc a fi … negative. Fiecare dintre ele este in felul ei tradatoare, unele tradand de mai multe ori. In fond, asta face un tradator: tradeaza. Este ocupatia lui de baza.

Capcana mortala este tipul de spectacol pe care vrei sa-l vezi o singura data, atunci cand el te loveste in moalele capulului, atunci cand reuseste sa te surprinda. A doua oara poate parea sec, previzibil, monoton, lipsit de stralucire. Fix din acest motiv, incercati sa nu faceti spoilere, nu dezvaluiti nimic din ce ati vazut prietenilor care ar dori sa mearga sa-l vada.

Ce e interesant de subliniat, ca nota ultra-personala, este ca eu ma aflu in Cluj (ma rog, undeva in afara orasului Cluj-Napoca), la un festival de film, TIFF 2021, si scriu despre un spectacol de teatru. Spectacolul pur si simplu nu mi-a iesit din cap, parca ma silea sa scriu despre el. Legatura cu filmele este evidenta, este un spectacol cinematografic, un fel de carusel, o poveste pe care o putem vedea si pe marile (ori mai micile) ecrane. Pentru mine, un spectacol care ar putea si ar trebui sa atraga foarte multi cinefili in sala de teatru.

Fara sa discut aspectele teatrale, trebuie sa va spun ca daca teatrul bulevardier Nottara (“FestIN pe Bulevard”) ar avea mai multe astfel de spectacole, s-ar transforma intr-un bulevard al crimei. Nu ca m-as supara in vreun fel intr-o atare situatie.

Mergeti, deci, sa vedeti Capcana mortala si ziceti-mi de cate ori vi se pare ca trebuie vazut. Mie imi este de ajuns o singura vizionare. Dar poate-s eu setat gresit, poate caut eu prea mult si prea des suspansul.

Leave a Reply

%d bloggers like this: