Casatoria – Teatrul de Comedie

Casatoria
de N.V. Gogol
Regia: Andrei si Andreea Grosu
Traducerea: Bogdan Budes
Muzica: Mihai Dobre
Pictura de Sorin Ilfoveanu
Scenografia: Vladimir Turturica
Distributie:
Ivan Kuzmici Podkolesin – Tudor Chirila
Agafia Tihonovna – Mirela Zeta
Ilia Fomici Kocikariov – Liviu Pintileasa
Fiokla Ivanovna – Mihaela Teleoaca
Ivan Pavlovici Omleta – Alin Florea
Baltazar Baltazarovici Jevakin – Dan Radulescu
Nicanor Ivanovici Anucikin – Bogdan Cotlet
Arina Panteleimonova – Smaranda Caragea
Akim Stepanovici Panteleiev – Silviu Debu
Spectacolul Casatoria a fost vazut pe data de 13 ianuarie 2024 in Sala Mare (Sala Radu Beligan) a Teatrului de Comedie

Casatoria - Teatrul de Comedie

Casatoria – Opinie LaTeatru.EU

Pe Tudor Chirila l-am vazut prima oara pe scena de teatru in 2021, in spectacolul Visul American. Acela este un one-man show, un spectacol care solicita la maximum un actor. Teoretic, ar trebui sa fi vazut acel SPECTACOL dupa ce as fi vazut alte cateva spectacole cu el. Eu am inceput cu sfarsitul, am vazut CEL MAI BUN SPECTACOL CU TUDOR CHIRILA, asa ca standardele mele sunt undeva sus de tot.

Strict legat de Tudor Chirila, el are o evolutie buna, fireasca, dar nu EXCELEAZA, nu iese in evidenta. Nu pentru ca ar gresi cu ceva, ci pentru ca stralucesc si alti actori din jurul sau.

Acum, e de discutat daca spectacolul Casatoria este sau nu comedia. Discutia trebuie evident extinsa la locatia in care se desfasoara totul: la Teatrul de Comedie ar trebui sa se joace doar comedii? Ca sa dau citatul meu preferat din filmul VISUL, citat care apare in trailer si este spus de Valentin Teodosiu (actor al Teatrului de Comedie): “Pe banii statului se joaca decat comedie!

Pentru mine, un spectacol precum Casatoria imi confirma mare parte din preconceptiile pe care le am despre casatorie. Da, eu rad la acest spectacol, dar fac asta pentru ca IMI PERMIT sa rad. Nu-si permit sa rada persoanele casatorite, persoane care au facut aceasta greseala si persista in ea.

Spectacolul Casatoria este despre singuratate, despre disperarea unor oameni, barbati in acele timpuri, de a nu fi singuri. Disperarea de a nu fi singur te duce in situatii absurde, lucru care din pacate a ramas valabil si in prezent.

E drept, foarte multi oameni raman singuri si dupa ce se casatoresc, singurarea fiind de fapt o stare de fapt pentru unii oameni. Altii nu se simt singuri chiar daca nu-s casatoriti ori cuplati, ceea ce inseamna ca nu Casatoria este cheia pentru a scapa de singuratate. Nicidecum.

Povestea in sine este arhicunoscuta: mai multi pretendenti se duc acasa la o viitoare mireasa. Cu totii aveau aceeasi unica dorinta: sa nu mai fie singuri, sa intre in randul lumii. Daca si cum reusesc ramane sa descoperiti singuri.

Problema este aici data de absenta iubirii, Casatoria fiind orice altceva decat o manifestare a iubirii. De fapt, pentru unul ca mine, fix asta e cheia: doi oameni se pot iubi (si o fac foarte bine) si fara acte. Casatoria mai mult strica decat indreapta, face mai mult rau decat bine.

Bine, in cazul povestii spectacolului, Casatoria nu strica o relatie de iubire pentru ca aceasta din urma lipseste cu desavarsire.

Nu pot sa inchei fara sa va spun cum sunt intampinati spectatorii: toti actorii sunt pe scena, dar cel mai aproape de public se afla Ivan Kuzmici Podkolesin (Tudor Chirila), un personaj despre care iti este greu sa-ti faci o parere in acele prime minute. Te poti gandi la multe, starea lui iti duce mintea in multe parti. Oricum ar fi, un lucru e sigur: regizorii iti indica din start cine e personajul principal.

La final, o singura intrebare ma bantuie: cati dintre spectatorii spectacolului Casatoria isi vor fi schimbat parerea despre casatorie si singuratate? Eu MI-AM CONFIRMAT parerile pe care le aveam dinainte. Oare acest lucru s-a intamplat tuturor? Cred ca da, sper ca nu.

Leave a Reply