Ce as vinde pe Amazon: obiecte promotionale teatrale

Inainte sa va vorbesc despre ce obiecte promotionale teatrale as vinde (de ce pe Amazon si nu in alta parte este alta discutie; pe larg am vorbit pe Minunat.eu, aici voi face doar un rezumat), trebuie sa contextualizez. Sa va spun cum am ajuns eu la aceasta concluzie.

Asadar, din punctul MEU de vedere, teatrele romanesti, si nu ma refer neaparat la cele bucurestene, se concentreaza doar pe a atrage cat mai multi spectatori. Spectacole cat mai diverse, cat mai comerciale, cat mai atractive. Teatrele private, pe de alta parte, se straduiesc sa vanda mancare si mai ales bautura, considerand ca incasarile de pe urma acestor produse pot tine in viata acel teatru.

Fara sa neg importanta calitatii actului artistic, fara sa opun ideii de teatru-cafenea, pe care dimpotriva, o incurajez frecventand destul de des (prea des, zic unii) astfel de locuri, eu ridic alta problema. Fac, de fapt, alta propunere.

Intai si intai, nu inteleg de ce unele teatre, care functioneaza in cladiri istorice, nu pot fi vizitate ca atare. Am fost la un astfel de eveniment, Ziua Mondiala a Teatrului la Odeon, si mi-a placut foarte mult, nu doar evenimentul, ci si ideea in sine. Eu as face-o permanenta, macar intr-o zi sau doua pe saptamana (luni si marti, de exemplu, cand nu sunt de obicei spectacole).

PE LANGA ASTA, fara s-o exclud, as mai scoate bani din ceva: as vinde obiecte promotionale teatrale. Si aici intra in actiune ce va ziceam, Amazonul. Va dau doar 5 exemple de posibile obiecte promotionale teatrale, unele temporare, altele permanente:

1. La inceputul fiecarui spectacol, teatrele mari, clasice, INCA vand programul spectacolului. Costa 6-10 lei. Foarte multi spectatori il iau pentru a finanta teatrul. Vorbesc serios: langa mine a stat la un moment dat un cuplu de oameni de vreo 40-45 de ani. A venit doamna care vindea programe, el a zis ca nu vrea, ca oricum se gasesc pe internet informatiile, insa ea a deschis geanta si l-a cumparat. A zis ulterior ca asa intelege ea sa finanteze teatrul. Daca merg rar la teatru, deci dau rar bani pe bilet, macar atat sa ajut si eu. Mi-a placut gestul, de aplaudat.

Cum ar fi, insa, daca am putea cumpara, la inceput, la pauza (daca e cazul) ori la final obiecte promotionale legate de ACEL spectacol? Ma gandesc la suveniruri, gen Magnet de frigider cu spectacolul X (un iubitor de teatru ar putea avea pe frigider magneti cu TOATE spectacolele la care a fost), mouse-pad cu spectacolul, chiar tricou cu acesta (fie tricou cu numele spectacolului, fie chiar un tricou special, cu numele si data reprezentatiei). Cum va suna?

Totodata, putem discuta si despre obiecte specifice spectacolului in sine. Daca am vazut, de exemplu, Robinson Crusoe, putem cumpara o barcuta (fie una micuta, fie una mare, pe care s-o asamblam); daca am vazut un spectacol legat de o cafenea, am putea cumpara o ceasca de cafea cu numele acestui spectacol. Si, repet, toate astea ar trebui sa poata fi cumparate si la final, caci unii spectatori ar putea gandi ca se decid la final daca sa finanteze sau nu spectacolul. Nu ai vrea sa-ti amintesti peste ani de un spectacol prost, nu?

2. Eu as pune in vanzare si obiecte promotionale legate de teatrul in sine. Fiecare teatru are specificul sau, Nottara este teatru bulevardier, de comedie, deci ar putea vinde chestii mai amuzante (identic Teatrul de Comedi, cu micile diferente de rigoare), in timp ce Odeonul, teatru mai serios, ar urma sa vanda chestii mai serioase. Acelasi obiect, de exemplu un ceas branduit cu teatrul in cauza, ar arata diferit: Ceasul teatrului Nottara ar fi in culori vesele, cu luminite, in timp ce ceasul Teatrului Odeon ar fi sobru, negru.
Bineinteles, ar trebui vandute ceasuri la aniversarile teatrelor, sa ne amintim, privind acel ceas, de aniversarea teatrului in cauza.

Identic cu toate suvenirurile, ce pot fi adaptate pentru fiecare teatru. De exemplu, nu stiu cati dintre voi ati purta un sacou avand undeva, intr-un colt, sigla teatrului vostru drag? Eu as purta si sacou, si tricou, eventual si o camasa.

La fel cum as vrea sa am prin casa o halba cu Godot pe ea. Pe bune, chiar mi-ar surade.

Si mai dau un exemplu, pe care am tot vrut sa-l spun teatrului in cauza: la Nottara ti se da de fiecare data o foaie si un creion. Completezi la final feed-back-ul tau legat de spectacol. Eu nu prea fac asta, considerand ca oricum voi scrie pe blog. Faza este, insa, alta: creionul ramane spectatorilor. Na, e un creion, nu e o avere. Partea interesanta, insa, acum vine: cum ar fi ca pe toate acele creioane sa scrie TEATRUL NOTTARA? Da, ar fi un cost un pic mai mare, dar impactul ar fi important: omul se duce acasa, cu pixul ori creionul branduit. Se duce un student si scrie la facultate cu asa ceva; se duce un bancher si prezinta asa ceva la birou … Eu zic ca teatrul Nottara pierde mult dand creioane nebranduite.

3. Anumite elemente de recuzita ar putea fi vandute dupa un timp. Unii ar putea spune ca ele pot fi folosite si refolosite. Mie, dimpotriva, mi s-ar parea mai util ca ele sa fie vandute, din banii obtinuti sa se cumpere altele. Aici solutia corecta este o licitatie, fiecare avand alt scop. Va dati seama: daca spectacolul iese NATURAL din repertoriul teatrului, se poate anunta ULTIMA REPREZENTATIE a spectacolului, apoi, la final, sa se vanda recuzita, hainele actorilor, totul. Daca spectacolul iese FORTAT din repertoriu (de exemplu, a murit un actor si se decide sa nu se mai joace fara el), licitatia poate fi facuta intr-o alta zi. Dar pe bune ca ar fi o sursa buna de venit.

De Ziua Mondiala a Teatrului la Odeon (aveti linkul mai sus) am testat VIRTUAL o haina din asta. Cum ar fi fost s-o fi putut cumpara #pebune? Nu stiu dac-as fi facut-o, dar dintre toti acei vizitatori, sigur s-ar fi gasit cativa care s-o faca.

Va ziceam mai sus despre Amazon. Ce are de-a face Amazonul cu toate astea? Pai simplu: daca as avea banii necesari, as porni o afacere cu astfel de obiecte promotionale (cele de la punctele 1 si 2). Ar veni la mine, caci Amazon inseamna seriozitate, sa comande: uite, avem nevoie de 10.000 de pixuri cu teatrul nostru, 1000 de tricouri cu spectacolul X (ca-i cel mai bun al nostru), 50 de tricouri cu spectacolul X si data de astazi, 20 de mouse-pad-uri cu reprezentantia de astazi… Eu le-as comanda mai departe pe Aliexpress, m-as orienta catre cel mai bun raport calitate pret (de aici tricouri, de aici mouse-pad-uri, de aici ceasuri, de aici pixuri) si le-as livra teatrelor in cauza. Directorii teatrelor n-ar mai pierde timpul cautand si vorbind cu 10 furnizori, ci ar vorbi DOAR CU MINE.

E drept, nu stiu exact cum functioneaza chestiile astea, fix d-asta mi-ar fi util un Curs Amazon. Nu stiu exact cum functioneaza, stiu doar ca unii se ocupa cu asa ceva si fac bani frumosi. Si, sincer sa fiu, pe langa bani, ar fi si un ajutor pe care l-as da teatrelor romanesti.

Daca va tenteaza un astfel de curs, va recomand un Webinar gratuit pentru inceput. Sa va dumiriti, sa puneti intrebati, sa va inscrieti la acel curs in cunostinta de cauza.

Ideea acestor obiecte promotionale teatrale este simpla: daca ai un public al tau mic, frumos si fidel, incearca sa profiti de el. Nu scumpesti biletele, caci teatrul trebuie sa fie accesibil si celor cu venituri mai mici, ci incerci sa obtii mai mult de la cei care au si care sunt dispusi sa-ti dea. Un mic bonus. In plus, obtii o reclama deloc de neglijat.

Acum, cum as promova aceste obiecte promotionale teatrale nu stiu. Daca chiar as avea habar, m-as fi apucat deja de treaba.

Leave a Reply

%d bloggers like this: