
Industria emisiunilor de divertisment și a canalelor de distracție televizată din România a cunoscut o evoluție destul de lentă până în urmă cu aproximativ un deceniu sau un deceniu și jumătate.
Poate mulți încă ne mai amintim de vremurile când așteptam câte o săptămână, cu nerăbdare, să urmărim un nou episod din serialele favorite, indiferent că vorbim despre ”Twin Peaks” sau ”Dallas”, despre ”Arabella” sau ”Beverly Hills”.
Mai spre finalul anilor 90, serialele începeau să aibă o frecvență mai mare, cu difuzarea a câtorva episoade pe săptămână, iar show-urile TV de tip concurs interactiv ocupau locurile de frunte în grilele televiziunilor pentru a ține publicul conectat, în special în zilele de weekend.
Avansând spre finalul primului deceniu al anilor 2000, un nou tip de distracție își va face loc în viețile noastre, în legătură directă cu accesul la internet din ce în ce mai accesibil.
Televiziunile s-au orientat spre platforme de streaming personalizate, cu acces contra cost, un fel de abonament paralel cu cel de la canalele obișnuite de emisie de până atunci. Relația cu clientul a devenit interactivă și în alte domenii de entertainment, nu doar în televiziuni, ci și pe site-uri onlie specializate unde fiecare poate să plaseze mize la ruletă cu dealeri live , așa cum poți decide ce film alegi de pe un canal precum Netflix.
Este acest tip de interacțiune una benefică pe termen lung pentru spectatori?
Părerile sunt împărțite din acest punct de vedere. Pentru mulți dintre noi, posibilitatea de a alege ce dorim să vedem, când și cât timp, este una deosebit de comodă și confortabilă.
Practic, apariția conceptului de distracție adus de Netflix a reprezentat un punct de cotitură în industrie. În special faptul că salvăm foarte mult timp din vizionarea unui film, de exemplu, prin eliminarea reclamelor, este de bun augur.
Pe de altă parte, fiecare utilizator are un profil cu preferințele sale în materie de filme sau documentare, organizat pe vârste și cu recomandări privind publicul minor.
Sunt și voci care nu sunt atât de entuziaste de interacțiunea directă a spectatorului cu produsul oferit de industria filmelor. Elementul surpriză, așteptarea, ”legarea” spectatorului de un anumit post TV pentru a i se mai oferi o porție din serialul favorit sau din categoria preferată de filme, au toate șansele să dispară.
Evident că trebuie să ținem cont de faptul că nu toată lumea are acces la un program precum Netflix, dar apar și competitori care vor impune prețuri mai mici.
De exemplu rivalii de la HBO Max sau Disney+ vin tare din urmă pe această filieră.
Se teme industria Românească de entertainment de asemenea tip de competiție?
Statisticile sunt deocamdată echilibrate. Televiziunile au un public foarte larg, cu anumite dependențe, de tipul programelor de știri, conectarea cu realitatea imediată, oferte de show-uri variate care nu sunt disponibile pe platformele menționate mai sus.
Mulți dintre noi jonglăm permanent cu telecomanda între canalele de televiziune favorite și Netflix sau alte platforme similare, în funcție de ce dorim să vizionăm într-un anumit moment al zilei.
Este cu siguranță o îmbunătățire a industriei de profil prin apariția unor asemenea alternative. Totuși există și riscuri de prăbușire a unora dintre ele, ceea ce ar duce probabil publicul din nou spre bătrâna televiziune.
După cum bine știm, competiția naște lucruri bune pentru client. Așa că, această concurență pentru satisfacerea preferințelor publicului larg în zona de distracție și activități de timp liber, va aduce doar o îmbunătățire a calității ofertelor din toate părțile implicate, fie ele platforme private sau televiziuni publice.

De urmărit în continuare
Vă invităm să vă faceți o proprie scalare a timpului pe care îl petreceți în fața televizorului, cu o cuantificare a procentelor pe care le oferiți emisiunilor din grilele tv versus urmărirea filmelor de pe platformele de streaming.