Ceapa – Teatrul Stela Popescu din Bucuresti – Fest(in) pe Bulevard 2021

Ceapa Teatrul Stela Popescu

Ceapa de Aldo Nicolaj
Regia: Dan Tudor
Scenografia: Corina Gramosteanu
Muzica: Vlaicu Golcea
Distributie:
Piero della Pineda, impresar – Adrian Paduraru
Giulia, sotia lui – Alexandra Velniciuc
Oreste, prietenul lui Piero – Sorin Aurel Sandu
Bianca, amanta lui Piero – Silvia Stanciu
Mimo Rasi, prietenul Biancăi – Catalin Frasinescu
Lucia, secretara lui Piero – Ana Maria Ivan
Liza, fiica lui Piero și a Giuliei – Andreea Sovan / Irina Caramizaru
Nando, fiul lui Piero și al Giuliei – Cristian Neacsu
Spectacol produs de Teatrul Stela Popescu din Bucuresti, vazut la Sala Mare (Horia Lovinescu) a Teatrului Nottara din Bucuresti, in cadrul Fest(in) pe Bulevard 2021)

Ceapa Teatrul Stela Popescu din Bucuresti

Ceapa – Opinie LaTeatru.EU

 

Festinul de anul acesta mai mult nu s-a jucat decat s-a jucat. S-au jucat cateva spectacole, dintre acelea cateva anulandu-se ulterior din N motive, medicale si comerciale. Eu, unul, am vazut fix 2 spectacole, culmea fiind ca ambele erau din Bucuresti: acest spectacol, Ceapa, al Teatrului Stela Popescu (unde eu inca nu am ajuns) si Cercurile increderii, al Teatrului Apropo.

La Teatrul Stela Popescu nu am ajuns, insa am vazut destule spectacole la Palatul Copiilor (majoritatea fiind de la UNATC). Stiu sediul (care mie nu-mi place, este o cladire rece, utila si atat), insa despre Teatrul Stela Popescu am auzit numai de bine. Prima mea experienta cu un spectacol produs de acest teatru a fost una placuta.

Ceapa ne spune povestea unui impresar de teatru, interpretat foarte bine de Adrian Paduraru, impresar care ducea o viata tare nefericita. Avea in grija o gramada de oameni: nevasta, copii, amanta, plus alti cativa pe care-i veti descoperi singuri (de fapt, cam toti cei din distributie, mai mult sau mai putin), insa de el nu prea avea nimeni grija. Hotaraste, deci, sa se sinucida.

In fata noastra, Piero, impresarul de care va vorbeam, isi prezinta viata, si-o desface piesa cu piesa, foaie cu foaie. Ne arata exact ce este viata lui si de ce doreste sa se sinucida. Dovedeste un realism si o luciditate de care multi se indoiesc in privinta sinucigasilor. Multi au impresia ca sinuciderea este un act luat intr-un moment de nebunie, ca un om lucid nu ar recurge la asemenea gest. Ceea ce, dupa cum ne arata spectacolul, nu este intotdeauna adevarat.

Daca ne referim la sinuciderile adolescentilor, acolo da, putem admite ca asa stau lucrurile (cum e cazul la Otto Barbarul, dar si la spectacolul de teatru invocat mai sus, Cercurile increderii). La adulti, insa, lucrurile pot fi diferite.

Ce este interesant este, insa, faptul ca acest spectacol, Ceapa, este extrem de comic. Razi pe tot parcursul lui pentru ca la final sa constientizezi drama prin care trecea personajul. Toata lumea radea si se simtea bine, mai putin el. Imi vine sa fac acea gluma extrem de previzibila, ca razi cu lacrimi, insa constat ca lacrimile de fapt sunt din alt motiv.

Mergeti sa vedeti Ceapa, mergeti la Teatrul Stela Popescu. Este un teatru care merita vizitat, chiar daca sediul nu este unul care sa te atraga. De fapt poate tocmai din acest motiv, caci teatrul nu este CLADIREA in care se joaca spectacolele. Teatru se poate juca oriunde, te duci la teatru pentru actori, pentru regizori si pentru toti cei care dau viata spectacolelor. Cladirea este ultimul aspect care trebuie luat in considerare. Si, in plus, desi cladirea nu ma incanta, salile sunt decente, au acustica buna si scaune confortabile. Iar Parcul Tineretului va poate face cu ochiul pentru o plimbare fie inainte, fie dupa, daca sunteti fanul plimbarilor nocturne.

One thought on “Ceapa – Teatrul Stela Popescu din Bucuresti – Fest(in) pe Bulevard 2021”

Leave a Reply

%d bloggers like this: