Cerere in casatorie – Syarela Arts

Cerere in casatorie Syarela Arts POSTER

Cerere in casatorie
o farsa intr-un act de Anton Cehov
Distributie:
Radu Catana- Ivan Vasilievici
Oana Burcescu- Natalia Stepanovna
Gratiela Popa- mama Nataliei Stepanov
Regia: Andrei Cotarcea
Spectacolul Cerere in casatorie este organizat de Syarela Arts
Spectacolul Cerere in casatorie a fost gazduit de Teatrul Infinit

Cerere in casatorie - Syarela Arts POSTER

Cerere in casatorie – Opinie LaTeatru.EU

 

Am vazut mai demult, adica acum 6 ani (pare o eternitate!), o alta montare dupa Cerere in casatorie, una a Teatrului de Arta din capitala. Fiind primul contact cu textul, am fost atent foarte mult la text, la desfasurarea actiunii, si foarte putin atent (spre deloc) la interpretarea actorilor.

Spuneam atunci cand am fost dintotdeauna fascinat de casatoriile aranjate, de “nevoia” familiilor de a aranja casatorii gandindu-se economic. Cel mai banal lucru: casatoria cu fata (ori baiatul) vecinului astfel incat proprietatile celor 2 sa se uneasca. Bucata ei de pamant se va uni cu bucata lui de pamant, rezultand o proprietate mare si frumoasa.

Problema acestor casatorii era, insa, nepotrivirea celor 2 soti. Adica ei erau NEVOITI sa convietuiasca, indiferent cat de diferiti erau ei.

O forma cumva alternativa a casatoriei aranjate de parinti era aceea in care viitorul sot se ducea la familia sotiei, pentru a o cere pe aceasta. Raspunsul sotiei nu era chiar al ei, fiind influentat decisiv de familie.

In spectacolul Cerere in casatorie avem fix 3 personaje: pretendentul, fata ceruta si mama acesteia. Cei 3 erau vecini, asa ca una dintre situatiile de mai sus se potriveste perfect aici. Ma rog, era un pic mai complicat, insa partea complicata o veti descoperi singuri.

Personal, mi-a placut enorm Gratiela Popa, o actrita careia i se potrivesc perfect, manusa, rolurile de mama si/sau de gospodina. Este mama tipica, traditionala, atat ca vorba, cat si din punctul de vedere al comportamentului. Nu stiu ce alte actrite au mai interpretat acest rol, nu stiu ce alte actrite au mai dorit acest rol, insa dupa ce o vezi pe Gratiela Popa interpretand un rol de mama ai impresia ca NIMENI altcineva nu ar fi facut-o la fel de bine. La fel de natural, ca sa fiu mai exact.

Nu spun ca ceilalti 2, Radu Catana si Oana Burcescu, ar fi interpretat slab, ca nu ar fi actori buni. Departe de mine acest gand. Insa mi s-a parut ca-n unele momente Gratiela Popa ii eclipsa. Chiar daca NU EA avea rolul principal, parea sa acapareze scena atunci cand aparea. Confisca microfonul, ca sa ma exprim plastic.

As putea spune cateva cuvinte si despre montarea unui alt text rusesc in teatrele romanesti. Unii refuza sa accepte, refuza sa mearga sa vada asa ceva. Personal, simt nevoia sa fac (din nou) 5 precizari:

  1. Cehov a murit cu mult inainte sa se nasca Putin. Nu au nicio legatura, nici macar ideologica. Daca ar fi trait acum, mai mult ca sigur ar fi emigrat undeva in Occident.
  2. Ideea de “cancel culture” nu-mi surade absolut deloc. Nu sunt, deci, de acord cu interzicerea CULTURII ruse. Daca am face asta, am cunoaste din ce in ce mai putin dusmanul. Pe care-l receptez ca atare, nu-l consider nici prieten, nici neutru. Este un dusman, pe care, insa, trebuie sa-l intelegem pentru a-l invinge.
  3. Teatrul poate fi politic, dar uneori este complet apolitic. Poti monta un text clasic fara sa ai referinte politice nici prezente, nici trecute. Teatrul politic NU TREBUIE EXCLUS, insa nu trebuie sa cautam CU ORICE PRET substraturi politice. Nu avem de ce.
  4. Daca am elimina COMPLET cultura rusa, textele rusesti din teatre, ar fi afectata in vreun fel aceasta tara? Am ajuta intr-un fel Ucraina facand asta? Va zic eu: DELOC! Absolut deloc. Ne-am face noua un deserviciu si atat. Nimic mai mult.
  5. Despre textul in sine, despre Cerere in casatorie, spun doar atat: este o poveste care se poate lesne petrece si la noi. Nu acum, in prezent, ci in trecut, in epoca in care a trait Cehov. Chiar mi-as dori sa vad o montare in care numele sa fie autohtone, asa cum am vazut, la acelasi Teatru Infinit, spectacolul Mai mult decat poti duce.

Voi mergeti sa vedeti Cerere in casatorie, cu siguranta veti rade pe parcursul spectacolului. Va veti pune cateva intrebari, veti pleca mai castigati (din punct de vedere cultural din sala de teatru. Si cu siguranta nu veti fi dezamagiti de ceea ce ati vazut. Poate doar de cei din jurul vostru, care ar putea sa va reproseze alegerea facuta.

Leave a Reply

%d bloggers like this: