
Chicago
de John Kander–Fred Ebb–Bob Fosse inspirata de piesa The Brave little woman scrisa de Maureen Watkin
Regizor: PUSKÁS Zoltán
Decor: IZSÁK-SZŐKE
Costume: LEDENJAK Andrea
Coregraf: GYENES Ildikó
Light design: MAJOROS Róbert
Leader muzical: LŐFI Gellért
Regizor culise: VERESS Zsóka
Sufleor: KIS Katinka
Dirijor, pianist: SZŐCS Botond
Vioara: RÁDULY Zsófia
Chitara bass: TÓTH-GYÖRBIRÓ Apor
Clarinet, saxofon: GÁBOR Szabolcs
Trompeta: GROSAR Paul
Tuba: CSOMA Attila
Distributie:
Roxie Hart: SZALMA Hajnalka
Velma Kelly: PÁL FERENCZI Gyöngyi
Billy Flynn: KOLCSÁR József
Mama Morton: GAJZÁGÓ Zsuzsa
Spicher: KÓNYA-ÜTŐ Bence, MÁTRAY László, VARSÁNYI Szabolcs
Amos Hart: ERDEI Gábor
Liz: KORODI Janka
Annie: VASS Zsuzsanna
Cheng Li: P. MAGYAROSI Imola
June: KOVÁCS Kati
Mona: FEKETE Mária
Mary Sunshine: D. ALBU Annamária
Fred Casey: PIGNITZKY Gellért
Sergent Fogarty / Judecător: NAGY-KOPECZKY Kristóf
Harrison: DERZSI Dezső
Funcţionar: FEKETE Zsolt
Aaron: MÁRTON Lóránt-László
Kitty: GÖLLNER Boróka
Vazut la Teatrul Tamasi Aron din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024
Chicago – Opinie LaTeatru.EU
Relatia mea cu musicalurile este una complicata. Multa vreme le-am refuzat, le-am evitat, de teama unor traduceri defectuoase. De teama ca in romaneste ele ar putea suna ciudat. Ma rog, inca ma intreb de ce nu face nimeni un teatru in limba engleza, dar povestea este veche, nu revin la ea. Ideea este ca mi-as dori sa vad un musical in limba sa natala, fie pe Broadway, fie intr-un alt teatru britanic ori american.
Incercati insa sa va imaginati un musical celebru jucat intr-o limba pe care n-o cunoasteti. Aici, in cazul Chicago, a fost vorba despre limba maghiara, dar in Bucuresti am mai vazut musicaluri in idis (la Teatrul Evreiesc). Experienta nu a fost noua pentru mine, insa orice Chicago are farmecul sau.
Povestea din Chicago, desi are aproape 100 de ani (povestea originala, cea care a inspirat piesa scrisa in 1975!), este mai actuala ca oricand. E drept, ea poate fi complet inteleasa doar de catre americani (ma rog, si britanici) ori de catre cunoscatorii sistemului juridic anglo-saxon, caci toate artificiile avocatului din spectacol sunt posibile doar acolo. Avocatii de genul sunt aproape imposibil de gasit in Romania, caci un juriu este mai usor de manipulat prin intermediul presei. Un judecator nu se poate manipula prin circ. Nici macar un complet de judecata.
O crima mascheaza o alta crima, criminala este vedeta, iar fosta vedeta isi linge ranile, vrand cu orice pret sa reapara in prim-plan. Este evident ca povestea se poate repeta si chiar si repeta foarte des si-n zilele noastre. Este valabila dupa 100 de ani si probabil va fi la fel de actuala si peste inca 100 de ani.
Strict teatral, mi-a placut modul cum a fost montat spectacolul, dansurile erau corelate, corect facute, vocile foarte bune, iar melodiile, desi in maghiara, erau usor de recunoscut. Le-am putut savura chiar si in maghiara, muzica este limbaj universal, transcede culturile.
Apreciez faptul ca spectacolul a avut si pauza, displac spectacolele lungi, fara pauza, care obosesc in loc sa-ti dea o stare buna. Aici pauza m-a facut si mai nerabdator, abia asteptam sa revin in sala, sa reaud muzica buna, sa ma bucur din nou de spectacol.
Caci da, indiferent de montare, Chicago este un spectacol de stare, de vibe, un spectacol care daca este corect realizat iti da o stare de bine. Te energizeaza. Personal, imi este foarte greu sa ma gandesc la ceva profund, filosofic, atunci cand un musical. Ma bucur de show, stau cu sufletul la gura daca e cazul, dar nu pot sa tratez personajele asa cum le tratez pe cele dintr-un spectacol normal de teatru. Stiu ca-s defect, nu trebuie sa o repetati.
Nu stiu daca ACEST Chicago este memorabil, nu stiu daca-l voi tine minte peste ani, dupa alte montari pe care le voi fi vazut. Dar pot spune ca este un Chicago bun, corect realizat, curat, poate usor simplificat. L-am savurat, asa cum l-au savurat toti spectatorii prezenti in sala.
One thought on “Chicago – Teatrul Tamási Áron – Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024”