Cina de adio – Wonder Theater

Cina de adio - Wonder Theater AFIS 15 MAI

Cina de adio
de Alexandre de la Patelliere si Matthieu Delaporte
Regia: Razvan Savescu
Distributie:
Mihai Calin
Ecaterina Ladin
Gheorghe Ifrim
Cina de adio este un spectacol produs de compania Wonder Theater; a fost vazut pe data de 15 mai 2022 in Sala Gloria (fostul cinema Gloria) a Teatrului Metropolis

Cina de adio – Opinie LaTeatru.EU

 

Cina de adio porneste de la o chestie care inca ma fascineaza, o idee pe care chiar interesanta. Asadar, intrebarea cheie de la care au plecat cei 2 autori este Cum scapi de prietenii tai enervanti? Evident, nu faci chestia asta la 20 de ani sau la 30, dar la peste 40 poate constati ca pierzi prea mult timp cu niste oameni de la care nu ai nimic de castigat. Iar daca esti intr-un cuplu, atunci in mod evident prietenii celuilalt sunt o pierdere de timp.

Metoda amuzanta si ingenioasa de a scapa de acesti prieteni este urmatoarea: le oferi o ultima intalnire, Cina de adio. La aceasta cina trebuie sa respecti trei reguli de baza, sa le oferi 3 lucruri:

  1. Ii intampini cu muzica lor preferata, sa intre dint start intr-o atmosfera placuta.
  2. Le gatesti (tu sau partenerul/partenera) mancarea lor preferata (presupunand ca stii care-i aia).
  3. Ii servesti cu un vin din anul nasterii lor. Aici am o singura nedumerire: daca vrei sa scapi de unul nascut in acelasi an cu tine, ce faci? Ori ce te faci cand vine un cuplu unde cei 2 au varste diferite?

Problema este alta: oaspetele nu stie ca este Cina de adio, asa ca este foarte nasol ca el sa afle, sa se prinda. Ideal ar fi sa nu se intample asta.

Nu va zic ce se intampla in spectacol, cine formeaza cuplul gazda si cine este oaspetele lor, asta ramane sa descoperiti singuri, ci va voi spune alte 5 lucruri, 5 ganduri, despre aceasta idee absolut fabuloasa.

  • Imi surade ideea de a termina definitiv cu un om intr-un mod spectaculos. Sa isi faca o ultima parere foarte buna despre mine. Pe bune: majoritatea relatiilor rupte au avut loc cu o cearta violenta. Nu e mai bine ca ruptura sa aiba loc cu ceva memorabil pozitiv?
  • Eu mi-am tot schimbat prietenii, i-am tot triat, de-a lungul timpului. Pentru mine, poza esentiala este cea de la ziua mea. Acela este tabloul prieteniei mele pe anul in curs. De fiecare data, motivele “rupturii” au fost fie o cearta, fie pur si simplul faptul ca nu am mai interactionat. Despartirea nu a fost ceva spectaculos, memorabil pozitiv, insa in cateva cazuri recunosc ca mi-as fi dorit.
  • Nu sunt intr-o relatie, insa tot timpul am fost intrigat de notiunea de “prieteni comuni” ori “prieteni de familie”. Ii compatimesc sincer pe cei care dupa casatorie nu mai au viata sociala proprie. Am prieteni casatoriti cu care pastrez relatii sociale individuale, prieteni care si-au pastrat individualitatea sociala chiar si dupa casatorie, asa cum am prieteni cu care nu ma mai pot vedea separat, prieteni pe care-i intreb “poti veni”, la care ei imi raspund “nu putem”. Ei au fost, din pacate sau din fericire, printre primii pe care i-am exclus treptat din cercul meu social.
  • Am incercat sa ma pun si in pielea oaspetelui, a celui care este invitat la o astfel de cina. Eu sunt cu inima indoita. Pe de-o parte, nu-mi place lipsa de sinceritate, faptul ca nu are curajul sa-mi reproseze in fata defectele. Pe de alta parte, imi surade ideea de a pastra in mintea mea o ultima amintire placuta. Pe bune, sunt cu inima indoita. Intre 2 luntre, ca sa zic asa.
  • Textul este frantuzesc, iar in povestea de pe scena cei 3 protagonisti sunt intelectuali. Ideea de Cina de adio este, in spectacol, una usor elitista. Practic, este o moda printre intelectuali. Cumva, ideea nespusa, cea care poate fi citita printre randuri, este sa o aplici celor care-ti sunt inferior intelectual. Caci intelectualii (parizieni in acel caz) au auzit deja de concept, ei se prind. Asa ca aplica-l cu ceilalti, cu prietenii aia vechi si simpli. De la care in mod evident tu, intelectual cu fite, nu prea mai ai ce invata. Chestia asta imi displace, snobismul intelectual mi-a displacut dintotdeauna.

Despre interpretari numai de bine. Cei 3 sunt atat actori de teatru, cat si actori de show-uri de televiziune, asa ca povestea in sine are pe alocuri iz de show televizat. Unul bine realizat, profesionist construit, dar tot spectacol de teatru spre show de televiziune pare. Sa nu intelegeti ca ar fi ceva de rau. Dimpotriva: atat numele actorilor, cat si locatia (sala Gloria nu este un teatru de traditie, ci este, hai sa-i spunem asa, un teatru de cartier) atrag un public care poate nu merge prea des la teatru. Daca va temeti ca ar fi un public galagios si zgomotos, sa stiti ca nu a fost deloc asa.

Imi amintesc, legat de asta, o discutie pe care am avut-o mai demult cu un mare actor, care-mi vorbea despre Banica jr si Liviu Varciu. Imi spunea ca ei aduc in salile de teatru un public care altfel poate n-ar veni, public care apoi prinde gustul teatrului si merge si la alte spectacole. Ceea ce, evident, nu e un lucru rau deloc. Lucrul acesta este valabil si pentru Gheorghe Ifrim, inca asociat cu rolul sau din Las Fierbinti (de unde provine si Ecaterina Ladin).

Legat de ideea de show de televiziune, eu chiar am avut impresia de cateva ori ca urmeaza ca protagonistul, ca oaspetele, sa afle ca totul a fost filmat, ca ideea de Cina de adio, la moda printre intelectualii parizieni, a ajuns acum show de televiziune. Ar fi adus un plus de dramatism spectacolului si mi-ar fi confirmat ideea proconceputa pe care am avut-o inca de la primele replici ale personajelor, ca eu asist la un spectacol TELEVIZAT de teatru. Treptat, vreau sa scap de aceste idei preconcepute, desi recunosc ca deseori ele reusesc sa genereze niste surprize extrem de placute.

Emil Calinescu la Cina de adio - Wonder Theater

Mergeti sa vedeti Cina de Adio, mergeti la Sala Gloria (care oficial apartine de Teatrul Metropolis). Mergeti sa vedeti actorii preferati de pe sticla si pe scena de teatru, veti avea mari surprize. Iar conceptul de Cina de adio il puteti aplica doar pe proprie raspundere. Daca apar manifestari neplacute (din partea invitatului) apelati la 112 (sa-l scoateti afara cu forta, evident).

3 thoughts on “Cina de adio – Wonder Theater

Leave a Reply