Cine iubeste plateste de Alexandru Popa
Regia: Vlad Massaci
Distributie:
Madalina Ciotea
Alexandru Ion
Vero Nica
Locatie: Godot Cafe-Teatru
Cine iubeste plateste – Opinie LaTeatru.EU
Am vazut zilele trecute la Teatrul Godot un spectacol extrem de interesant. Trei scenete, in toate se vorbeste despre dragoste, fiecare in felul ei.
Cea care m-a impresionat cel mai mult este cea legata de dragostea intr-o firma.
Sa va zic, intai, cateva chestii generale. Intai si intai, imi amintesc ce mi-a zis o amica acum multi ani: lucra pe atunci la o agentie de turism. Nu stiu exact numele, deci chiar nu va pot spune ce agentie. Eh, la acea agentie avea program, teoretic, pana la 6 seara. Ea la 6 iesea pe usa. Colega ei, insa, ramanea constant peste program. Reprosurile la adresa amicei mele erau multe: uite, tu la 6 ai plecat, colega ta munceste. Bineinteles ca munca suplimentara nu era remunerata. Si bineinteles ca cealalta colega era singura. Nu doar nemaritata, ci singura. Acea colega a avansat, amica mea a plecat. Exemple asemanatoare am tot auzit.
Acum, PROBLEMA pentru multi este alta: s-a schimbat COMPLET paradigma. Inainte de 89 erau apreciati familistii, cei care sunt castoriti si care au copil. Dupa 90, mentalitatea s-a pastrat (o perioada), cand se faceau disponibilizari la diverse intreprinderi erau dati afara cei singuri. Cel care trebuia sa-si intretina familia era pastrat. Nu se tinea cont de productivitate, de cat de util e X sau Y acolo. Criteriul era pur si simplu de ordin familial.
Acum, capitalismul salbatic (sa folosesc acest termen) a intors roata: sunt preferati cei singuri, dar nu pentru ca sunt singuri, ci pentru ca sunt mai productivi. Ei au mai mult timp, ei aloca mai mult timp firmei. Nu trebuie sa se invoiasca sa duca ori sa ia copilul de la scoala, lor nu li se imbolnaveste copilul. Ei sunt acolo unde este nevoie de ei.
Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt acum cat se poate de normale. Un patron, atunci cand alege sa angajeze ori sa disponibilizeze pe cineva, o face conform criteriului performantei economice. E drept, un angajat care are familie ar putea fi mai eficient, dar nu este neaparata nevoie. Personal, vad decizia angajarii ori disponibilizarii unui angajat drept una pe care patronul (directorul) ar trebui s-o ia conform propriilor standardare, conform propriei gandiri.
Spectacolul de fata, ca vorbim despre un spectacol de teatru, caricaturizeaza pe cei care gandesc ca angajatii cuplati ar trebui dati afara. Acolo, erau disponibilizati cei care se cuplasera cu cineva din firma (cuplul, impreuna, pleca). Psihologic nu stiu cum sa traduc asta, dar ar fi interesant de studiat.
Cine iubeste plateste este o piesa scrisa de Alexandru Popa, pe care-l stiam de la spectacolele Efecte Colaterale (Nottara) si Secretul Fericirii (tot Godot). Se joaca la Godot si vi-l recomand. O sa-l iubiti. Pentru aceasta iubire va trebui sa platiti (pretul biletului). Plata, in acest caz, se face inainte. Salutari TEATRALE tuturor! 🙂
2 thoughts on “Cine iubeste plateste de Alexandru Popa”