Class de Iseult Golden si David Horan – TNB

CLASS TNB AFIS FELIX ALEXA

Class de Iseult Golden si David Horan
Traducere: Andrei Marinescu
Regia si ilustratia muzicala: Felix Alexa
Scenografia: Andrada Chiriac
Ray McCafferty: Richard Bovnoczki
Brian Costello: Gavril Patru
Donna Costello: Alexandra Salceanu
Jayden Costello: Ciprian Nicula
Kaylie: Sandra Ducuta
Se joaca la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti

Class TNB Gavril Patru Alexandra Salceanu

Class – Opinie LaTeatru.EU

… V-ati gandit vreodata, atunci cand erati elevi, cum veti fi voi ca parinti? V-ati gandit, totodata, cum vor fi ca parinti colegii vostri mai putin cuminti si deloc studiosi? Caci si ei, de fapt MAI ALES ei, vor ajunge parinti.

Eu, unul, m-am gandit deseori. Nu am raspunsuri, am doar semne de intrebare. As putea spun ca acesta este, pentru mine, unul dintre motivele pentru care nu vreau sa am copii. Nici macar UN copil. Nu m-as putea duce la sedintele cu parintii ori, daca as face-o, as fi tot timpul cu inima indoita si as oscila intre a-i da dreptate profesorului din fata mea si a-i da dreptate propriului copil.

Daca, totusi, candva in aceasta viata a mea imi voi schimba parerea si voi decide sa fac vreun copil, ori daca, cine stie, soarta imi va darui unul fara sa fie neaparat dorinta mea, cu siguranta nu l-as da la una dintre scolile absolvite de mine. Nu as putea, pur si simplu NU as putea sa intru pe usa acelor scoli si sa ma asez intr-o banca, indiferent de cate ori au fost schimbate acestea, pentru a asculta ce zice un profesor despre propriul meu copil. E drept, Bucurestiul e mare, deci exista sansa ca unul dintre fostii mei profesori sa se fi mutat si sa dau de el la un alt liceu. Stiti voi, atunci cand soarta (karma?) vrea sa iti faca o gluma proasta, reuseste sa faca asta in cel mai surprinzator mod cu putinta.

… Ati intalnit vreodata parinti cu N probleme de cuplu, care au timp doar de certuri intre ei, fara sa-si faca timp … sa aiba grija de copii? Ati intalnit vreodata copii care se simt prost la ei acasa? Carora le e rusine cu parintii lor? Mie asta mi se pare cel mai trist: ca un copil sa nu se simta bine, in largul sau, ACASA. Sa nu simta ACASA ca … ACASA. Din pacate, dificultatile de invatare care apar la astfel de copii nu sunt neaparat cauzate de probleme medicale, genetice.

… Cu siguranta ati intalnit taximetristi nervosi ori sictiriti. Ati intalnit, insa, taximetristi care sa-si schimbe brusc starea? Care acum vorbesc frumos, civilizat, par calmi, si imediat scot capul pe geamul si injura cu un patos pe care nu credeai sa-l vezi vreodata? Eu, unul, am intalnit. Si de fiecare data m-am intrebat ce-o fi in familia acelui om? Nu cred neaparat in partea genetica, desi o predispozitie genetica nu neg c-ar putea exista, drept urmare plec de la premisa ca omul acela a devenit asa din cauza multor probleme. Pe unele si le-a cauzat singur, pe altele nu.

Class TNB Gavril Patru

Toate acestea le veti vedea in spectacolul Class, spectacol care m-a pus pe ganduri. Va zic doar ca este despre 2 parinti ai unui elev cu probleme, parinti care aveau si ei problemele lor. Tatal era taximetrist, asta legat de paragraful anterior. Care taximetrist, dupa o dubla-cearta violenta, atat cu sotia (fosta?), cat si cu profesorul, se duce pe traseu unde munceste 12 ore. La modul sincer, la ce am vazut acolo, cat de coerent si amabil putea fi un om?

Nu va zic nimic altceva, nici despre copil, nici despre eventualii colegi, nici despre profesor. Ramane sa descoperiti singuri, mergand sa vedeti Class. Tot astfel veti descoperi si minunatii actori din spatele personajelor. Parintii si profesorii cu siguranta se vor uita la spectacol cu alti ochi.

Class se joaca la Sala Atelier de la TNB si este regizat de Felix Alexa. Asta in cazul in care INCA nu v-am convins sa mergeti sa-l vedeti.

One thought on “Class de Iseult Golden si David Horan – TNB”

  1. Eram clasa a… IV-a, daca imi amintesc bine. Si vine un nou profesor de muzica in scoala. Ii stiu numele si acum, dar nu am sa-l spun aici. Striga el frumos catalogul, iar la final (eu eram ultima la catalog) repeta el asa de vreo 2-3 ori numele de familie, mai mult pentru el, nu ca si cum ma striga pe mine sa ma ridic si sa spun prezent…. si apoi ma intreaba: cum il cheama pe tatal tau? Eu cu vocea tremuranda: Ctin. Profu’: spune-i sa treaca pe la mine intr-o zi.
    Bineinteles ca tata nu a trecut, iar eu eram aproape sa raman corigenta la muzica. :)) Tata ii fusese elev in liceu si ii facuse multeeee zile amare/acre/negre/… si s-a razbunat si omul atunci cand a gasit “terenul sensibil”.
    Asta asa apropo de copilul devenit parinte…

Leave a Reply