Colectionarul de John Fowles – Teatrul In Culise

Colectionarul de John Fowles - Teatrul In Culise POSTER

Colectionarul de John Fowles
Regia: Alex Vlad
Muzica si sound design: Adam S. Q. David
Distributie:
Patricia Ionescu
Dorin Enache
Vazut la Teatrul In Culise (str Alecu Russo nr 12)

Colectionarul de John Fowles - Teatrul In Culise

Colectionarul – Opinie LaTeatru.EU

 

Colectionarul este punerea in scena a cartii omonime de debut a autorului John Fowles (pe care inca nu am citit-o). Personajul principal al povestii este Fred, un antisocial timid care colectioneaza fluturi. Viata lui se schimba radical atunci cand dezvolta o obsesie pentru Miranda, o tanara studenta la arte, pe care o rapeste pentru a o face sa se indragosteasca de el. Urmeaza un joc de-a soarecele si pisica, unde scopurile ei sunt supravietuirea si evadarea. El o iubea nespus, insa iubirea lui a depasit de la un punct incolo sfera normalitatii psihologice.

Fiind vorba despre un spectacol de teatru, trebuie sa scot in evidenta cele 3 mari calitati ale acestei puneri in scena.

In primul rand, vorbim despre un thriller teatral, un tip de spectacol de teatru pe care il intalnim rar pe scenele bucurestene si romanesti. Avand in vedere faptul ca NU citisem cartea, eu am trait intens spectacolul, am stat cu sufletul la gura pana la final. Tocmai pentru ca este o pasare rara ar trebui sa apreciem acest spectacol.

In al doilea rand, vorbim despre 2 interpetari excelente, Patricia Ionescu este tanara Miranda, iar Dorin Enache este antisocialul Fred. Va sfatuiesc sa va il studiati cu atentie pe Dorin, sa vedeti cat de mult se schimba pe parcursul spectacolului. Daca m-as duce sa revad spectacolul as face-o pentru a-i studia separat pe cei 2 actori: la o reprezentatie as avea ochi doar pentru unul, iar la o alta doar pentru celalalt. De altfel, tin sa subliniez si un alt aspect: alegerea celor 2 actori a fost una extrem de inspirata. Dupa ce l-am vazut pe Dorin Enache interpretandu-l pe Fred am impresia ca nu putea fi ales un alt actor mai convingator.

Al treilea aspect teatral este unul pe care va las sa-l descoperiti singuri, sa vedeti cum reuseste Teatrul In Culise sa va introduca extrem de eficient in atmosfera spectacolului.

Nu vreau sa vorbesc foarte mult despre personajele in sine, probabil o voi face pe larg pe blogul de carte, dupa ce voi termina romanul, aici ma voi margini sa precizez ca nu am putut efectiv sa ma pun in pielea niciunui personaj, ci am reusit sa ma pun in pielea personajelor care nu apar. De pilda, cum as reactiona eu daca un prieten de-al meu ar disparea (prieten la modul general, poate fi barbat sau femeie). In spectacol nu vedem mare lucru, insa intr-o astfel de poveste ma intreb de fiecare data Cum a fost posibil. Nu rapirea in sine, ci faptul ca timp de cateva saptamani bune persoana disparuta nu a putut fi gasita.

M-as putea intreba si cum as reactiona daca as fi un prieten de-al rapitorului, insa nu este cazul aici, vorbim despre un antisocial autentic: fara prieteni, fara colegi de munca (vedeti singuri de ce), fara familie. Totusi, nu pot sa nu va dezvalui o chestie spusa de o amica acum ceva timp: Colectionarul prin definitie este un om care prin colectiile sale incearca sa substituie oamenii; nu zic ca sunt periculosi, multa lume colectioneaza cate ceva, insa recunosc faptul ca nu-mi plac, mai ales daca vorbim de colectionari trecuti de o anumita varsta. Cand colectionezi timbre la 12 ani este foarte in regula; cand colectionezi aproape orice la 50 de ani, avand casa plina de colectii, e clar ca ai o problema.

Am citat din memorie, insa imi permit sa intreb: oare cunoasteti vreun colectionar? V-ati pus vreodata problema ca e ceva in neregula cu el?

Eu va indemn sa mergeti sa vedeti Colectionarul la Teatrul In Culise si, daca n-ati facut-o deja, sa cititi si cartea. Colectionarul este un spectacol excelent, plin de suspans, foarte bine regizat si interpretat, pe care cu siguranta o sa va doriti sa-l revedeti.

Colectionarul de John Fowles - Teatrul In Culise decor
Decorul spectacolului Colectionarul

ps: Decorul spectacolului Colectionarul s-a asemanat un pic cu decorul spectacolului Povestea personajelor mele pierdute de la Teatrul Dramatrugilor Romani. Partea interesanta este ca eu le-am vazut pe ambele in aceeasi zi, de la 17 si de la 20.

Decor Povestea personajelor mele pierdute
Decorul spectacolului de la Teatrul Dramaturgilor

One thought on “Colectionarul de John Fowles – Teatrul In Culise”

Leave a Reply