Conu Leonida 1880 – 2023- Teatrul Stela Popescu

Conu' Leonida 1880 - 2023 - Teatrul Stela Popescu AFIS

“Conu’ Leonida 1880 – 2023”
de Ion Luca Caragiale
Regia: Radu Popescu
Scenografia: Kimberly Vintila
Muzica: Bogdan Marinescu
Multimedia: Diana Butnaru
Distributie:
Conu’ Leonida – Ion Haiduc
Efimita – Manuela Harabor
Safta / Betivul – Ana-Maria Ivan
“Conu Leonida 1880 – 2023” este un spectacol produs de Teatrul Stela Popescu, vazut pe data de 27 aprilie 2023 in sala Eugen Lovinescu a Teatrului Nottara

Conu' Leonida 1880 - 2023 - Teatrul Stela Popescu

“Conu’ Leonida 1880 – 2023” – Opinie LaTeatru.EU

“Conu’ Leonida 1880 – 2023” este un titlu excelent pentru noua montare a Teatrului Stela Popescu. Un Conu’ Leonida si atat ar fi fost sec si nu ar fi surprins cu adevarat importanta personajului si a piesei.

Nu stiu cati stiu cu adevarat povestea din piesa lui Caragiale. Fara sa-mi explic de ce, este printre cele mai putin cunoscute si putin jucate piese de-ale sale.

Ma rog, cele 2 lucruri sunt strans legate si cumva este un cerc vicios: este putin cunoscuta pentru ca este montata rar, insa este montata rar pentru ca publicul n-o prea cunoaste. Si n-o prea cere.

Nu va zic povestea, fie o stiti deja, fie veti dori s-o aflati vazand spectacolul. Va spun doar ca personajul principal, Conu’ Leonida, este … republican. Nu un republican autentic, logic, coerent, ci un republican pentru ca asa e la moda, “de bonton”. Cum am zice acum, asa e cool.

Pentru ca tot vorbim de “Conu’ Leonida 1880 – 2023”, eu cred ca in 2023 Conu’ Leonida ar trebui sa fie … monarhist. Un cetatean care nu intelege deloc, dar deloc politica, un cetatean care se da dupa cum bate vantul si care are impresia ca monarhia este solutia salvatoare. Fara sa o poata explica in vreun fel, sa isi poata argumenta pozitia.

Legat de acest aspect, politic, chiar mi s-ar parea interesanta o montare a acestei piese in sens invers: cu un Conu’ Leonida modern, plin de tehnologie, care-si citeste ziarul pe tableta, si care vorbeste la fel de “cunoscator” despre politica si … monarhie.

Evident, diferentele ar fi de natura istorica: in 1880 nu se stia ce este aceea republica, Romania nu fusese niciodata asa ceva, insa in 2023 stim ce este monarhia, nu doar pe baza experientei tarii noastre, ci si pe baza celor din jurul nostru. Insa istoria te ajuta doar atunci cand o cunosti, doar atunci cand ai studiat-o temeinic.

In rolul Conului Leonida il avem pe Ion Haiduc, unul dintre actorii emblematici ai Teatrului Nottara. Nu ca este singurul actor care poate interpreta acest rol, evident ca sunt mai multi, dar senzatia pe care am avut-o dupa ce am iesit din sala de teatru a fost ca interpretarea a fost perfecta. A dat senzatia ca nu exista altul MAI BUN pentru acel rol. Senzatie pe care ar trebui sa o lase ORICE actor cu interpretarea sa.

Ion Haiduc este un actor cu o voce unica, inconfundabila, o voce care-ti ramane in minte. Un actor care te cucereste intai si intai cu vocea si abia apoi prin comunicarea non-verbal. Parca si acum il aud pe Conu’ Leonida vorbind despre REPUBLICA salvatoare, cea care nu l-ar mai obliga sa plateasca bir si care i-ar da leafa pe langa pensia pe care deja o are. Pe care, evident, o merita.

Ce este de evidentiat este durata spectacolului: o ora. Aici discutia este interesanta, caci exista 2 tabere distincte. Prima tabara este dezamagita ca merge la teatru doar pentru o ora (unii spectatori petrec mai mult timp pe drumul catre teatru decat in sala de teatru). Drept urmare, are pretentia ca pretul biletelor sa fie mai mic. Au platit doar o ora, de ce sa fie pretul acelasi ca la spectacolele de 2 ore, zic ei. Cealalta tabara aplauda astfel de spectacole, considerand ca asta este ideea teatrului: ceva scurt, intens, deloc lungit inutil. De ce ar trebui sa tragi de timp, doar de dragul spectatorilor care nu vor sa mearga la spectacole scurte?

Ah, da, era sa uit: poate ACESTA este unul dintre motivele pentru care Conu’ Leonida este atat de rar montat. Eu l-am mai vazut montat in spectacole care reuneau mai multe personaje din Caragiale. Separat cred ca nu l-am vazut inca (sau nu tin minte).

Voi mergeti sa vedeti “Conu’ Leonida 1880 – 2023”, oriunde s-ar juca spectacolul. Ideea de a-l juca la Teatrul Nottara a fost una buna, mai ales ca Ion Haiduc este de-al locului, s-a simtit ca acasa. Si i-a facut pe spectatorii obisnuiti ai teatrului sa se simta la fel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: