Corp strain – Scenariu Colectiv
Regia: David Schwartz
Scenografia: Misa Dumitriu
Muzica: Sorin Antonie, Juan Negretti, Mihai Prejban, Feras Sarmini
Artist asociat: Ioana Florea
Durata: 90 minute (fara pauza)
Distributie:
Iolanda Covaci
Alexandra Fasola
Anka Levana
Alice Monica Marinescu
Fatma Mohamed
Katia Pascariu
Locatie: Teatrul Evreiesc de Stat
Corp Strain – Opinie LaTeatru.EU
Notiunea de strain nu este neaparat una juridica. Da, exista termenul juridic de strain, dar termenul de strain este si unul de natura sociologica si psihologica. Psihologic, este important cum te simti tu (cum se simte el, strainul). Uneori, te poti simti strain intr-un alt oras care ti se pare complet diferit de al tau. Uneori, in marile metropole, te poti simti strain atunci cand mergi in alt cartier. In sens sociologic, notiunea de strain ii priveste pe ceilalti. Cum privesc ceilalti strainul.
Din aceasta perspectiva, sociologica, exista locuri mai prietenoase, mai primitoare cu strainii, si locuri mai respingatoare. Exista acei oameni pe care-i numim “sovini”, oameni care ar vrea sa traiasca doar printre ai lor.
Acum, legat de ideea de strain, este foarte important CAT de strain este acesta. Exista persoane “vizibil straine”, care arata diferit (alta rasa), care au nume (complet) diferit (la scoala, unde esti STRIGAT, este extrem de important), insa exista si persoane mai putin vizibil straine. Din acest motiv un spaniol se va simti mai putin strain intr-un oras din Romania decat se simte un chinez.
O chestiune interesanta legata de straini este cea privitoare la perioadele in care acestia sunt persecutati. Invariabil, perioadele de criza coincid cu perioadele in care strainii sunt persecutati cel mai mult. Nazismul, de exemplu, a ajuns la putere in Germania pe fondul unei puternice crize economice, o devalorizare fara precedent a monedei nationale germane.
Ca de obicei, atunci cand este o criza, trebuie gasiti vinovatii. Vinovati sunt CEILALTI. Cum ceilalti nu pot fi unii ca tine, incepi sa cauti. Si sa gasesti vinovatii in cei diferiti de tine. Unii-s diferiti ca etnie, altii ca rasa, altii ca religie. Criterii se gasesc, nu de ele ducem lipsa.
Un astfel de spectacol, despre straini, a fost vazut la Teatrul Evreiesc de Stat. Acum, legat de acest lucru, trebuie sa va zic ce anume m-a impresionat si asta la modul serios: obiectivitatea. Nu intru in detalii, veti descoperi singuri. Va spun doar ca un spectacol evreiesc deplange soarta unor refugiati sirieni si condamna nedreptatile la care sunt supusi, deseori, arabii. Surprinzator, nu?
Spectacolul, cu autori colectivi, este bazate pe povestile reale ale mai multor persoane. Este mai putin un spectacol de teatru clasic si mai mult o modalitate prin care niste oameni isi spun necazul. Un spectacol care v-ar putea schimba perspectiva asupra migratiei. Asupra celor in care momentan doar dati cu pietre.
Apropo de ideea de Corp Strain: la Teatrul Evreiesc de Stat NU m-am simtit niciodata Corp Strain, chiar daca unele spectacole vazute acolo au fost in Idis. Si, sincer sa va fiu, nu doresc nimanui sa se simta pe undeva Corp Strain. Salutari TEATRALE tuturor si mergeti sa vedeti CORP STRAIN!