
Corpuri frumoase
de Laura Shaine Cunningham
Regia: Bogdan Dumitrescu
Distributie:
Jessie – Lorena Dicu
Nina – Alexandra Fieraru
Lisbeth – Teodora Oancea
Martha – Haifa Tatu
Sue Carol – Miruna Usurelu
Claire – Daria Tanasescu
Corpuri frumoase – Spectacol studentesc, Universitatea din Pitesti, anul 3, coordonatori: clasa prof. univ. dr. Adrian Titieni si as. univ. dr. Mihai Muntenita
Spectacolul Corpuri frumoase a fost vazut pe data de 30 martie 2023 la Teatrul Godot
Corpuri frumoase – Opinie LaTeatru.EU
Nu mai vazusem de ceva timp un spectacol studentesc, asa ca imi era dor de energia specifica acestor spectacole. Evident, nu este un dor pe care sa-l simti cand nu-l ai, nu este ca si cum ti-ar fi dor de o persoana, dar atunci cand te reintalnesti cu el iti dai seama ca-ti face bine si ca ar trebui sa-l intalnesti mai des. Credeti-ma, un spectacol studentesc are o energie aparte, una pe care marii actori, oricat de talentati si experimentati ar fi ei, o pierd cu timpul. Este inevitabil.
Legat de acest aspect, trebuie sa mai remarc un lucru: pana la acest spectacol NU STIAM ca exista facultate de actorie la Pitesti. Stiam ca exista teatre acolo, am si fost la Pitesti pentru un Romeo si Julieta excelent, dar habar nu aveam ca exista si facultate de actorie. Asa ca atunci cand am vazut in programul Teatrului Godot acest spectacol, am zis ca trebuie sa-l vad musai intai si intai pentru ca este sansa mea sa vad un PRIM spectacol al studentilor de la Pitesti.
Evident, il stiam pe Adrian Titieni, un profesor excelent, pe care toata lumea il lauda, un actor pe care-l vad des in filmele romanesti (noroc ca un pic mai rar decat il vedeam anii trecuti; supraexpunerea nu face bine), deci el a fost inca un motiv pentru care am mers sa vad spectacolul.
Altfel, dupa sinopsis si dupa distributie stiam ca voi merge la un spectacol feminin. Nu stiam daca e feminist, dar imi dadusem seama ca este feminin, cu discutii care (probabil) sunt interesante (doar?) pentru femei.
M-am inselat partial, caci desi spectacolul este feminin (6 femei se intalnesc pentru ca una dintre ele urmeaza sa aiba copil). Termenul american este “baby shower”, adica o petrecere in care cei mai buni prieteni se strang pentru a-ti spune cat de mult se bucura pentru sarcina ta.
Acum, fiecare dintre tipe este stereotipica. Nu va spun numele, insa va dezvalui cate putin din fiecare: una este gazda, o gazda simpatica, primitoare, care incearca sa fie draguta cu toata lumea; o alta este aia bogata din grup, cea care isi etaleaza cu orice pret bogatia, care ia cele mai scumpe cadouri si vrea ca toata lumea sa aprecieze acest efort; una este, evident, viitoarea mamica, o mama imperfecta, usor imatura, usor inconstienta; o alta este cea mai saraca si mai zgarcita din grup, cea care are vesnic probleme de toate felurile; o alta este “grasa” grupului, cineva-mi spunea mai demult ca-n orice grup de minimum 4 tipe exista o grasa, restul calitatilor si defectelor ei trebuind sa le descoperiti singuri; despre ultima nu va spun nimic, pe ea va trebui sa o descoperiti singuri.
De ce va spuneam mai sus ca desi spectacolul este 100% feminin, el nu se adreseaza doar sexului frumos? Pai e simplu: multe probleme, respectiv multe caracteristici ale tipelor in cauza se regasesc si la barbati. De pilda, nu aveti si voi acel prieten care se lauda cu banii lui, care simte nevoia sa ia cele mai scumpe cadouri si care are pretentia ca toata lumea sa aprecieze acest lucru? Persoane imature, care nu vor sa se maturizeze nici macar cand stiu ca vor deveni parinti, nu credeti ca se regasesc si-n randul sexului tare?
Mi-a placut, de asemenea, faptul ca acest spectacol s-a jucat intr-un teatru cafenea precum Godot. Personal, am o mare problema cand pe scena se bea (mai ales bere) daca eu NU POT sa beau. Daca as fi vazut spectacolul Corpuri frumoase intr-un teatru clasic, as fi poftit la bere tot spectacolul si, probabil, la final m-as fi dus fie la un supermarket, fie intr-un local pentru a-mi satisface pofta. Noroc ca eu aveam o bere in fata, asa ca problema nu a mai aparut.
Dar, la modul serios, chiar poftesc la bere atunci cand o bea altul in fata mea. Stiu ca nu se poate sa se interzica berea ori alte lichide alcoolice in spectacolele clasice, stiu ca are sens din punct de vedere teatral, dar eu sunt om, nu robot, drept urmare ma bucur cand vad ca asemenea lucru se petrece undeva unde pot si eu sa consum asa ceva. Pe bune ca imi venea sa ma duc pe scena si sa dau noroc cu ele.
Nefiind profesor, nu pot evalua fiecare interpretare in parte. Pot spune doar ca “bogatana” a fost cel mai enervant personaj, probabil daca as avea-o prin preajma m-as certa constant cu ea (ori as lasa-o-n pace doar pentru ca ea plateste nota de plata peste tot!), insa un personaj enervant pe scena de teatru inseamna de fiecare data UN PERSONAJ BINE INTERPRETAT. Nu spun ca celelalte nu erau bine interpretate, spun doar ca rolul acesta era cel mai puternic, cel mai intens. Si cel mai greu de dus, fie vorba-ntre noi.
Per total, mi-a placut mult Corpuri frumoase, spectacol pe care-l recomand tuturor indiferent de varsta. Nu stiu cand si unde se va mai juca, dar daca-l vedeti la voi in oras, fie el Pitesti, Bucuresti ori alt oras, mergeti cu incredere.