Creditul de Jordi Galceran
Regia: Mihai Constantin
Distributie:
Razvan Vasilescu
Serban Pavlu
Traducerea: Luminiţa Voina-Răuţ
Scenografia: Maria Dore
Locatie unde se joaca: Godot Cafe-Teatru
Creditul – Opinie LaTeatru.EU
Una dintre cele mai misto legi ale sociologiei este Teorema lui Thomas. Se gaseste in multe formulari, cea mai banala fiind: Un fapt neadevarat devine adevarat prin consecintele sale. Daca stati un pic sa va ganditi, cu siguranta ati vazut aplicata aceasta lege sociala in viata de zi cu zi.
Cel mai banal exemplu vine din zona economica: daca bagi un zvon naspa legat de o posibila scadere a pretului unor actiuni, acel zvon va genera, intr-un final, scaderea pretului acelor actiuni.
Tot in domeniul bancar ne aflam si in cazul spectacolului Creditul. Un cetatean se duce din banca in banca, in speranta ca macar o banca ii va acorda credit. Nu este solvabil, nu poate aduce documente doveditoare, insa el are nevoie de bani. Suma nu e mare, insa nevoia este urgenta.
Asa ca, la una dintre vizite, decide sa incerce o metoda alternativa. Merge la directorul bancii si-i spune clar si precis ca urmeaza s-o seduca pe nevasta acestuia. Directorul se simte jignit, il da afara, dar … Eh, ce urmeaza dupa acest dar va las pe voi sa descoperiti, ce va pot spune, insa, este faptul ca se aplica intocmai Teorema lui Thomas. O chestie neadevarata devine al dracului de adevarata prin consecintele sale.
La acest spectacol as duce armatele de angajati ai bancilor. Avem o tona de banci in Romania, cu o tona de angajati, fiecare la fel de bun pe domeniul sau. As duce toti directorii de banca din Romania, as duce toti cei cu functii de raspundere in domeniu. Pe toti i-as intreba un singur lucru: cum ati actiona daca ati fi in locul directorului de banca (interpretat magistral de Razvan Vasilescu)? Bine, as intreba si invers: daca ati avea nevoie urgenta de bani ati apela la astfel de metode daca ati fi in locul clientului? Stiu, nu voi avea raspunsuri sincere, dar de curiozitate tot as intreba. In fond, daca a aparut metoda Filantropica de a merge la restaurant, de ce n-ar aparea si metoda Creditul. Nu, nu e nevoie ca spectacolul sa fie vizionat de la fel de multa lume precum Filantropica. As zice ca dimpotriva. Daca metoda e necunoscuta sunt sanse mai mari sa fie eficienta.
Este multa psihologie la mijloc, destul de multa sociologie, foarte putina economie, dar si foarte mult umor. Foarte bune interpretarile, foarte bune dialogurile. Merita, deci, sa vedeti Creditul, de oricare parte a baricadei v-ati afla.
Legat de protagonisti, 2 actori foarte cunoscuti, insa, dupa mine, sub-evaluati, si un regizor extrem de cunoscut mai ales de pe micile si marile ecrane. Serban Pavlu si Razvan Vasilescu sunt tipul de actori care se descurca la fel de bine pe platou si pe scena, iar Mihai Constantin, regizorul, a devenit cunoscut din seria Liceenii (cu ale sale continuari). Trei oameni celebri, talentati si valorosi au facut un spectacol pe care trebuie sa-l vedeti 🙂
In final, o singura intrebare: nu cumva Godot Cafe-Teatru ar trebui sa introduca metoda de cumparare a biletelor prin credit? Nu d-alta, dar in cazul spectacolului Creditul spectatorii ar intra in sala deja pregatiti :)) Salutari TEATRALE tuturor!
Buna ziua, numele meu este Julia Simon, o victimă a fraudei în mâinile creditorilor false. Am pierdut aproximativ 55,000.00.Euro pentru că am nevoie de un capital mare de 120,000.00.Euro. Aproape că a murit, am avut nici un loc pentru a merge. Afacerea mea a fost distrusă, iar în procesul de mi-am pierdut fiul meu. Nu pot sta din nou, acest lucru se întâmplă. în 2 luni în urmă, m-am întâlnit un prieten care mi-a prezentat o mamă bună, doamna Augusta Ibramhim, care în cele din urmă m-au ajutat asigura un împrumut de la o companie. mamă bună, aș dori să profit de această ocazie să vă mulțumesc, și poate Dumnezeu continua să vă binecuvânteze. Îmi place, de asemenea, să folosească această ocazie pentru a consilia colegii români, că există o mulțime de escroci acolo, așa că, dacă aveți nevoie de un împrumut, și doresc să obțină un credit rapid, pur și simplu conectați-vă cu doamna Augusta Ibramhim prin e-mail: augustaibramhim11 @ gmail .com. De asemenea, puteți să mă contactați prin acest e-mail: juliasimon460@gmail.com. dacă aveți îndoieli. te rog el este singurul care este de încredere și de încredere.
Mulțumiri.