Crima la cina – Restaurant Elisabeta

Crima la cina - Restaurant Elisabeta AFIS

Crima la cina
Distributie:
Diva – Luiza Cobori
Modista Vera – Maria-Magdalena Chihaia
Majordomul Jiji – Andrei Bratu/David Mircea Ionescu
Fratele Jorj – Costin Sforaru/Mihnea Nicolau
Vecinul Laurence – Razvan Rotaru/Bogdan Iacob
Vaduva Neagra – Beatrice Peter/Rucsandra Nelepcu
Recuperatorul –Sebastian Petrovici
Pianist – Catalin Raducanu
Se joaca la Restaurantul Elisabeta (parterul Teatrului Elisabeta)

Crima la cina - Restaurant Elisabeta

Crima la cina – Opinie LaTeatru.EU

 

La Teatrul Elisabeta am fost de multe ori, foarte des in ultima vreme. Ultimele 3 spectacole vazute aici au fost, in ordine inversa: Capcana pentru un barbat insurat, Luna de miere cu piper si Puricele in ureche. Toate s-au jucat in sala de sus (etajul 2), o sala normala de teatru (chiar daca ea a fost folosita, nu stiu daca inca mai este, si la evenimente non-teatrale, chiar la nunti si botezuri). Ele puteau fi lesne jucate in aproape orice alta sala.

In teatre-cafenea am fost iarasi de multe ori. Adoram Teatrul Godot, chiar daca n-am fost mai fost acolo de cand s-au mutat in Palatul Bragadiru. Mai erau si alte teatre-cafenea, In Culise a functionat in mai multe cafenele, La Scena, cat inca era local de teatru, era jumatate teatru-cafenea. Plus, evident, alte baruri si carciumi unde se juca si teatru. Precum celebrul Green Hours, evident.

Rar am vazut, insa, un spectacol gandit special pentru un restaurant, unul in care sa fie o interactiune reala cu publicul. Evident, nu ma refer la spectacolele de improvizatie, unde cei de pe scena primesc sugestii din public. Altfel spus, spectacole de teatru care sa nu poata fi jucate DECAT intr-un restaurant.

In Crima la cina avem petrecerea aniversara (de 40 de ani) a unei dive inca la moda. La ea participa, printre altii, fratele divei, fosta sotie a rapsoatului ei sot si cateva ajutoare, cativa servitori ai acesteia. Evident, invitatii sunt si toti spectatorii care stau cuminti la mesele lor. La un moment dat, diva (interpretata excelent de frumoasa Luiza Cobori) cade de pe scaun, ceilalti invitati constand decesul ei. Concluzia la care ajung este ca a fost otravita. Insa de cine? Ca-ntr-o veritabila poveste de Agatha Christie, cu totii sunt suspecti, cu totii avand posibilitatea sa o ucida. Posibilitatea, dar si mobilul (motivul)?

Eh, aici este punctul forte al spectacolului, partea care realmente mi-a placut: modul in care se cauta vinovatul. Este intrebat inclusiv publicul, care public isi va spune intr-un mod original (pe care nu vi-l dezvalui) opinia. Excelenta idee, foarte bine pusa in aplicare.

Fara sa va dezvalui numele criminalului, trebuie sa va spun 3 lucruri interesante, picanterii:

  1. Oficial sunt 6 suspecti, spectatorii trebuind sa aleaga unul dintre cei 6. Doar ca, dupa cum observati, mai este inca unul: pianistul. Nimeni nu-l suspecteaza pe el. Oare de ce? Va las pe voi sa descoperiti asta.
  2. Cand sunt lasati sa se prezinte fiecare, lipseste unul de pe lista: recuperatorul. Va las pe voi sa descoperiti si de ce venise acesta la petrecere, dar si daca este sau nu vinovatul. Mie mi-a placut mult interpretarea lui, scurta si intensa.
  3. Fara sa va spun daca am avut dreptate, eu am gandit in felul urmator (la cald zic, pana sa aflu exact cine este): am facut in minte un clasament al criminalilor probabili. Am zis ca X este cel mai probabil si Y cel mai putin probabil. Asa ca am mizat pe Y. In multe povesti autorul alege cel mai putin suspect criminal pentru o doza sporita de suspans. Vedeti voi daca am avut sau nu dreptate.

Daca la alte teatre-cafenea ma enervau chelnerii care serveau in timpul reprezentatiei, de aceasta data chelnerii erau perfect integrati in peisaj. Nu doar ca nu te deranjau, dar ti se parea cumva absurd sa nu existe. Ma rog, ar fi fost mai intens daca as fi fost servit de unul dintre protagonisti, daca actorii ar fi jucat toata seara rolul de chelner, dar stiu ca cer prea multe.

Crima la cina este o experienta frumoasa, intensa, unica, nefiind insa un spectacol pe care sa-l revezi. Are farmec o singura data, fara ca asta sa insemne ca experienta in sine este de lepadat. Dimpotriva.

Emil Calinescu la Crima la cina - Restaurant Elisabeta

Insa spectacolul Crima la cina ma face sa-mi doresc sa mai merg la Restaurantul Elisabeta. Nu ma multumesc doar cu aceasta experienta. Va tin la curent in privinta acestor experiente, sper eu la fel de placute.

One thought on “Crima la cina – Restaurant Elisabeta”

Leave a Reply