Criza. Kit de supravietuire
Concept si scenariu: Mihaela Michailov si David Schwartz
Scenografia: Andrei Dinu
Mișcarea scenică: Carmen Cotofana
Muzica si versurile: Paul-Ovidiu Cosovanu
Contributie dramaturgie: Anamaria Feraru
Regia: David Schwartz
Distributia:
Anamaria Codita
Anamaria Feraru
David Drugaru
Silvana Mihai
Vlad Ionut Popescu
Vazut pe data de 13 octombrie 2023 la Sala Mare a Teatrului Masca
Criza. Kit de supravietuire – Opinie LaTeatru.EU
Criza economica din perioada 2009-2011 mi se pare o perioada slab fructificata de catre scriitori, fie ei dramaturgi, scenaristi de film ori scriitori. Nu-mi spuneti ca a trecut prea putin timp de atunci, caci sunt mai bine de zece ani de atunci si in plus despre pandemia de Coronavirus s-au scris mult mai multe povesti.
Acea perioada are insa o parte buna: cei care aveau atunci 8-9-10-11 ani au ajuns sa aiba acum in jur de 19-20 de ani. Asa ca povestile acelei crize pot fi spuse acum cu maturitate, pot fi privite cu un ochi critic.
Exact ce au facut cei de la Masca, teatru aflat acum in fata unui nou inceput. Nu as spune ca trece printr-o criza, este un cuvant total nepotrivit, insa cu toate astea spectacolul Criza. Kit de supravietuire pare perfect potrivit pentru acest nou inceput, pentru construirea unei noi identitati, unei noi voci.
Pe scurt, despre spectacol, avem 5 familii in criza, 5 familii care se lupta cum pot si cum stiu cu criza: fie copii care trebuie sa-si traiasca copilaria fara unul ori ambii parinti ori chiar daca acestia nu erau plecati peste mari si tari (la propriu), erau tot timpul plecati, tot timpul la munca, tot timpul incercand sa faca bani.
Povestile celor 5 familii se interconecteaza intr-o mod extrem de armonios, de ingenios, in scena finala. pana atunci, vedem 5 scene diferite, cu povestile lor distincte. Prima scena, insa, este cu protestele din Piata Universitatii din anul 2012. Oare isi mai aduce cineva aminte de ele? Cand vorbim despre PROTESTE, ne amintim doar de protestele #rezist din 2017-2018. Cel care au repornit conducta protestelor, cele din 2012, sunt deja uitate. Ingropate. Par la fel de indepartate precum mineriadele ori revolutia.
Povestea Teatrului Masca, pe scurt, spune asa: a fost infiintat in 1990 de catre Mihai Malaimare. El a condus acest teatru pana in vara acestui an. Ii daduse o identitate proprie, fiind primul teatru de gest, patonima si expresie corporala din Romania. In vara acestui an, el s-a retras de la conducerea acestui teatru, asadar Teatrul Masca s-a vazut pentru prima data in fata unei PREMIERE: cum va supravietui fara creatorul sau la timona?
Si cum ar putea supravietui mai bine un teatru decat cu un … kit de supravietuire?
In afara unei noi identitati teatrale, pe care inca si-o cauta, Teatrul Masca s-a schimbat un pic si vizual, atat pe interior, cat si pe exterior. Trebuie sa mergeti sa-l vedeti pentru a va convinge.
Locatia fizica este aceeasi, pe Uverturii, el fiind SINGURUL teatru din acea zona a capitalei (din cartierul Militari) si printre putinele teatre de cartier din Bucuresti. Este de discutat daca este singurul teatru de cartier care apartine statului, caci Sala Gloria apartine de Primaria S3, insa gazduieste cu precadere spectacole independente. Care spectacole, sa ne intelegem, ar trebui gazduite mai des de teatrele de stat. De cladirile lor.
Ramane sa mergeti la Criza. Kit de supravietuire pentru a va convinge catre ce se indreapta Teatrul Masca. Veti regasi elemente din fosta identitate a teatrului, veti gasi elemente noi, insa este important de retinut faptul ca vor mai urma si alte premiere. Va urma o stagiune de interior mai plina ca-n anii precedenti. Deci este de mers, este de vazut, este de analizat. Iar eu nu ma voi pronunta comparativ, sa spun care Masca imi place mai mult: cel de acum ori cel precedent. Din punctul meu de vedere, comparatia este o capcana, este gresita ca intentie. Iti pot placea ambele stiluri, nefiind nimic gresit in asta. Dimpotriva.