Crocodil – Asociatia Antiteatru Brasov – Underground Festival 2024

Crocodil - Asociatia Antiteatru Brasov - poster

Crocodil
de Elise Wilk
Regie si concept video: Lorena Zabrautanu
Scenografie si video: Vlad Basarab
Muzica originala: George Pandrea
Distributie:
Mihaela Alexandru
Sabina Branduse
Vazut la Agora (fostul Mall Galeria) in Arad, in cadrul Underground Festival 2024

Crocodil - Asociatia Antiteatru Brasov - Underground Festival 2024

Crocodil – Opinie LaTeatru.EU

 

Crocodil ne vorbeste despre bullying, un termen atat de dezbatut si intalnit in ziua de astazi. Este un fenomen care afecteaza toti adolescentii, fenomen cu care adultii se lupta din greu, fara sa fi gasit cineva vreo solutie buna.

O fata este indragostita si sufera. Nimic iesit din comun, doar ca dragostea ei este atipica. Nu este o dragoste acceptata social, ea nu este ca toate celelalte fete. Nu face niciun rau nimanui, nu deranjeaza, este pur si simplu hartuita pentru ca e diferita. A fi diferit fata de norma trebuie pedepsit. Trebuie sanctionat aspru. Asa ca iata cu bullying-ul ca fenomen social larg raspandit printre adolescenti se imbina cu subiectul LGBT, caci elevii gay, care au curajul sa-si declare sexualitatea in liceu, sunt printre cele mai intalnite victime ale bullyingului.

Noi vedem totul din perspectiva victimei, ii auzim gandurile, ii auzim soaptele, vedem cum incaseaza ea toate hartuirile. Cel mai grav, in cazul ei, este ca hartuita inclusiv de persoana pe care o iubea. Hartuirea venita din partea persoanei iubite este de trei mai neplacuta: hartuirea in sine e neplacuta, neimpartasirea iubirii din partea persoanei pe care o adori, dar si faptul ca te hartuieste cineva pe care nu te poti supara, nu te poti razbuna. Sau te poti? 🙂

Ideea este ca acest spectacol de teatru pare a fi un roman povestit la persoana intai. Vedem prin ea, ii vedem sufletul, nu neaparat corpul. Am putea la fel de bine sa n-o vedem, doar s-o auzim, nu s-ar schimba cu nimic.

Excelente interpretarile celor 2 actrite, convingatoare, credibile, am reusit sa ma transpun in pielea victimei (interpretata de Mihaela Alexandru), am empatizat cu ea. A fost foarte autentica in rolul ei, desi recunosc ca spectacolul acesta ar fi mai de efect dac-ar fi jucat de pustoaice, de o adolescenta pistruiata care nu stie pe ce lume este, care abia a parasit copilaria si a aterizat brusc in adolescenta plina de probleme. Eu sunt o persoana foarte vizuala, asa ca intre a vedea o adolescenta pe scena si a vedea efectiv una prefer oricand varianta a doua. Dar recunosc ca-i un rol foarte greu, trebuie o actrita cu experienta, nu oricine il poate duce corespunzator la capat. Din acest punct de vedere, Mihaela Alexandru a reusit sa se achite cu brio de sarcina aceasta deloc usoara.

Elise Wilk este o autoare brasoveana, montarea aceasta venind de la o companie independenta din acest oras. Partea interesanta vine de la denumirea acestei companii: Antiteatru. O companie numita ANTIteatru vorbeste despre bullying. Desi subiectul este cat se poate de serios si deloc amuzant, asocierea imi starneste cateva zambete. Dramaturga brasoveana este de asemenea autoarea textului montarii Durata medie de viata a masinilor de spalat, vazuta tot aici la Arad, in prima zi a festivalului. De altfel, acelasi text a fost montat si in Brasov, de aceasta companie independenta numita atat de misto ANTIteatru.

Spectacolul Crocodil se adreseaza cu precadere adolescentilor si adultilor parinti de adolescenti. Este un tip de teatru care pana acum cativa ani nu exista, un teatru atat de necesar in aceasta perioada. Din pacate, desi teatrele de stat ar trebui sa preia acest segment, vorbim despre rolul educativ al teatrului, in Brasov aceasta sarcina a fost asumata de o companie privata. Bucurestiul este privilegiat din acest punct de vedere, caci are cea mai bogata oferta teatrala din tara, pentru adolescenti existand Teatrul Excelsior.

Crocodil este per total un spectacol excelent, care abordeaza o problema extrem de intalnita in scolile si liceele romanesti. Problema a fost acolo dintotdeauna, ea a fost insa accentuata de internet, de social-media. A fost permanentizata, caci o hartuire de azi era uitata peste 2 zile acum 15 ani. Acum insa ea este filmata si ramane acolo, urmele din online putand fi extrem de greu de eliminat complet.

Leave a Reply