Cum sa NU furi mireasa – Teatrul Apropo

Cum sa nu furi mireasa - Teatrul Apropo POSTER

Cum sa NU furi mireasa
de Radu Popescu
Marele Premiu la Concursul de Dramaturgie ”Yorick”, 2013
Scenografie: Nairam. Marian Vasii
Muzica: Alexandru Suciu
Regie: Radu Popescu
Distributie:
Teodora Daiana Pacurar
Iuliana Danciu
Teodor Ghita
Catalin Nicolau
Vazuta la Teatrul Apropo pe data de 2 decembrie

Cum sa nu furi mireasa - Teatrul Apropo

Cum sa nu furi mireasa – LaTeatru.eu

 

Teatrul Apropo este considerat, cumva nedrept, teatrul corporatistilor. Spun nedrept pentru ca in afara de asezarea geografica, la statia de metrou Pipera, chiar intr-o cladire de birouri, la subsol, teatrul nu are de-a face cu corporatistii. Se adreseaza tuturor, fara discriminare.

Cum sa NU furi mireasa este primul spectacol despre care pot spune ca se potriveste PERFECT in peisaj acolo. Ca pare a fi sortit sa se joace doar acolo.

Povestea este aparent banala si pare ca am mai vazut-o (ori chiar trait-o, direct sau indirect) de mai multe ori: o ea este intre 2 lumi, fosta ei lume, tineretea ei, in care era visatoare, plina de viata, idealista, si actuala ei lume, in care a ajuns o corporatista al carei unic scop este sa ajunga cineva si sa aiba bani.

Din fosta ei lume vine omul care i-a furat virginitatea, o persoana care nu pare a se fi schimbat foarte mult, care inca mai locuieste in camin (aceeasi camera ca pe vremuri). El este alpinist, preferand compania muntilor in dauna companiei oamenilor.

Singurul lucru schimbat la el e faptul ca dintr-un Don Juan feroce a devenit aproape pustnic.

Insa ea traieste in lumea actuala, unde este cuplata cu seful companiei la care lucreaza, companie unde ea este contabila.

Ea este corporatista tipica: nu-i place jobul (“scarbici” este un cuvant pe care-l auzeam des prin 2005-2008, acum pare a fi iesit din vocabularul corporatist), insa ii plac mult beneficiile acestuia. Nu s-ar putea imagina traind “ca la 20 de ani / fara griji si fara bani”.

Asa cum scriam in articolul despre filmul Past Lives (Din alte vieti), un om nu traieste o singura viata, ci mai multe. Pentru unii, trecerea dintr-o viata intr-alta se face lin, astfel incat ei nici nu-si dau seama cand s-a petrecut trecerea, cand a avut loc schimbarea. In cazul altor persoane, trecerea este radicala, brusca, vietile fiind bine delimitate intre ele.

In cazul acelui film, vorbim despre o coreeanca plecata din tara natala tocmai in SUA. O viata in Coreea a fost urmata de o viata in SUA. In cazul corporatistei din spectacolul Cum sa NU furi mireasa, intrarea in noua viata a insemnat angajarea. Unii numesc MATURIZARE aceasta trecere, indiferent daca ea vine brusc ori vine treptat.

Acum, aceste vieti diverse, asa cum le numesc unii, le traiesti pentru ca asa vrei. Unii isi propun sa se schimbe, considera firesc sa fie DIFERITI la 25 de ani fata de cum erau la 18, la 40 fata de cum erau la 25. Altii insa isi doresc sa fie vesnic tineri, TIND catre asta, se opun schimbarilor. Nu-i deranjeaza ca la 35 de ani sa traiasca la camin, exact unde locuiau si la 20 de ani.

Desi cu asta trebuia sa incep, voi incheia vorbind despre oribilul obicei de a fura mireasa. Ma rog, eu dispretuiesc pe de-a-ntregul nuntile, insa acest obicei, de a fura mireasa, este pur si simplu inexplicabil. De neinteles.

Sunt multe obiceiuri crestine, sunt multe obiceiuri precrestine, traditii aproape pagane, majoritatea dintre ele avand un sens, o logica, fie ea una defecta. Faci asta ca sa ai noroc, faci asta pentru belsug, faci asta pentru a avea copii, iei mireasa de la casa parinteasca cu alai, caci pe vremuri nunta insemna mutarea miresei dintr-o casa intr-alta. O treci pragul, pentru ca mireasa intra intr-o noua viata.

Eh, pe langa TOATE celelalte obiceiuri, furatul miresei pare complet scoasa din context. Nu stie nimeni ce aduce, nu stie nimeni ce risca acel cuplu daca mireasa NU a fost furata. Aduce ghinion, zic unii, desi nu e clar de unde vine acel ghinion si de ce furatul miresei l-ar alunga.

Mergeti sa vedeti Cum sa NU furi mireasa indiferent daca sunteti sau nu casatorit. Spectacolul nu are contraindicatii in acest sens, insa daca aveti de gand sa va casatoriti s-ar putea ca spectacolul sa va dea idei. Eu le-as zice bune, desi unii m-ar contrazice. Mergeti, de asemenea, la teatru chiar si in locatiile mai putin centrale. Veti avea parte de surprize foarte placute.

Leave a Reply