Cum va place – Teatrul Nottara – Festin pe Bulevard 2019

Cum va place de William Shakespeare
Regia: Alexandru Mazgareanu
Distributia:
Orlando – Rares Andrici
Rosalinda – Emilia Bebu
Ducele Frederick si Ducele în Exil – Cristian Sofron
Celia – Reka Szasz
Jaques Melancolicul – Serban Gomoi
Touchstone – Alexandru Calin
Le Beau si Nobil 1 – Crenguta Hariton
Corin – Alexandru Mike Gheorghiu
Adam – Ion Haiduc
Audrey – Laura Vasiliu
Silvius – Vlad Balan
Phoebe – Sorina Stefanescu
Charles și Nobil 2 – Cosmin Pana
Amiens – Alma Nicole Boiangiu
Oliver – Vlad Galer
Muzica: Alexandru Suciu
Costumele: Alexandra Mazgareanu
Traducerea: Petre Grimm
Videoproiectie: Dan Adrian Ionescu
Coregrafia: Florin Fieroiu
Conceptul video: Les Atelieres Nomad
Decorul: Adrian Damian
Light-design: Cristian Simon
Figuratie:
Cristian Uzarciuc
Cristian Tudor
Retroproiectie: Ciprian Duica

Cum va place - Teatrul Nottara din Bucuresti

Cum va place – Opinie LaTeatru.EU

Exact cum va ziceam si in articolul precedent, la Legaturi primejdioase, multi regizori de teatru isi propun un echilibru intre clasic si modern. Spectacolele clasice trebuie sa aiba indeajuns de multe elemente care sa te duca cu gandul la epoca in care au fost scrise piesele pe care se bazeaza, dar totodata indeajuns de multe elemente contemporane, care sa-i faca pe spectatorii actuali sa empatizeze cu personajele, sa le para personaje pe care le pot intalni in viata de zi cu zi. In acest caz, mixul este digerabil: nimic sa te dea pe spate, nimic gresit. Spectacolul este atemporal, oricat de bine sau de rau ar putea parea spectatorului. Fiecare il va judeca conform propriei grile de valori, il va vedea din propriul unghi de vedere.

Situatia din spectacolul de fata este una pe care o puteti intalni des. Am cativa prieteni care imi tot spun ca le-ar prinde bine o cura de rural. Ca le-ar prinde bine sa se mute la tara macar 2 luni. Nu neaparat in sens filosofic, o intoarcere la valorile traditionale, cat mai ales o odihna in adevaratul sens al cuvantului. Fara sa ne dam seama, lumea in care traim, mediul in care locuim, este agitat, deloc pasnic, deloc odihnitor. Chiar si cand avem impresia ca ne odihnim, chiar daca fizic o facem, mental suntem inca obositi. Si cel mai grav lucru care ni se intampla este ca nu mai receptam acest lucru. Ca ne-am obisnuit cu raul. Banalizarea raului, a permanentei stari de razboi, chiar daca in epoca actuala razboiul are multe alte fatete.

Eroii ducelui, emisiunea vedeta a spectacolului Cum va place, este deopotriva o emisiune antica si contemporana. Este un duel antic, precum se bateau gladiatorii cu animalele (in acest caz, se bateau doi oameni intre ei), dar intr-un decor cat se poate de actual, o emisiune tv condusa de duce, condusa de fapt de Conducatorul suprem. Asa ar fi aratat duelurile, de fapt, daca s-ar fi pastrat aceasta traditie (ca tot am pomenit de dueluri in articolul precedent, cel deja linkuit).

Nu mai bag clisee legate de genialitatea si actualitatea perpetua a lui Shakespeare, va spun doar ca spectacolul Cum va place isi merita pe deplin titlul. Este fix ce va place sa vedeti intr-un spectacol de teatru, fara sa exagerez cu nimic cand va spun chestia asta. Personajele sunt indeajuns de bine creionate incat sa le iubesti ori sa le urasti, ai indeajuns de mult umor incat sa te eliberezi de stres razand cu pofta si finalul este indeajuns de profund incat sa te puna pe ganduri. Cat de fericit este finalul ramane sa descoperiti singuri.

Cum va place - Teatrul Nottara

Cum va place a fost vazut la Teatrul Nottara, in cadrul festivalului Festin pe Bulevard 2019. Editia din acest an a frumosului festival are ca tema Criza feminitatii. Va las pe voi sa descoperiti cat de bine este reliefata tema in acest spectacol. Nu va dau niciun indiciu, mergeti degraba la frumosul spectacol, sa descoperiti singuri.

Leave a Reply

%d bloggers like this: