Cum vad eu TEATRUL

Teatru

Cum vad eu TEATRUL

 

 

Eu si teatrul

Teatrul este o descoperire recenta. Cand eram mic, cumva, il evitam. Am fost, mic de tot, la teatru pentru copii, de papusi, si mi-a placut. Tin minte ca am fost cu invatatoarea la un moment dat, la un spectacol la care am ras cu totii cu pofta. Efectiv ne durea burta de la atata ras.

Nu am fost de foarte multe ori cand eram mic, insa, cumva, amintirile acelea din copilarie m-au gonit de la teatru. Pe de-o parte, ma consideram prea mare pentru a merge la teatrul de copii, pe de alta parte ma enervau maxim cravatele si pantalonii de stofa de la teatrele mari. Nu, nu am suportat niciodata eleganta, iar eleganta la teatru n-am inteles-o.

L-am redescoperit tarziu, insa acum pot spune ca este printre cele mai misto lucruri inventate de omenire.

Teatru

Cum vad eu teatrul

Cineva imi explicase o chestie misto mai demult. Matematic, imi arata diferenta dintre carte si film. Era o axa a creativitatii si imaginatiei, la un capat al axei era filmul, la celalalt capat cartea. Ideea era filmul iti arata foarte multe, unele filme nu-ti folosesc deloc imaginatia (punandu-ti totul pe tava), in timp ce cartea ti-o foloseste la maxim. E drept, sunt unele carti extrem de vizuale, iti descriu amanuntit fiecare locatie. Totusi, cum imi explica acel cineva, cel mai descriptiv roman nu va depasi, pe acea axa, cel mai abstract film.

Ulterior, ramanandu-mi in minte aceasta explicatie, am stat sa ma intreb unde s-ar situa teatrul aici. Teoretic, ar fi intre: iti foloseste imaginatia intr-o masura mai mare decat filmul, dar iti arata ceva mai multe decat o carte.

Cu toate astea, sunt unele spectacole cu decor minimalist, unde imaginatia este pusa intens la contributie, cum sunt si spectacole care-ti cam dau mura-n gura totul (comediile spumoase, care se petrec, in intregime, in acelasi loc).

Concluzii

Din acest motiv, zic clar: teatrul se poate afla oriunde pe acea axa. Teatrul poate fi oricum, teatrul poate avea foarte multe forme.

In fond, din acest motiv este frumos teatrul, nu?

Acum, ca v-am zis cum vad eu teatrul, va voi spune si de ce este frumos. De ce sa mergeti la el. Nu o voi face acum, insa o voi face intr-un articol viitor, care va aparea tot astazi. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: