D-butan-T editia a II-a – 30 octombrie – 4 noiembrie 2017 Sfantu Gheorghe

D-butan-T editia a II-a
Perioada: 30 octombrie – 4 noiembrie 2017
Organizator: Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe
Programul festivalului in imaginea de mai jos:

LaTeatru.EU este anul acesta partener media al festivalului. Pentru cine nu recunoaste sigla, este cea mai din dreapta, de pe randul al doilea:

Pentru mine, va fi PRIMA vizita in orasul Sfantu Gheorghe. Sper din suflet ca nu si ultima.

Filmele care vor rula in cadrul festivalului sunt:
– 30 octombrie (22:00) – Octav;
– 1 noiembrie (21:00) – Un pas in urma serafimilor;
– 2 noiembrie (21:00) – Capace
– 3 noiembrie (21:00) – Marita

Membrii juriului vor fi:

Dupa cum se vede din link-uri, singurul pe care nu l-am vazut este Capace. Dintre cele vazute, Marita si Serafimii sunt un must see si la a doua vizionare. Le voi revedea cu placere. Octav e apreciat de nostalgici, are alt public, personal nu-l voi revedea.

Dintre spectacolele din festival, am vazut pana acum 3: Norway. Today, Fetita soldat si Hotel Europa. Toate 3 merita revazute ­čÖé

In continuare puteti citit comunicatul de presa al festivalului:

D-butan-T ┬áeste un produs cultural conceput s─â func┼úioneze ca un motor de┬ác─âutare a arti┼čtilor afla┼úi la ├«nceput de drum, al─âturi de care merit─â s─â┬ári┼čti pentru ca idealul lor de teatru s─â prind─â via┼ú─â ┼či s─â-i ispiteasc─â┬ápe spectatori a p─âtrunde ├«n zone ┬ámai pu┼úin sau deloc umblate. Este vorba┬áde un program c─âut─âtor de tinere talente, absolut necesar, ├«n condi┼úiile┬á├«n care, anual, sute de tineri absolv─â ┬áuniversit─â┼úile de arte ale┬áspectacolului, iar ├«n teatrele de stat ajung doar c├«┼úiva dintre ei ┼či nu┬átotdeauna cei mai talenta┼úi.

Teatrul Andrei Mure┼čanu din Sf├«ntu Gheorghe, care de 29 de ani a┬ásupravie┼úuit st├«nd ├«n gazd─â la Tam├ísi ├üron, s-a mutat ├«n sf├«r┼čit la casa┬álui ┼či, pentru a se asigura c─â u┼čile sale vor fi mereu ┼či cu prioritate┬ádeschise tinerilor arti┼čti, ┼či-a ┬áconstruit o strategie cultural─â┬á├«mpotriva anchiloz─ârii. D-Butan-T este motorul acestei strategii, prin┬ádeschiderea unui spa┼úiu de ├«nt├«lnire ┼či confruntare ├«ntre cei mai┬átalenta┼úi tineri arti┼čti – actori, regizori, scenografi, coregrafi,┬ádramaturgi, compozitori de muzic─â de teatru -, iar c├«┼čtig─âtorul fiec─ârei┬áedi┼úii a competi┼úiei va semna un contract de colaborare cu Teatrul Andrei┬áMure┼čanu, valabil pe durata unui an.

Prima edi┼úie D-butan-T s-a desf─â┼čurat ├«ntre 8-13 noiembrie 2016 ┼či a avut┬ádrept protagoni┼čti pe tinerii actori. Edi┼úia de anul acesta este dedicat─â┬átinerilor regizori, a┼čadar, protagoni┼čtii competi┼úiei deschise de┬áProgramul D-butan-T se vor schimba, ├«n func┼úie de viziunea repertorial─â a┬áTeatrului Andrei Mure┼čanu ┼či de pa┼čii pe care aceast─â institu┼úie trebuie┬ás─â-i fac─â pentru a-┼či pune ├«n practic─â strategia de descoperire ┼či┬ásprijinire a celor mai talenta┼úi arti┼čti afla┼úi la ├«nceput de drum. To┼úi┬átinerii arti┼čti implica┼úi ├«n produc┼úiile teatrale selectate pentru a face┬áparte din Programul D-butan-T vor r─âm├«ne ├«n aten┼úia Teatrului Andrei┬áMure┼čanu, ┬ácare ├«i va solicita s─â intre ├«n proiectele sale anuale, ori de┬ác├«te ori conceptul unui spectacol va impune c─âutarea de tineri┬ácolaboratori. D-Butan-T are ┼či o puternic─â component─â formativ─â, din┬ájuriul acestui Festival-competi┼úie vor face parte 5 oameni de teatru cu┬áautoritate ├«n domeniu, iar rolul lor nu se rezum─â doar la desemnarea┬ác├«┼čtig─âtorului, ci fiecare va fi conduc─âtorul unui atelier, unde tinerii┬áarti┼čti afla┼úi la Sf├«ntu Gheorghe vor experimenta c├«teva c─âi prin care ├«┼či┬ápot valorifica resursele creative – acel poten┼úial exploziv specific┬áv├«rstei lor, care poate cl─âtina ┬ácl─âdirile teatrelor de stat, cu tot ce au┬áele mai de pre┼ú : scaunele ┼či n─âravurile.

D-butan-T ┬áeste reac┼úia Teatrului Andrei Mure┼čanu la cea mai nociv─â┬áprejudecat─â care domin─â teatrul rom├ónesc : artistul debutant ┬árimeaz─â doar┬ácu riscant, iar, pentru evitarea mult invocatului risc estetic, proiectele┬ádedicate tinerilor arti┼čti s├«nt de regul─â colaterale. Teatrul Andrei┬áMure┼čanu ├«ncalc─â regula, D-Butan-T nu este un proiect colateral, ci┬áprioritar ┼či natural. Nu poate fi altfel, c─âci istoria Teatrului rom├ónesc┬ádin Secuime depune m─ârturie : Trupa lui Andrei Mure┼čanu, cel mai mic┬áteatru din Rom├ónia, a reu┼čit s─â ias─â cu adev─ârat ├«n lume ┼či s─â capete┬ámaxim─â vizibilitate abia atunci c├«nd a avut curajul s─â investeasc─â ├«ntr-un┬áartist aflat la ├«nceput de drum – Radu Afrim.┬áD-butan-T este pur ┼či simplu un instrument de lucru al Teatrului Andrei┬áMure┼čanu, prin care managerul s─âu deschide un spa┼úiu de confruntare┬áartistic─â, unde tinerii arti┼čti ├«┼či pot g─âsi ├«nso┼úitori de drum. Cum┬áriscul estetic este inerent oric─ârui gest artistic, indiferent de v├«rsta┬áautorului, este adev─ârat, debutant rimeaz─â cu riscant, dar mai rimeaz─â ┼či┬ácu palpitant. Este palpitant s─â ├«ntinzi m├«na unui artist aflat la ├«nceput┬áde drum, nu pentru c─â t├«n─ârul ar descoperi America, ci pentru curiozitatea┬ádin privirea lui, pe urmele c─âreia teatrul se poate apropia ┼či ┬ámai mult┬áde oamenii ┼či lumile de l├«ng─â noi, ├«n toat─â spectaculoasa lor diversitate.

Nu mai imi ramane decat sa va spun ca ne vedem, din 30 octombrie, la Sfantu Gheorghe, la D-butan-t editia a II-a. Si astept sa-mi spuneti si ce-i de vazut prin acel oras ­čÖé Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “D-butan-T editia a II-a – 30 octombrie – 4 noiembrie 2017 Sfantu Gheorghe”

Leave a Reply