De ce aplaudam la teatru?

De ce aplaudam la teatru?

 

Multa lume se intreaba constant de ce aplaudam la teatru. Ce ne face pe noi, spectatorii, sa aplaudam, chiar daca uneori nu am fost pe aceeasi lungime de unda cu spectacolul.

Aplauze

Obisnuinta de a aplauda. Nevoia de a aplauda.

Romanul aplauda cand aterizeaza avionul, romanul aplauda la filme (desi acolo chiar nu vad rostul), romanul aplauda, pe vremuri, la diversele congrese, romanul aplauda acum la diversele conferinte, dupa prezentarea cuiva.

Romanul este educat sa aplaude (nu stiu daca DOAR romanul, dar asta este alta discutie), atat in invatamantul formal (cand se prezinta proiecte la facultate, dupa fiecare se aplauda), cat si in cel non-formal.

Romanul simte, deci, nevoia sa aplaude. Unde sa si-o manifeste daca nu la teatru?

Aplauzi efortul actorilor

Este un soi de respect pe care-l purtam fata de actori. Nu suntem totdeauna pe aceeasi lungime de unda, uneori nu suntem de acord cu mesajul spectacolului, insa apreciem efortul actorilor. Plecam de la premisa, nu stiu cat de corecta, ca nu actorul este de vina daca spectacolul nu e reusit. In plus, actorul este prost platit financiar. Hai sa-l platim, pe langa bani, si cu o portie sanatoasa de aplauze.

Faci ce fac cei din jur

Nu de putine ori am vazut persoane care isi indemnau colegii de scaun sa aplaude. Hai, ma, aplauda si tu, cum face toata lumea, sa nu te faci de ras. Da, aplauzele sunt si un soi de conformism, nu poti pleca de la teatru fara sa aplauzi. Nu ai voie sa iesi din sala inainte de aplauze. Am facut eu la un moment dat eroarea asta si s-au uitat urat la mine vreo 2 persoane. N-o facusem ostentativ sau pentru ca aveam ceva cu spectacolul, care chiar imi placuse, era vorba strict de faptul ca ma grabeam.

Totusi …

Raman cateva intrebari fara raspuns:

  • Ce facem cand nu ne-a placut spectacolul?
  • Cat de mult aplaudam? Este relevant acest timp al aplauzelor, indicator folosit in balurile bobocilor pentru determinarea castigatorului Miss/Mister Popularitate?
  • Cat de mult ar fi jigniti niste actori care n-au fost aplaudati la final de public?
  • Cum ar trebui sa se comporte actorul la aplauze? Sa zambeasca? Sa planga?

De ce aplaudam la teatru? Motivatie personala.

Personal, nu mi-a placut niciodata conformismul. Nu as face nimic doar pentru ca fac ceilalti. Deci argumentul asta nu functioneaza pentru mine.

In cazul meu este vorba de un respect pe care-l port actorilor. In cazul in care este un actor mare pe scena, un monstru sacru, respectul e cu atat mai mare. E o mandrie ca am putut vedea un spectacol cu X pe scena. El a prestat, mie mi-a placut, macar efortul lui daca nu spectacolul ca atare, trebuie sa-l aplaud. Ma bucur cand altii se iau dupa mine, de multe ori ma ridic in picioare si aplaud si vad cum tot randul se ridica dupa mine, insa, repet, nu fac asta mecanic, pentru ca asa fac altii.

Cat de mult fac? Depinde de multe chestii. Intai si intai, de cat de mult ma grabesc. Dar nu ar fi acesta singurul factor. La mine graba se traduce, uneori (mai ales in weekend) in graba de a ajunge la alt spectacol.

Concluzii

De ce aplaudam la teatru? Cel mai simplu mod de a spune asta este pentru ca asa simtim. Ce pot eu sa spun, fara teama de a gresi, este ca nu e deloc rau ca aplaudam. E rau ca deranjam spectacolul, ca butonam telefonul, ca incercam sa vorbim cu actorul, insa nu e deloc gresit ca aplaudam pentru ca asa simtim. Absolut deloc. Salutari TEATRALE tuturor si sincere aplauze tuturor actorilor de teatru!

Leave a Reply