De treci codrii – Teatrul Godot & Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe

De treci codrii - Teatrul Godot & Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe poster

De treci codrii
de Elise Wilk
Regia: Eugen Gyemant
Muzica: Marius Popa
Scenografia: Raluca Alexandrescu
Coregrafia: Sofia Sitaru-Onofrei
Orchestratie: Gabriel Pindici
Producatori: Anna Maria Popa & George Remes
Distributia:
Muma Padurii: Maia Morgenstern / Cabiria Morgenstern
Lighioanele: Cristina Juncu, Alma Boiangiu, Raluca Dumitrescu
Mama Zmeilor: Alina Petrica / Alexandra Murarus
Fiica zmeilor: Anastasia Florea
Fratele mijlociu: Filip Popescu
Impăratul: Sebastian Marina
Fat-Frumos: Stefan Radu/Dragos Ionita
Calul: Ciprian Teodorescu
De treci codrii este o productie Teatrul Godot & Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe; am vazut reprezentatia din 3 iulie 2024, de la Teatrul Godot din Bucuresti (Palatul Bragadiru)
La reprezentatia vazuta au jucat actorii cu italic (Maia Morgenstern, Alexandra Murarus si Dragos Ionita)

De treci codrii – Opinie LaTeatru.EU

 

De ceva timp, este o invazie de musicaluri pe scenele patriei la modul general si pe scenele bucurestene in particular. Nu ma supar, chiar am inceput sa le prind gustul, asa ca ma bucur de fiecare ocazie pe care o prind.

Despre acest De treci codrii aflasem de ceva timp, din interviul dat de Anna Maria Popa, managera Teatrului Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe (clipul de mai sus), podcastului meu. Interviul e din martie, dar este relevant si acum. Nu va spun la ce minut vorbeste ea despre acest spectacol, va trebui sa urmariti tot clipul pentru a descoperi. 🙂

Revenind la spectacol, pot spune ca m-a dat pur si simplu pe spate. Ignorand cateva probleme tehnice (uneori nu se intelegeau prea bine versurile cantecelor), inerente avand in vedere faptul ca eu am vazut abia a doua reprezentatie, totul mi s-a parut la superlativ.

Scena este un fel de masa mai mare, care se situeaza in mijlocul salii, mesele cu spectatori situandu-se de jur-imprejur. In fata ta, ca spectator, apar tot felul de personaje mitice, Fat Frumos, Fratele Mijlociu, Calul (un personaj excelent portretizat!) si Imparatul Verde ca personaje pozitive, dar si cateva rude ale Zmeului (le puteti descoperi citind distributia!) ca personaje negative. Plus Muma Padurii, care aici are rol de povestitor, unde Doamna Maia Morgenstern pare ACTRITA IDEALA. Vazand basmul din fata mea, ma gandeam ca nu poate exista povestitor mai potrivit decat Maia Morgenstern (desi este distributie dubla, asa ca uneori pe dumneai o inlocuieste Cabiria Morgenstern). O voce care-ti ramane in cap mult timp dupa, voce care face ca basmul vazut sa devina … nemuritor.

Partea interesanta a povestii din De treci codrii? Pai … personajele secundare. Li s-a facut in sfarsit dreptate acestora. Exact cum zice si autoarea, personajele secundare sunt de fapt mult mai interesante decat cele principale. Basmele ii creioneaza foarte bine, dar apoi ii arunca in plan secund. Aduc in prim-plan personaje mult mai sterse, mult mai slab conturate. Nu ca-n viata de zi cu zi ar fi altfel: cei mediocri acapareaza prim-planul, lasandu-i pe cei cu adevarat interesanti in plan secund. De fapt, putem spune ca viata bate basmul, ca-n viata de zi cu zi lucrurile sunt cu mult mai grave.

Excelent jocul de lumini, excelenta atmosfera creata in sala Palatului Bragadiru. O atmosfera de poveste, un spectacol de poveste, totul a fost la superlativ. Si totul m-a facut sa-mi doresc sa revad spectacolul, mi-as dori ca a doua oara sa fie cu Cabiria (eventual si cu Stefan Radu si Alina Petrica). Nu stiu cat de mult schimba spectacolul aceste roluri, insa chiar incerc sa-mi imaginez cum este De treci codrii fara vocea inegalabilei Maia Morgenstern. Momentan este ceva de neimaginat pentru mine, ceva ce vreau sa testez, sa incerc. Daca s-o putea sa-l vad si la Sfantu Gheorghe, cu atat mai bine.

De treci codrii este un spectacol excelent, plin de energie, cu ceva suspans, cu ceva nostalgie, cu ceva umor si cu multa muzica. Ceva ce nu trebuie sa ratati. Ceva ce mi-as dori oricand sa revad. Ceva ce recomand oricui ca EXPERIENTA teatrala. Ceva ce poate fi vazut cu intreaga familie.

Leave a Reply