Debut: O noapte furtunoasa – Fest-FDR 2021

Debut O noapte furtunoasa - Fest-FDR 2021

Debut: O noapte furtunoasa dupa I.L. Caragiale
Regia: Ada Lupu Hausvater
Distributie:
Jupan Dumitrache Titirca Inima-Rea ION RIZEA
Chiriac MARIN LUPANCIUC
Spiridon DARIUS ZET
Rica Venturiano MATEI CHIOARIU
Veta OANA ANTONOVICI
Ziaa CORA SIMILIAN
Spectacolul Debut: O noapte furtunoasa produs de Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in parteneriat cu Teatrul National din Timisoara; vazut la Studio Utu, in cadrul Fest-FDR 2021

Debut O noapte furtunoasa Fest-FDR 2021Debut: O noapte furtunoasa – Fest-FDR 2021

Debut: O noapte furtunoasa – Opinie LaTeatru.EU

 

Operele clasice, in special cele romanesti, au doua mari avantaje atunci cand sunt montate cu studenti: pe de-o parte sunt flexibile, poti sa-ti reimaginezi povestea, s-o adaptezi vremurilor moderne, iar pe de alta parte publicul stie textul, drept urmare poate compara montarea ta cu originalul. Nu toata lumea a citit Mihail Sebastian, Moliere, Shakespeare sau Visniec, insa toata lumea, obligata sau de buna voie, a citit Caragiale, macar O noapte furtunoasa ori O scrisoare pierduta.

Aici, in Debut: O noapte furtunoasa, avem un mix interesant de actori tineri si actori consacrati. Ca si cum la o echipa de fotbal iei 2 jucatori foarte experimentati pe care-i pui sa joace langa copii de 19-20 de ani. Actorii consacrati sunt Ion Rizea (in rolul lui Jupan Dumitrache) si Matei Chioariu (in rolul lui Rica Venturiano).

Pana sa va vorbesc eu despre noutati, probabil deja ati observat ca lipseste un personaj: Nae Ipingescu. Eu am observat din prima, inca dinainte sa intru in sala. Recunosc ca m-a intrigat, m-a facut curios.

A doua chestie originala, care mi-a placut enorm, este inceputul: un monolog al lui Jupan Dumitrache. De fapt, dupa primele minute incepusem sa-mi doresc ca tot spectacolul sa fie acel monolog, caci Ion Rizea era perfect pentru acel rol.

Debut O noapte furtunoasa - Fest-FDR 2021 Jupan Dumitrache

A treia chestie, discutabila dupa mine, este rolul Zitei. In acest spectacol, Zita este o persoana cu … dizabilitati, cu o (usoara?) intarziere mintala, o persoana care tot timpul sta si scrie. Este, in acelasi timp, un observator participativ. Nu stim exact ce scrie, doar banuim ca isi noteaza ce vede.

De la aceasta postura a Zitei rezulta multe altele, pe care va trebui sa le descoperiti singuri. Intrebarea care se pune este DE CE a fost facuta aceasta alegere? Motivul este pur teatral sau are si substrat politic?

Ar fi usor sa dam vina pe corectitudinea politica, pe progresism, si sa spunem ca l-au imaginat progresist si pe Caragiale. Eu, in gluma, asta am facut in postarea de pe Facebook.

Doar ca motivatia ar putea fi una strict teatrala. Spectacolul functioneaza perfect astfel, are sens, iar personajul Zita este interpretat excelent. Experimentul este, din punctul meu de vedere, reusit. Nu e nimic gresit, nimic absurd.

Evident ca imaginatia mea zburda libera si ca m-am intrebat si inca ma intreb cum ar arata operele lui Caragiale cu gay. La Scrisoarea pierduta, primul cuplu de gay care-mi vine-n minte este Farfuridi – Brazovenescu. Or mai fi si alte posibilitati. La O noapte furtunoasa ma gandesc ca poate Rica a venit pentru Jupan, nu pentru nevasta-sa. Poate va puteti imagina voi alte combinatii …

Revenind la Debut: O noapte furtunoasa, mi-a placut sa vad niste actori tineri, energici, jucand alaturi de un actor consacrat precum Ion Rizea. Jupan Dumitrache mergea agale pe scena, ostentativ, ceilalti roind in jurul sau. Foarte credibili, deci, inclusiv ca varsta (am vazut diverse montari in care Jupanul era foarte tanar, iar Veta vizibil mai in varsta).

Debut: O noapte furtunoasa s-a jucat la Studio Utu, o sala care-ti da din start impresia ca e atelier, ca acolo urmeaza sa se joace ceva experimental. Doar 2 spectacole s-au jucat acolo in cadrul acestui Fest-FDR, acesta fiind al doilea. Primul a fost Ura si pisoi, un spectacol evident experimental (evident chiar si prin titlu).

Debut: O noapte furtunoasa este un spectacol excelent, o abordare creativa si contemporana a unei piese nemuritoare. Ma bucur ca am putut sa-l vad in cadrul Fest-Fdr 2021.

Leave a Reply