Demnitate de Ignasi Vidal – Teatrul Avangardia

Demnitate de Ignasi Vidal
Regia: Ignasi Vidal
Cu:
Marius Manole
Serban Pavlu
Costume: Adina Buzatu
Produs de Teatrul Avangardia, vazut la Cinema Pro

Demnitate – Opinie LaTeatru.eu

 

Cand studiam, pentru licenta si dizertatie, situatia politica de la noi, mi se repeta constant: tara din Europa cu o viata politica asemanatoare, cu un sistem politic asemanator, este Franta. Adaugam eu ca si Italia a fost la fel de zbuciumata, acolo erau cativa factori in plus, prezenta unui partid comunist, inclus deseori in diverse aliante-mamut de stanga, influenta Vaticanului (care a sprijinit deseori partide declarate crestine), respectiv influenta Mafiei in alegeri. Mafia a avut deseori implicari brutale, inclusiv prin asasinarea unor lideri incomozi, cu precadere de stanga, rosii. Cand, insa, pomeneam Italia, mi se spunea ca sistemul politic de acolo, republica pur parlamentara, cu un presedinte ales de Parlament, cu rol aproape decorativ, o face foarte diferita de situatia politica de la noi.

La noi, ca si-n Franta, avem de-a face cu 2 oameni politici importanti, cu puteri asemanatoare: premierul si presedintele. Restul asemanarilor, culturale cu precadere, nu sunt nici ele de neglijat.

Piesa Demnitate a fost scrisa de un spaniol, fiind o radiografie extrem de interesanta si lucida a vietii politice de acolo. Prima oara cand am aflat ca un text politic spaniol (numit de unii, poate fortat, thriller), m-am gandit la acele asemanari: cat de asemanatoare cu a noastra este, oare, viata politica spaniola? Simplul fapt ca ei sunt monarhie Constitutionala si ca au niste regiuni destul de diferite cultural, precum Catalunia ori Tara Bascilor, fac viata politica spaniola atat de diferita de ceea ce se intampla pe meleagurile noastre? Coruptia spaniola este atat de specifica lor, atat de diferita?

Vazand spectacolul Demnitate, punerea in scena regizata chiar de autor, mi-am dat seama ca nu. Poate ca din punct de vedere Constitutional, al organizarii administrative, ne sunt diferiti. Dar cultural avem multe in comun cu ei, deh, latini, iar politicienii nostri nu gandesc mult diferit de ai lor. Om avea si noi oaze de corectitudine, fie indivizi distincti, fie partide pe de-a intregul. Avem si noi tradatorii nostri, curvele noastre politice. De fapt, cum bine zicea un analist politic candva, e mai greu sa gasesti un politician corect in Parlamentul Romaniei decat sa gasesti curve. Curve din punct de vedere politic, bineinteles, altfel niste oameni respectabili.

Cei 2 actori, Marius Manole si Serban Pavlu, au niste interpretari de zile mari. Marius Manole, de fapt, ar fi bun de politician: are o voce foarte misto, da bine pe radio, fara sa vreau sa dau idei partidelor, dar cred ca ar atrage mii de voturi. De fapt, spectacolul fix asa incepe: cu vocea lui Marius Manole invitat la o emisiune de radio. Asa mi-am dat seama de un lucru (l-am constientizat, de fapt, ca era evident): recunosti vocea lui dintr-o mie. Ceea ce pentru un politician e foarte important!

Nu va zic ce fac cei 2 politicieni, pardon, actori, pe scena. Va spun ca ei sunt 2 prieteni care au trecut prin multe. Discutia lor este despre multe: despre trecut, despre viitor, despre politica, despre bani, despre prietenie, despre … alcool. Fiecare gest al lor este important, fiecare replica, fiecare grimasa. Este un adevarat recital actoricesc pe care eu, unul, l-as recomanda tuturor politicienilor. Dac-as fi consilierul vreunui politician, as recomanda din suflet spectacolul. Noi, cetatenii, aflam ceea ce stiam deja, cat de corupti si de falsi sunt politicienii, jocul lor de pe sticla este un joc ACTORICESC, insa ei, politicienii, au de invatat mult mai multe. Si, bineinteles, actorii, caci atat Manole, cat si Pavlu dau adevarate LECTII de actorie.

Spectacolul Demnitate a fost vazut la Cinema Pro, dar s-ar putea sa-l vedeti si prin cateva festivaluri. Este anuntat oficial in selectia Festivalului de Teatru Nou din Arad (organizat de Teatrul Clasic din Arad) si pronostichez ca va mai putea fi vazut si in alte cateva. Spectacolele Avangardia oricum se plimba prin tara chiar si in afara festivalurilor. In orice context s-ar juca, daca vedeti spectacolul Demnitate in orasul vostru, merita sa dati o fuga.

Leave a Reply

%d bloggers like this: